Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, pondelok 29. júla: Rafa vs. Djoker, Daleyho piata účasť a zázrak Popovici

Novak Djokovič sa v 2. kole parížskeho olympijského turnaja stretne s Rafaelom Nadalom.
Novak Djokovič sa v 2. kole parížskeho olympijského turnaja stretne s Rafaelom Nadalom.Profimedia
Olympijské hry v Paríži v pondelok 29. júla ponúknu už 60. edíciu epickej rivality medzi Novakom Djokovičom (37) a Rafaelom Nadalom (38). Na skokanskej veži sa na piatej olympiáde predstaví osobitý Tom Daley (30) a dráma sa očakáva aj v bazéne na 200 m voľným spôsobom, kde bude hlavnou postavou tínedžerský zázrak Dovid Popovici (19). Vo štvrtý deň olympiády sa bude rozdávať celkovo 19 sád medailí.

Skoky do vody

Veža 10 m - synchronizované, muži

11:00, Paríž, Aquatics Centre

Tom Daley je jednou z najsledovanejších postáv vo svete skokov do vody. Vlajkonosič britskej výpravy sa nikdy netajil svojou sexuálnou orientáciou, chvíle si kráti pletením a na olympiáde vždy patril medzi ašpirantov na medailu. Dlho sa mu však nedarilo získať zlato a dočkal sa až na poslednej olympiáde v Tokiu, kde spolu s Mattym Leem vyhrali synchronizované skoky z 10-metrovej veže. Mnohí si mysleli, že to bolo vyvrcholenie jeho skvelej kariéry, v ktorej sa štyrikrát stal majstrom sveta.

Daley sa však vybral aj do Paríža, pod piatimi kruhmi sa predstaví už piatykrát. Chce totiž, aby ho videli pretekať aj jeho dvaja synovia, ktorých vychováva s priateľom Dustinom Lanceom Blackom. Na veži ho bude sprevádzať Noah Williams, s ktorým tento rok vyhral jedny preteky Svetového pohára v Berlíne a na majstrovstvách sveta v Dauhe získal striebro. Favoritmi však určite budú majstri sveta Lian Junjie a Yang Hao z Číny, na medailu budú pomýšľať aj Oleksij Sereda a Kirill Boljuch z Ukrajiny.

Tenis

Novak Djokovič - Rafael Nadal, 2. kolo dvojhry mužov

14:00, Paríž, Roland Garros, kurt Philippa Chatriera

Jedna z najväčších rivalít nielen v tenise, ale možno aj v celom športe. Rafael Nadal a Novak Djokovič sa prvýkrát stretli v roku 2006 na Roland Garros a je veľmi pravdepodobné, že po 18 rokoch odohrajú posledný spoločný zápas na rovnakom mieste. Prvýkrát to bolo štvrťfinále grandslamového turnaja, kde Nadal obhajoval svoju prvú parížsku trofej. Teraz je to "len" druhé kolo olympiády, ale emócie a napätie určite nebudú menšie. Odchádzajúca ikona španielskeho tenisu prehráva vo vzájomných zápasoch tesne 29:30, ale na antuke vedie 20:8 a na tej parížskej dokonca 8:2!

Rafa Nadal v posledných dvoch sezónach pre zranenia neodohral veľa zápasov, no vďaka večnému bojovnému duchu, ktorý definoval celú jeho kariéru, sa neustále túži vracať. Novak na tom nie je o nič lepšie. Medzi French Open a Wimbledonom absolvoval operáciu kolena, ale nakoniec aj tak hral finále v Londýne. Každého tenisového fanúšika musí tešiť, že sa opäť stretnú dvaja muži, ktorí boli dlhé roky inšpiráciou. Nadalovu výnimočnosť podčiarkuje aj fakt, že mu organizátori olympijských hier zverili jeden z posledných úsekov s olympijskou pochodňou. Roland Garros je jeho druhým domovom. A pravdepodobne aj preto bude mať publikum na svojej strane.

Plávanie

200 m voľný spôsob, muži

20:40, Paríž, Aquatics Centre

Pred dvoma rokmi sa prakticky neznámy tínedžer David Popovici stal prvým plavcom, ktorý prekonal čas 1 minúta a 43 sekúnd na 200 m voľný spôsob od zákazu celotelových plaviek. Chvíľu to vyzeralo, že to bol len výkyv, ale po horšej sezóne 2023 sa zdá, že rumunský zázrak je späť.

Februárový svetový šampionát síce vynechal, ale v júni vyhral majstrovstvá Európy v suverénnom čase 1:43,13, v nedeľu na olympiáde zvládol rozplavbu a semifinále v najlepšom čase (1:44,53). Tak či onak, finálové preteky by mohli byť veľkou drámou. Časy ôsmich mužov zo semifinále delí len 1,35 sekundy. Na majstra sveta miesto vo finále nezostalo, Kórejčan Hwang Sunwoo finišoval až deviaty. Najväčší súper Popoviciho bude určite Brit Duncan Scott (1:44,94), ktorý vďaka víťazstvu v domácej kvalifikácii nepustil do Paríža obhajcu zlata Toma Deana. Prekvapiť môže aj Američan Luke Hobson (1:45,19) či víťaz parížskej štvorstovky Lukas Märtens (1:45,36).