Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Päť favoritov na Zlatú loptu: Obháji ju Messi alebo sa dočká mladého nástupcu?

Lionel Messi s ôsmou Zlatou loptou.
Lionel Messi s ôsmou Zlatou loptou.Profimedia
S prichádzajúcim začiatkom novej sezóny sa blíži aj vyhlásenie najprestížnejšieho individuálneho futbalového ocenenia - Zlatá lopta. V pondelok 28. októbra sa dozvieme, kto je najlepším futbalistom uplynulého ročníka. Po tretí raz sa bude cena udeľovať za výsledky počas sezóny a nie za celý kalendárny rok. Hlavnými kandidátmi sú mladé hviezdy Realu Madrid, defenzívny stredopoliar Rodri (28), ale aj legendárny Lionel Messi (37).

Vinícius Júnior

Ofenzívne krídlo Realu Madrid sa výkonmi a ziskom trofejí uchádza o prestížne individuálne ocenenie. Vinícius od začiatku sezóny zaznamenal 26 gólov a 12 asistencií. S Los Blancos vyhral La Ligu, Ligu majstrov a španielsky Superpohár.

Fanúšikovia po odchode Karima Benzemu očakávali od mladého Brazílčana veľké veci. Viníciusa najprv pribrzdilo zranenie. Keď sa zotavil a doladil kondíciu, ukázal, že má potenciál. Vo finále španielskeho Superpohára strelil hetrik, ktorým pokoril Barcelonu, pričom šiestimi gólmi a piatimi asistenciami výrazne prispel k triumfu v Lige majstrov.

Ak by Brazília vyhrala Copa América, Vinícius by niekoľkonásobne zvýšil šancu na zisk Zlatej lopty. Nanešťastie preňho sa kanárici dostali len do štvrťfinále, kde na penalty podľahli Uruguaju.

Lionel Messi

Legendárny Argentínčan si v minulom ročníku pripísal v americkej MLS 28 gólov a 17 asistencií. Krajinu doviedol k triumfu na Copa América, keď bájny pohár zdvihol nad hlavu druhýkrát v rade. Počas kariéry získal rekordných 45 trofejí.

Messi sa vlani stal ôsmy raz držiteľom Zlatej lopty napriek tomu, že už bol hráčom Interu Miami. Ocenenie si však vyslúžil predovšetkým vďaka výkonom v drese PSG, kde sa podieľal na 32 góloch a získal ligový titul. Tento rok by sa mohol stať prvým hráčom, ktorý si preberie prestížne ocenenie bez toho, aby hral v európskej súťaži.

Rodri

Dvadsaťosemročný Španiel, ktorý je v Manchestri City pod zmluvou minimálne do roku 2027, má v súčasnosti najvyššiu šancu získať Zlatú loptu. Od prvého augusta minulého roka zaznamenal 12 gólov a 15 asistencií. Jeho stabilné výkony pomohli City obhájiť titul v Premier League, ako aj vyhrať majstrovstvá sveta klubov či zdvihnúť nad hlavu Superpohár UEFA. V nedeľu bol vyhlásený za najlepšieho hráča Eura a so Španielskom získal primát z majstrovstiev Európy.

Defenzívny stredopoliar si vytvoril zvyk rozhodovať kľúčové momenty zápasov buď asistenciou, alebo gólom. Potvrdil to aj v poslednom ligovom strete proti West Hamu, keď tretím zásahom spečatil víťazstvo a zabezpečil Citizens štvrtý titul v rade. Pre Pepa Guardiolu sa stal mimoriadne cenným hráčom, na ktorého sa môže vždy spoľahnúť.

Jude Bellingham

Dvadsaťjedenročný ofenzívny stredopoliar, ktorý ešte minulý rok hral za Borussiu Dortmund, si v premiérovej sezóne za Real Madrid pripísal 27 gólov a 17 asistencií. Vyhral La Ligu, španielsky Superpohár a Ligu majstrov. Na majstrovstvách Európy skončil s Anglickom na druhom mieste.

Jeho štart do sezóny s Los Blancos bol vynikajúci. Do tímu zapadol takmer okamžite a strelil niekoľko dôležitých gólov. Postupne sa však pre rôzne zranenia a niekoľkým suspendáciám začal vytrácať. Vďaka neúnavným výkonom však pomohol vyradiť Manchester City vo štvrťfinále a dvakrát skóroval v nadstavení El Clásica.

Na Eure strelil dva dôležité góly. Proti Srbsku a výstavný proti Slovensku. Vo finále turnaja so Španielskom pridal asistenciu, ale gólmi neprispel. Three Lions tak stále čakajú na vytúženú trofej od roku 1966.

Kylian Mbappé

Očakávaná posila Realu Madrid zaznamenala v minulej sezóne vo veku 25 rokov celkovo 52 gólov a 21 asistencií. Mbappé vyhral francúzsku ligu, v ktorej hájil farby PSG a po šiesty raz tak zdvihol nad hlavu majstrovskú trofej. Okrem obhajoby titulu získal aj francúzsky Superpohár (Trophée des champions) a Coupe de France.

Na ligovej úrovni si Mbappé povinnosti splnil. Na európskej scéne to už taká sláva nebola. Hoci vo štvrťfinálovej odvete Ligy majstrov strelil dva góly, ktorými pomohol k postupu, v semifinále proti Borussii Dortmund sa nepresadil. Nedoviedol parížsky celok k európskemu úspechu, na ktorý jeho fanúšikovia čakajú.

Víťazstvo v Coupe de France zavŕšilo jeho cestu v PSG a po takmer siedmich rokoch sa rozlúčil s hlavným mestom Francúzska. Ani počas Eura nebol útočník v najlepšej forme. Skóroval iba raz z penalty proti Poľsku. Jeho výkonu nepomohla ani ochranná maska na nose, ktorú musel nosiť od zápasu s Rakúskom. Francúzsko vypadlo v semifinále po dueli so Španielskom, hoci bolo považované za favorita na celkové víťazstvo.