Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, štvrtok 8. augusta: Dream team vs. Jokič, o rekord na stene a misia Lylesa

Noah Lyles sa po triumfe v behu na 100 m pokúsi získať zlato aj v behu na 200 m.
Noah Lyles sa po triumfe v behu na 100 m pokúsi získať zlato aj v behu na 200 m.Profimedia
Vo štvrtok 8. augusta sa na olympijských hrách v Paríži rozdá 25 kolekcií medailí. Takisto je na programe aj veľký semifinálový súboj medzi basketbalistami USA a Srbska, v ktorom sa Nikola Jokič (29) a spol. budú snažiť "Dream Teamu" odplatiť prehru zo základnej skupiny. Sam Watson (18) a Veddriq Leonardo (27) budú bojovať o premiérové zlato v športovom lezení na rýchlosť a večer sa šprintér Noah Lyles (27) pokúsi v behu na 200 metrov priblížiť k legendám atletiky.

Športové lezenie

Preteky na rýchlosť - 15 m, muži

12:35, Paríž, Le Bourget Climbing Venue

Kto dokáže najrýchlejšie vyliezť na 15-metrovú stenu len s použitím lezeckých chytov? Je to zjavne len 18-ročný Sam Watson, ktorý odpovedal na fantastický výkon Veddriqa Leonarda. Indonézan dosiahol pôsobivý čas 4,79 sekundy, čím vyrovnal Watsonov svetový rekord. Americký rýchlik však okamžite posunul hranicu možností o ďalšie štyri stotiny a stanovil nový najlepší výkon na úrovni 4,75.

Aj vďaka tomu sa obaja rivali, ktorí už trikrát v kariére vyhrali Svetový pohár, ocitli v rozdielnych poloviciach pavúka a ich vzájomný stret by sa mohol uskutočniť až vo finále. Watson však najprv musí zvládnuť štvrťfinále, kde sa stretne s Novozélanďanom Julianom Davidom. Leonardo, ktorý je o 9 rokov starší ako Watson, si zmeria sily s domácim Bassom Mawem. Športové lezenie debutovalo na olympijských hrách v Tokiu, kde sa udelila len jedna kolekcia medailí v kombinovanej disciplíne. Lezenie na rýchlosť má v Paríži premiéru.

Atletika

200 metrov, muži

18:25, Paríž, Saint Denis

Od roku 2018 patrí najrýchlejší čas sezóny pravidelne americkému šprintérovi Noahovi Lylesovi. Vyhral aj posledné tri majstrovstvá sveta na 200 m. Na olympijských hrách v Tokiu sa však napriek času 19,74 sekundy musel skloniť pred Andre de Grassom aj krajanom Kennethom Bednarekom. Bronz bol pre muža, ktorý je veľmi aktívny aj mimo atletickej dráhy a často provokuje názormi, sklamaním. Veď vo svojej parádnej disciplíne podliezol hranicu 20 sekúnd už 32-krát a v tomto smere má na dohľad legendárneho Usaina Bolta.

Dvadsaťsedemročný Američan však prišiel do Paríža v skvelej forme a nálade, čo aj potvrdil, keď v obrovskej konkurencii vyhral beh na 100 metrov a začal tak tohtoročnú olympijskú misiu. A pretože je na dvojnásobnej trati oveľa väčším favoritom, špekuluje sa o tom, že by mohol koncom týždňa zaútočiť na zlatý šprintérsky hetrik (100 m, 200 m a štafeta 4x100 m), ktorý sa v minulosti podarilo získať len Jessemu Owensovi, Bobbymu Morrowovi, Carlovi Lewisovi a Usainovi Boltovi.

Okrem behu mužov na 200 m bude na Stade de France veľmi sledovaný aj beh na 110 m prekážok, finále oštepu mužov či beh žien na 400 m prekážok.

Basketbal

USA - Srbsko, muži - semifinále

21:00, Paríž, Bercy Arena

Americkí basketbalisti zatiaľ prešli olympijským turnajom bez problémov. Všetkých súperov zdolali jednoznačným spôsobom a pohodu dokumentovali víťazstvom o 35 bodov nad Brazíliou vo štvrťfinále. V štyroch doterajších zápasoch mali zakaždým iného najlepšieho strelca, čo si pochvaľoval aj LeBron James, ktorý sa na podujatie pod piatimi kruhmi vrátil po dlhých 12 rokoch. "Náš tím má hĺbku. Kohokoľvek pošleme na ihrisko, môže rozhodovať zápasy," hovoril po postupe medzi štyri najlepšie tímy.

Štatistiky vzájomného zápasu v skupine.
Štatistiky vzájomného zápasu v skupine.Flashscore

"Dream Team" však v semifinále narazí na súpera, ktorý má veľkú túžbu a dôležité osobnosti k tomu, aby mohol veriť v úspech. Srbsko síce v základnej skupine prehralo s USA 84:110, ale vo štvrťfinále už ukázalo odhodlanie a umenie otočiť ťažké zápasy vo svoj prospech.

Súboj s Austráliou bol zatiaľ vrcholom turnaja. Tím okolo dvojnásobného šampióna NBA Nikolu Jokiča dokázal zmazať 24-bodový deficit a napokon protivníka vyradil pomerom 95:90 po predĺžení. Druhú semifinálovú dvojicu basketbalového turnaja tvoria úradujúci majstri sveta Nemci a domáce Francúzsko.