Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, pondelok 5. augusta: Duplantis mieri na 625, Bilesová sa asi bude lúčiť

Duplantis sa pokúsi prekonať svetový rekord.
Duplantis sa pokúsi prekonať svetový rekord.Profimedia
Na olympijských hrách v Paríži sa v pondelok 5. augusta bude rozdávať 20 sád medailí. Veľké lúčenie pod piatimi kruhmi zrejme čaká Simone Bilesovú (27) a pôjde o to, či bude dvakrát zlaté a tým pádom spojené so vstupom do spoločnosti výnimočných. Bude sa hrať bedmintonové finále, ktoré ponúkne veľkú európsko-ázijskú bitku, a nakoniec na Stade de France budú diváci túžobne očakávať svetový rekord Armanda Duplantisa (24).

Gymnastika

Prostné - ženy

14:23, Paríž, Bercy arena

Pokiaľ si odmyslíme Michaela Phelpsa, ktorý je vďaka 23 olympijským triumfom zrejme naveky nedostihnuteľným športovcom histórie, existuje ešte šesť ďalších osobností, ktoré na sviatkoch pod piatimi kruhmi získali deväť zlatých medailí. Sú nimi plavci Mark Spitz, Caleeb Dressel a Katie Ledecká, atléti Paavo Nurmi a Carl Lewis a gymnastka Larisa Latyninová. Medzi výnimočnú spoločnosť môže v pondelok vstúpiť aj Simone Bilesová, ak sa jej vydarí posledný deň gymnastických súťaží v Bercy arene.

Americkú ikonu čakajú dve finále. Na kladine bola v kvalifikácii lepšia len Číňanka Zhou Yaqin. Naopak na prostných Bilesová exceluje a bolo by prekvapením, keby záverečné preteky celej gymnastickej časti tohtoročnej letnej olympiády nevyhrala. Zrejme to budú vôbec posledné preteky Bilesovej na olympiáde. Počas parížskeho sviatku už naznačila, že je čas odovzdať žezlo ďalším a spomenula hlave rivalku Rebeccu Andradeovú z Brazílie. Je zrejmé, že vo svojich 27 rokoch je jednou z najstarších gymnastiek veľkej scény. Tiež je aj druhou najstaršou olympijskou víťazkou histórie. Iba Ruska Maria Gorochovská dokázala vyhrať gymnastické zlato po svojej tridsiatke (v Helsinkách 1952).

Bedminton

Finále dvojhry mužov: Kunlavut Vitidsarn - Viktor Axelssen

15:40, La Chapelle Arena

Viktor Axelssen až neuveriteľne vzdoruje ázijskej enkláve vo svete bedmintonu. Dánsky reprezentant, ktorý ovláda mandarínsku čínštinu, urobil nedávno dôležité rozhodnutie: pre bedminton opustil so svojou rodinou aj dvomi deťmi rodnú krajinu a zabýval sa v Dubaji, aby mal bližšie na veľké turnaje konané v Ázii. Zdá sa, že to prináša ovocie. Na poslednej olympiáde vyhral súťaž v dvojhre a aj keď na minuloročnom svetovom šampionáte doma v Dánsku skončil už vo štvrťfinále, na parížskej olympiáde je znova v boji o zlato.

Finálovým súperom už 30-ročného Európana bude úradujúci majster sveta, 23-ročný Kunlavut Vitidsarn z Thajska, ktorý po relatívne pomalom rozjazde na turnaji úplne suverénnym spôsobom vybavil svetovú jedničku. Shi Yuqi z Číny proti nemu uhral vo štvrťfinále len 22 bodov (22:12, 22:10). Vzájomná bilancia je výrazne na strane skúseného dánskeho bedmintonistu (6:1), posledný duel však vlani vo finále India Open získal po trojsetovej bitke Vitidsarn.

Atletika

Skok o žrdi - muži

21:20, Paríž, Stade de France

Prichádza čas zrejme najväčšej osobnosti súčasnej svetovej atletiky. Švédsky skokan o žrdi Armand "Mondo" Duplantis naposledy prehral veľké podujatie v roku 2019, keď ho na majstrovstvách sveta v Dauhe porazil Američan Sam Kendricks. Odvtedy sa skôr než na súperenie s rivalmi zameriava na posúvanie svetového rekordu. Ten dokázal vo svojej relatívne krátkej kariére vylepšiť už osemkrát a aktuálne - v apríli v čínskom Xiamene - stanovil rekordnú hodnotu na 624 centimetrov.

Tento rok sa nad šesť metrov dostali len dvaja muži – okrem ešte len 24-ročného Duplantisa aj Chris Nilsen. Lenže Američan, ktorý vo februári pokoril presne 600 centimetrov, neprešiel v Paríži kvalifikáciou a skončil na výške 540 cm. O medaily tak budú bojovať Ernest John Obiena, ktorý sa tento rok blysol výkonom 597 cm, už spomínaný Sam Kendricks, či domáca nádej Thibaut Collet (obaja tento rok 595). Nakoniec zrejme aj tak pôjde o to, či Duplantis pokorí latku vo výške 625 cm. Bude pekne, pršať nemá a za chrbtom bude mať celý štadión. Čo viac si priať?

Kompletné spravodajstvo z OH v Paríži