Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štyri finále, štyri zlaté medaily. Je bláznivé byť porovnávaný s Phelpsom, hlási Marchand

Marchand je hviezdou parížskej olympiády.
Marchand je hviezdou parížskej olympiády.Reuters
Štyri finále, štyri zlaté medaily. Francúz Léon Marchand (22) dosiahol v parížskom bazéne také výnimočné výsledky, až niektorí jeho krajania vtipkujú o tom, že by vo vode mohol pokojne aj žiť.

Domáci hrdina, ktorého meno rezonovalo po celej krajine, robil všetko pre to, aby zostal nohami na zemi. Marchand, ktorý teraz zdieľa rovnaké míľniky ako americkí velikáni Michael Phelps a Mark Spitz, jediní ďalší muži, ktorí získali štyri individuálne plavecké zlaté medaily na jedných hrách, sa nad týmto porovnaním pozastavil.

"Je to šialené. Títo chalani sú legendy. Legendy svojho športu. Je jednoducho bláznivé byť s nimi porovnávaný. Neuvedomujem si to. Možno mi to docvakne o niekoľko dní," uviedol mladík, ktorého tréner Bob Bowman pracoval aj s Phelpsom.

Marchand začal olympijské hry ako chlapec z plagátu snov a túžob hostiteľskej krajiny - hrdina, ktorý však nemal na konte žiadnu medailu. Nemusel však dlho čakať. Zlato prišlo hneď v prvej súťaži na 400 metrov polohových pretekov. Francúz potom predviedol nevídaný kúsok, keď triumfoval na 200 m motýlik a prsia v ten istý deň. V piatok k tomu pridal aj úspech na 200 m pol. pr.

"Ráno som sa zobudil a bol som plný energie. Tento týždeň sa všetko vydarilo. Bolo to perfektné. Štyri zlaté medaily nie sú to, čo som si myslel, že by som mohol dosiahnuť, najprv som sa snažil získať jednu. Mal som na to štyri šance. Teraz potrebujem čas na to, aby som premýšľal o tom, čo som práve dosiahol. Určite potrebujem dovolenku," doplnil Marchand.

Bowman povedal, že porovnávanie s Phelpsom je oprávnené. "Ukázalo sa, že Leon sa pripojil k Michaelovi do veľmi vzácneho klubu ľudí, ktorí, keď je tlak vyšší, podávajú lepšie výkony. Jeho výkonnosť stúpa s tlakom. Bolo tu veľa skvelých plavcov. On určite patrí k tým najväčším."

Duncan Scott, strieborný medailista, ktorý sa po zisku rekordnej ôsmej medaily pre krajinu radí medzi britských velikánov, súhlasil. "Stáva sa z neho akási globálna superhviezda. Svojím spôsobom ovláda Francúzsko. Vidíte, že preteká s úsmevom na tvári a publikum mu dodáva mnoho energie. Je úžasné byť svedkom toho," poznamenal Škót.