Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, streda 31. júla: Južný Sudán proti Dream Teamu, Ledecká mieri za rekordom

Južný Sudán a USA sa tentoraz stretnú pod piatimi kruhmi.
Južný Sudán a USA sa tentoraz stretnú pod piatimi kruhmi.Profimedia
Na olympijských hrách v Paríži sa v stredu 31. júla bude rozdávať 20 sád medailí. Jednou z najprestížnejších disciplín celej histórie sviatku pod piatimi kruhmi býva gymnastický viacboj jednotlivcov, v ktorom sa o zlato stretnú veľkí rivali a priatelia Zhang Boheng (24) a Daiki Hašimoto (22). Američanka Katie Ledecká (27) mieri za vyrovnaním historického medailového rekordu medzi plavkyňami a veľká udalosť čaká aj Južný Sudán. Jeho basketbaloví reprezentanti budú chcieť znova prekvapiť hviezdny výber USA.

Gymnastika

Viacboj jednotlivcov

17:30, Paríž, hala Bercy

Mužské súťaže v športovej gymnastike priniesli v pondelok veľkú drámu a jednu veľkú športovú tragédiu, keď Čína prišla na poslednom náradí vo viacboji družstiev o takmer jasnú zlatú medailu. Chybu Su Weideho na hrazde využili Japonci fantastickým záverom na posun na prvé miesto. O dva dni neskôr vyvrcholí medailovými bojmi viacboj jednotlivcov a znova pôjde o bitku Číny a Japonska.

Kvalifikáciu zvládol najlepšie Boheng, hneď za ním sa ale zoradili Šinnosuke Oka a Daiki Hašimoto, víťaz posledncých MS v tejto prestížnej všestrannej disciplíne. Lenže Hašimoto vie, že Boheng vlani na svetovom šampionáte chýbal a pokiaľ je v akcii, je ťažké ho poraziť. Veční rivali aj veľkí priatelia ovládajú skvele hrazdu, ktorá bude pre oboch poslednou disciplínou, Číňan však exceluje aj na kruhoch a bradlách. Zvyšok sveta sa asi bude len pozerať, aj keď do bojov o medaily by radi zasiahli aj Briti Jake Jarman a Joe Fraser, Američania vsádzajú na Freda Richardsa, tomu sa však v kvalifikácii až tak nedarilo.

Basketbal

USA - Južný Sudán

21:00, Lille, Pierre Mauroy Stadium

Až v roku 2013 sa Južný Sudán stal členom organizácie FIBA ​​a až vlani vyrazila jeho reprezentácia na svoj prvý veľký turnaj. Na majstrovstvách sveta skončili "Bright Stars" alebo "Jasné hviezdy" v základnej skupine, zároveň ale 17. miesto znamenalo kvalifikáciu na olympijské hry. Bohužiaľ sa toho nedožil zrejme najslávnejší basketbalista zo Sudánu Manute Bol. Na pokračovanie veľkého príbehu by bol tento ikonický a najvyšší hráč histórie NBA (231 cm) určite hrdý. Pod vedením bývalých hráčov NBA Luola Denga a Američana Royala Iveyho sa počas krátkej doby vyprofiloval tím, ktorý predvádza úžasný, živelný basketbal a dokáže držať krok so svetovou špičkou.

Sudánci v prvom zápase základnej skupiny zdolali Portoriko 90:79 a ich druhým olympijským testom bude súboj s americkým "Dream Teamom". Jasná zálažitosť? Na papieri možno, veď tím zo stredoafrickej krajiny má iba jedného súčasného hráča NBA JT Thora. Nesmieme však zabudnúť na Carlika Jonesa či Wenyena Gabriela, ktorý ešte vlani pôsobil v LA Lakers a hral s hviezdnym LeBronom Jamesom. Tu sa teda uskutoční stretnutie bývalých spoluhráčov. Sudán nemá čo stratiť, skôr má o motiváciu postarané. Práve s tímom USA zohral pred olympiádou prípravný zápas (100:101) a Američanov zachránil od prehry svojím košom až 8 sekúnd pred koncom práve James…

Plávanie

1 500 m voľný spôsob ženy

21:13, Paríž, Aquatics Centre

Pred 12 rokmi získala americká plavkyňa Katie Ledecká svoju prvú olympijskú medailu. Vyhrala preteky na 800 metrov voľným spôsobom a založila svoju ikonickú zbierku cenných kovov. Od tej chvíle sa stala 21-krát majsterkou sveta, keď triumfovala v šiestich rôznych diaľkach, ktoré plavecké športy v bazéne ponúkajú. Postupom času sa ale začala špecializovať na dlhé trate a jej dňom D má byť práve streda. Na programe je totiž súboj na 1 500 m voľným spôsobom, v ktorom drží 17 najrýchlejších časov histórie a vzhľadom na neuveriteľnú bilanciu má šancu na zisk 12. olympijskej medaily v kariére (aktuálne 7-3-1). Tým by vyrovnala maximum medzi plavkyňami a zároveň rekord Američanky v akomkoľvek športe, ktorý drží plavecká šprintérka Jenny Thompsonová (8-3-1).

O tom, že iba 27-ročná plavecká ikona má predpoklady získať svoje ôsme olympijské zlato, svedčia výsledky posledných dvoch svetových šampionátov, na ktorých za sebou nechala najskôr krajanku Katie Grimesovú a následne Talianku Simone Quadarellovú vždy zhodne o 14 sekúnd. Rozplavby v Paríži naznačujú, že finálové preteky by mohli byť väčšou drámou. Quadarellová stratila len necelé 4 sekundy (15:51,19) a nádejne vyzerali aj časy Isabel Goseovej z Nemecka (15:53,27) alebo domácej zástupkyne Anastasie Kipričnikovovej (15:52,46), ktorá ešte pred piatimi rokmi reprezentovala Rusko, ale v roku 2020 prijala francúzske občianstvo.

OH v Paríži, 6. deň: Lákadlom federálne derby Schmiedlovej, Beňušov kov stačí na 35. miesto