Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, piatok 9. augusta: Francúzsko v boji o zlato. Koniec amerického čakania?

Francúzski futbalisti budú chcieť olympijské zlato po dlhých 40 rokoch.
Francúzski futbalisti budú chcieť olympijské zlato po dlhých 40 rokoch.Profimedia
Na olympijských hrách v Paríži sa v piatok 9. augusta bude rozdávať 34 sád medailí, hlavná pozornosť bude upriamená do najväčších arén. O triumf z futbalového turnaja sa v Parku Princov pobijú domáce Francúzsko a Španielsko. Vo finále pretekov na 4x100 metrov potom môžu Američania ukončiť 24 rokov dlhé čakanie na zlato z prestížnej atletickej šprintérskej štafety. Už dopoludnia prebehne boj medzi športovými lezcami, dôjde na stretnutie generácií. Sorata Anrakuho (17) vyzve Adam Ondra (31).

Športové lezenie

Bouldering a obtiažnosť

10:15 a 12:35, Paríž, Le Bourget Climbing Arena

Športové lezenie si získalo počas krátkej chvíle srdcia fanúšikov a tribúny v aréne Le Bourget boli plné už v kvalifikačných bojoch. Predposlednou disciplínou, v ktorej sa budú rozdeľovať medaily, sú piatkové kombinované preteky v boulderingu a lezení na obtiažnosť. Tu sa vyprofilovala veľmi silná špička lezcov, ktorú už netrápi potreba liezť na rýchlosť, pretože šprint dostal v Paríži vlastný priestor aj medailové preteky. Suverénom kvalifikačných bojov bol ešte len 17-ročný supertalent Sorato Anraku z Japonska, ktorý v boulderovej časti zaznamenal dostatok bodov na postup do finále a v druhej časti si už len postrážil pozíciu posledného lezca pre finálový deň.

Formu ukázali aj dvaja veteráni, minuloročný majster sveta Jakob Schubert z Rakúska aj legendárny český dlháň Adam Ondra, ktorý začínal svoju kariéru na prírodných skalách a preslávili ho výstupy v Yosemitskom národnom parku a nórskom Flatangeri. Práve tejto dvojici svedčí nová úprava pravidiel. Zlato z Tokia obhajuje Španiel Alberto Ginés López, ktorý v semifinále skončil na štvrtej priečke. Boulderová časť štartuje o 10:15, finále lezenia na obtiažnosť je potom na programe o 12:25.

Futbal

Francúzsko - Španielsko, finále mužov

18:00, Paríž, Park Princov

Francúzi zatiaľ vyhrali olympijské futbalové zlato len jedinýkrát - v Los Angeles 1984 pod vedením legendárneho trénera Henriho Michela. Tento rok v domácom prostredí sú na najlepšej ceste toto 40 rokov dlhé čakanie ukončiť. Tamojší fanúšikovia sú zatiaľ spokojní, tím pod taktovkou ikonického Thierryho Henryho prešiel základnou skupinou aj nástrahami štvrťfinále bez inkasovaného gólu.

Keď v semifinále prišla krízová chvíľa a Mahmoud Saber priblížil Egypt k zápasu o zlato, dal o sebe opäť vedieť Jean-Philippe Mateta. Útočník Crystal Palace dokázal pred koncom riadneho hracieho času vyrovnať a v predĺžení strelil víťazný gól. Bol to jeho štvrtý zásah na turnaji. Rovnaký počet gólov má na konte aj Fermín López, ktorý do finále dotiahol Španielsko. Finalisti posledných hier v Tokiu (v zápase o zlato vtedy prehrali s Brazíliou 1:2 po predĺžení) nemali teraz hladkú cestu. Už v základnej skupine prehrali s Egyptom a semifinálový duel s Marokom napokon otočili dvoma gólmi v závere zápasu.

Atletika

Štafeta mužov na 4x100 m

19:47, Paríž, Stade de France

Tradičný atletický olympijský vrchol v podobe šprintérskych štafiet dostal nečakanú zápletku. Jamajský tím nedokázal v rozbehu zladiť odovzdávky a aj keď sa len tesne vyhol diskvalifikácii, nakoniec zabehol až deviaty najlepší čas (38,45 s) a zostal mimo hry o medaily. Pre Jamajku je to v kedysi parádnej disciplíne (v ére Usaina Bolta získala dve zlatá za sebou) ťažká rana. Bez medaily zostala šprintérska veľmoc už v Tokiu.

Dlhé čakanie na zlato by tak mohol ukončiť tím USA. Posledný zlatý americký triumf v štafete na 4x100 metrov sa datuje k roku 2000. Američania zvládli najlepšie kvalifikačný beh a časom 37,47 sekundy sa na sedem stotín priblížili najlepšiemu času tohto roka. V rozbehu chýbal Noah Lyles, ktorý po finále dvojstovky priznal, že ho trápi covid.

V boji o zlato sú aj obhajcovia tokijského zlata z Talianska, v zostave ktorých je hrdina posledných hier a dvojnásobný olympijský šampión Marcell Jacobs. Na rýchlej dráhe Stade de France vytvorili svoje sezónne maximá štafety Juhoafrickej republiky (37,94 s), Veľkej Británie (38,04 s), Japonska (38,06 s) aj Číny (38,24 s).