Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, sobota 3. augusta: Remco o historický zápis, tenisové finále a návrat Sha'Carri

Sha'Carri Richardsonová túži po zlate na hladkej stovke.
Sha'Carri Richardsonová túži po zlate na hladkej stovke.Profimedia
V sobotu 3. augusta sa na olympijských hrách v Paríži rozdá 31 medailových kolekcií. Najväčšími udalosťami budú cyklistické preteky jednotlivcov a dve ženské finále - najprv tenisové v areáli Rolanda Garrosa a potom večer šprint na 100 m na Stade de France. Hrdinami soboty by sa mohli stať Remco Evenepoel (24), Mathieu van der Poel (29), Donna Vekičová (28), Čeng Čchin-wen (21) či Sha'Carri Richardsonová (24).

Cyklistika

Preteky s hromadným štartom - muži (273 km)

11:00 - 18:15, Paríž a okolie

Napriek tomu, že Remco Evenepoel a Wout van Aert majú v nohách náročnú Tour de France, vyrazili na olympijské hry. Zhodne fantasticky odjazdili úvodnú časovku, v ktorej Evenepoel triumfoval a van Aert bol tretí. Tentoraz môžu v pretekoch s hromadným štartom aj spolupracovať, hoci pred niekoľkými rokmi medzi nimi panovala rivalita. Potom však obaja prešli vážnymi zraneniami a stali sa z nich veľkí priatelia. Profil trate by mohol belgickej dvojici vyhovovať. Evenepoel má navyše motiváciu, keďže na olympiáde ešte nikto v histórii nevyhral časovku aj preteky s hromadným štartom.

Van Aert dokázal kvality už v Tokiu, kde finišoval druhý pred Tadejom Pogačarom. Slovinský suverén ani víťaz poslednej olympiády Richard Carapaz z Ekvádoru tentoraz na štarte nie sú. Naopak, jedným z hlavných ašpirantov na zlato by mohol byť Mathieu van der Poel z Holandska.

Na štart 273-kilometrových pretekov, kde budú hrozbou ostré krátke kopce, sa postaví len 90 jazdcov (vrátane Slováka Lukáša Kubiša) a rozhodovať sa bude pravdepodobne až po návrate do parížskych ulíc. Očakáva sa dráma pri výjazdoch po kockách na Montmartre či až na cieľovej čiare. Pelotón nastúpa celkovo 2 800 výškových metrov.

Tenis

Finále žien: Čeng Čchin-wen - Donna Vekičová

15:30, Paríž, Roland Garros, kurt Philippa Chatriera

Nečakané finále a súboj dvoch tenistiek, ktoré vedia zahrať víťazné údery a nečakajú na chyby súperiek. Pred začiatkom turnaja by len málokto tipoval tieto dve hráčky do boja o zlato. Všeobecne sa očakávalo, že v areáli Rolanda Garrosa opanuje dianie svetová jednotka Iga Swiateková. Poľská suverénka však v semifinále čelila Čeng Čchin-wen. Tá nadviazala na perfektné výkony z turnaja v Palerme, ktorý počas prípravy na OH vyhrala, a momentálne aj s vystúpením na Sicílii ťahá šnúru 10 zápasov v rade bez prehry.

Zatiaľ čo 21-ročná Číňanka je len na začiatku kariéry, o sedem rokov staršia Donna Vekičová zažíva vrchol práve teraz. Dlhé roky ju trápili zranenia, no tento rok našla formu. A hoci predtým bola úspešnejšia na tvrdom povrchu, v júli sa dostala do semifinále na tráve vo Wimbledone a v auguste stojí na parížskej antuke v olympijskom finále.

A zaslúžene, keďže cestou vyradila americkú hviezdu Coco Gauffovú. Jej hra je plná tvrdých úderov od základnej čiary, pričom slávi úspech. Chorvátsko aj Čína už v minulosti získali olympijské zlato vo štvorhre, no je to prvý raz, čo ich reprezentantky môžu ovládnuť ženskú dvojhru.

Atletika

Beh na 100 m - ženy

21:20, Paríž, Stade de France

Najkratší olympijský šprint vždy priťahuje veľkú pozornosť. V tretí deň atletických súťaží sa Američanka Sha'Carri Richardsonová pokúsi odpovedať na dominanciu jamajského šprintu na posledných OH. V Tokiu si totiž Elaine Thompsonová, Shelly-Ann Fraserová a Shericka Jacksonová prenajali pódium aj pre absenciu jednej z hlavných favoritiek.

Richardsonová sa síce kvalifikovala, ale následne odstúpila pre užitie THC. Prípad sa vyriešil do mesiaca, šprintérka situáciu vysvetlila a priznala, že dôvodom užívania marihuany bol stres z kvalifikácie a obdobie, keď sa vyrovnávala so smrťou matky. A hoci by nakoniec tokijské hry stihla, americký tím s ňou nepočítal už ani do štafety.

A tak má teraz novú príležitosť dobyť olympijské zlato. Konkurencia jej ubudla, keďže spolufavoritka Shericka Jacksonová oznámila, že sa sústredí na 200 metrov. V rozbehoch sa však už osem atlétok dostalo pod 11 sekúnd, pričom najlepšiu formu ukázali Marie-Josée Ta Lou-Smithová (10,87), Shelly-Ann Fraserová a Daryll Neitaová (obe 10,92). Richardsonová, ktorá sa vlani priblížila na 16 stotín k svetovému rekordu (10,65), zabehla v piatok v Paríži 10,94 sekundy.