Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, štvrtok 25. júla: Ikona ragby, severské derby i zradný štart Španielok

Jennifer Hermosová (10) síce získala na záver majstrovstiev sveta zlato, ale Španielky prehrali v skupinovej fáze s Japonskom 0:4.
Jennifer Hermosová (10) síce získala na záver majstrovstiev sveta zlato, ale Španielky prehrali v skupinovej fáze s Japonskom 0:4.Profimedia
Hoci olympijské hry v Paríži budú oficiálne otvorené až v piatok 26. júla, už deň predtým sa na viacerých športoviskách odohrajú neľútostné boje. Proti dvojnásobným zlatým medailistom z Fidži sa postaví mlynská spojka a kapitán "veľkého ragby" Les Bleus Antoine Dupont (27). Španielske futbalistky budú čeliť ťažkému súperovi z Japonska a diváci budú môcť sledovať aj prestížne severské derby v hádzanej.

Ragby Seven

Fidži - Francúzsko (muži)

15:30, Stade de France, Paríž

Ragby je vo Francúzsku veľmi populárne, ale to sedmičkové sa zatiaľ nepodarilo v krajine úplne spopularizovať a ani výsledky nie sú najlepšie. Na olympijských hrách v Riu 2016 Francúzi vypadli vo štvrťfinále, do Tokia sa vôbec nekvalifikovali.

Na olympijský turnaj preto postavili špeciálny tím, posilnený o jedného z najdôležitejších hráčov reprezentácie galského kohúta z klasického ragby Antoina Duponta. Ten si už sedmičkové ragby zahral na jar, vynechal preň aj štarty v prestížnom turnaji Six Nations.

Súperom domácich však budú dvojnásobní a zároveň úradujúci olympijskí víťazi z Fidži, ktorých do boja povedie pamätník oboch zlatých medailí Jerry Tuwai. Zápas môže rozhodnúť o priamom postupujúcom do štvrťfinále.

Futbal

Španielsko - Japonsko (ženy)

17:00, štadión La Beaujoire, Nantes

Španielske futbalistky sú úradujúcimi majsterkami sveta a ich olympijský tím je, samozrejme, posilnený o šampiónky Jenifer Hermosovú a Alexiu Putellasovú. Výber vedený trénerkou Montse Tomeovou však nebude mať jednoduchý vstup do turnaja. V ceste im stojí Japonsko, ktoré na minuloročných majstrovstvách sveta v základnej skupine deklasovalo budúce víťazky 4:0.

V japonskom tíme z Paríža pôsobí sedem hráčok z anglickej Premier League a dve z talianskej Serie A. Zároveň sa na ihrisku pravdepodobne objavia strelkyne všetkých gólov zo spomínaného duelu proti Španielsku na posledných MS, a teda Hinata Miyazawová z Manchestru United, Riko Uekiová z West Hamu a skúsená Mina Tanaková, ktorá má na konte už 81 stretnutie za národný tím.

Vzhľadom na to, že Španielsko nemá zo ženského futbalu na olympiáde ani medailu, pričom Japonsko bralo v roku 2012 striebro a o štyri roky neskôr skončilo v semifinále, bude to už v úvodnom zápase turnaja súboj dvoch veľmi ambicióznych tímov.

Hádzaná

Nórsko - Švédsko (ženy)

21:00, South Paris Arena 6, Paríž

Štyrikrát za sebou sa nórske hádzanárky vrátili z olympijských hier s medailami, v rokoch 2008 a 2012 dokonca získali zlato. Aj tentoraz patria medzi najväčšie favoritky turnaja. Tím, ktorý vedie islandský tréner Thorir Hergeirsson, má vo svojom strede najužitočnejšiu hráčku posledných majstrovstiev sveta Henny Reistadovú a najlepšiu strelkyňu olympijských hier v Tokiu Noru Mörkovú.

Tradičný rival zo Švédska však nebude chcieť dať kožu lacno. V posledných rokoch sa vrátil medzi absolútnu svetovú špičku, pričom na poslednej olympiáde v Tokiu aj na minuloročných majstrovstvách sveta skončil tesne štvrtý. Hlad po úspechu bude u hráčok Tre Kronor obrovský. Spoliehať sa budú aj na členky All-Stars tímu z posledných MS - Lynn Blohmovú a Nathalie Hagmanovú.