Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, sobota 10. augusta: Hádzaná, futbal i Dream Team o zlato proti Francúzom

Wembanyama bude čeliť americkému basketbalovému tímu snov.
Wembanyama bude čeliť americkému basketbalovému tímu snov.Profimedia
Na olympijských hrách v Paríži sa v sobotu 10. augusta bude rozdávať 39 sád medailí, predposledný deň sviatku pod piatimi kruhmi sa bude niesť hlavne v znamení finálových zápasov kolektívnych športov. Domáce Francúzsko budú môcť potešiť hádzanárky, ktoré sa vo futbalovej aréne v Lille stretnú s Nórskom. Ďalšie ženské finále potom uvidí Park princov, pôjde o stret Brazílie a USA na futbalovom turnaji. Nakoniec večerný šláger - v boji o basketbalové zlato sa proti sebe postavia americký "Dream Team" a domáci Les Bleus.

Hádzaná

Nórsko - Francúzsko, finále žien

15:00 Lille, Pierre Mauroy Stadium

Tento zápas sa nebude hrať v Paríži, ale vo futbalovej aréne v Lille a opäť sa očakáva návšteva okolo 27-tisíc divákov. Bude to súboj dvoch tímov, ktoré sa spolu stretli aj vo finále posledného svetového šampionátu. Francúzky sa pýšia titulom majsteriek sveta a obhajujú zlato z Tokia. V semifinálovom zápase olympijského turnaja však mali namále.

Domáce hádzanárky takmer celý zápas so Švédskom prehrávali a až za stavu 17:21 vzala osud tímu do rúk Tamara Horaceková. V koncovke svojimi štyrmi gólmi zmazala manko, posledný zásah dala 15 sekúnd pred koncom a do predĺženia sa išlo za stavu 25:25. V ňom už triumfovali Francúzky.

Nórky síce prehrali hneď na úvod turnaja v severskom derby so Švédskom, potom ale až do finále prechádzali úplne suverénne a okrem prvého stretnutia prehrávali v celom turnaji len deväť minút. Severanky majú najlepšiu obranu turnaja, inkasujú v priemere len 20,85 gólu na zápas. Naopak Francúzsko má najlepšiu ofenzívu, dáva v priemere viac ako 30 gólov (30,14).

Futbal

Brazília - USA, finále žien

17:00 Paríž, Park Princov

Je to tretíkrát, čo vo finále olympijského futbalového turnaja žien proti sebe stoja USA a Brazília. V Aténach 2004 a Pekingu 2008 získali zlato Američanky a aj celkovo bilancia vzájomných zápasov vyznieva jasne pre výber USA, ktorý zo 40 duelov vyhral 32. Brazílčanky zvíťazili iba trikrát.

Aj cesta do finále naznačuje, kto je favoritom. USA prešli základnou skupinou bez straty bodu a počas piatich súbojov inkasovali iba dvakrát. Naopak Brazília postúpila do play-off až z tretieho miesta so záporným skóre 2:4. Potom ale dokázala vyradiť domáce Francúzsko a nakoniec v atraktívnom zápase prestrieľala majsterky sveta zo Španielska pomerom 4:2!

Brazília má zatiaľ z olympijských hier dve striebra, udalosti posledného týždňa ale napovedajú, že tím je odhodlaný na tretí pokus získať zlato. Vo forme je hlavne Gabi Portilhová, ktorá svojím gólom zariadila postup vo štvrťfinále cez Francúzsko, v semifinále potom pridala presný zásah aj asistenciu.

Basketbal

USA - Francúzsko, finále mužov

21:30 Paríž, hala Bercy

Pre hostiteľskú krajinu je to rozhodne vysnívané finále a odveta súboja o zlatú medailu z Tokia. Tam si najcennejší kov po víťazstve 87:82 odniesli Američania. Bol to ich štvrtý olympijský titul v rade a v Paríži chcú získať piaty.

LeBron James prijal ponuku hrať za USA aj preto, že sa jeho kariéra blíži ku koncu. Naposledy bol na olympijských hrách v Londýne 2012 a hrá o svoje tretie olympijské víťazstvo. Za postup do finále však Američania ďakujú najmä kapitánovi Stephovi Currymu, ktorý svojimi trojkami v záverečnej fáze semifinálového zápasu proti Srbsku (95:91) dokázal zvrátiť priebeh duelu. Američania prehrávali už o 17 bodov.

Teraz prichádza ďalšia výzva - hostiteľská krajina Francúzsko, ktorá vyradila úradujúcich majstrov sveta z Nemecka (73:69), bude hnaná búrlivým domácim publikom. Hoci sa Francúzi na začiatku olympijského turnaja trochu hľadali, postupom času sa zohrali a v play-off už nepripustili žiadne zaváhanie.

Prvú ťažkú skúšku vo štvrťfinále proti Kanade (82:73) režírovali hráči z európskych líg. Yabusele z Realu Madrid a Cordinier z Virtusu Bologna boli na začiatku turnaja mimo základnej zostavy, ale tréner Vincent Collet sa na nich vo vyraďovacích bojoch už spoliehal čoraz viac. Hrdinom pre fanúšikov je však aj dlháň a jednotka draftu Wembanyama, ktorý už vo svojich 20 rokoch zažije jeden z najpamätnejších momentov kariéry.

Kompletné spravodajstvo z OH v Paríži