Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné tri zápasy s Azerbajdžanom: Neúspešný debut Calzonu, gól Weissa i režisér Hamšík

Boženík (vľavo) v súboji s gólmanom Mehemmedeliyevom.
Boženík (vľavo) v súboji s gólmanom Mehemmedeliyevom.TASR / Martin Baumann
Po tesnom triumfe v Estónsku čaká Slovákov druhé vystúpenie v rámci novej edície Ligy národov. Futbalová reprezentácia sa po 26 rokoch ukáže v Košiciach, kde privíta Azerbajdžan. S týmto súperom má skúsenosti aj z pomerne nedávnej minulosti, ktorá si pamätá neúspešný debut talianskeho kouča či dve výhry s čistým kontom. Ako dopadli posledné tri stretnutia oboch národných tímov?

Slovensko - Azerbajdžan 1:2 

(22. september 2022)

Pred dvomi rokmi na trnavskom Štadióne Antona Malatinského si Slováci vo svojom piatom súboji vtedajšej edície Ligy národov zmerali sily so súpermi z Azerbajdžanu. Šesťbodoví domáci však už v čase výkopu vedeli, že Kazachstan zdolal Bielorusko, dosiahol 13 bodov a predčasne si zaistil postup o výkonnostnú úroveň vyššie.

Protivník z kaukazskej krajiny mal pred príchodom na Slovensko štyri body, po záverečnom hvizde už ale o tri viac, čím v tabuľke skupiny 3 predstihol svojho hostiteľa. Krátko pred polčasovou prestávkou poslal hostí do vedenia Dadašov. Pri premiére trénera Francesca Calzonu sa o vyrovnanie postaral Erik Jirka, ktorý v prvej minúte nadstaveného času druhej polovice premenil pokutový kop. Remízou sa však duel neskončil, v samotnom závere ešte gólovo udrel Haqverdi a uchmatol pre svoj tím všetky body.

Slovákov zlomil inkasovaný zásah zo záveru stretnutia s Azerbajdžanom.
Slovákov zlomil inkasovaný zásah zo záveru stretnutia s Azerbajdžanom.TASR / Martin Baumann

"Veľká škoda. Začali sme zle, báli sme sa a súper bol s loptou lepší. Po zmene strán sme sa zlepšili, mali sme viac šancí, no nepremenili sme ich. Druhý polčas je však naša nádej do budúcnosti. Bola to pre nás lekcia, naučili sme sa, že zápas trvá aj 95 minút a musíme zostať pozorní až do konca. Hráčov stále spoznávam a vidím ich ochotu, v druhej polovici ukázali aj svoju kvalitu," vravel taliansky lodivod po debute na slovenskej lavičke.

Azerbajdžan - Slovensko 0:1 

(10. jún 2022)

Ešte pred vyššie spomínaným septembrovým meraním síl sa oba celky stretli v rovnakej súťaži aj v júni v meste Baku. Slováci pricestovali na ihrisko oponenta s výhrou 1:0 nad Bieloruskom a s rovnako tesnou prehrou proti Kazachstanu. Domáci pred týmto predstavením podľahli Kazachom a remizovali s Bielorusmi.

Takmer tritisíc prítomných divákov čakalo na presný zásah až do 81. minúty, no väčšina z nich sa z neho netešila. Po biliardovej akcii sa totiž presadil hosťujúci Vladimír Weiss mladší, ktorý touto trefou rozhodol o triumfe Slovenska. O pár chvíľ zvýšil náskok Haraslín, VAR však odhalil ofsajdové postavenie a gól neplatil.

Na listine strelcov svietilo iba meno Weissa.
Na listine strelcov svietilo iba meno Weissa.Profimedia / TASR / Jakub Kotian

Zverenci dočasného kouča Samuela Slováka sa po tomto víťazstve nachádzali na druhom mieste tabuľky skupiny 3, iba bod od lídrov z Kazachstanu. "Vedeli sme, že to nebude ľahký zápas, to sa aj potvrdilo. Verili sme, že dáme gól. Som rád, že sa tak stalo. Ani som nevedel, že som na reprezentačný zásah čakal až päť rokov," uviedol po súboji Weiss mladší.

Slovensko - Azerbajdžan 2:0 

(19. november 2019)

Pred takmer piatimi rokmi končil výber Pavla Hapala reprezentačnú jeseň posledným zápasom kvalifikácie Eura 2020. Na istotu priameho postupu potreboval v Trnave zdolať Azerbajdžan a dúfať, že v súbežne hranom dueli Wales remizuje s Maďarskom. Naplnila sa však iba tá polovica plánu, ktorú mohli ovplyvniť reprezentanti spod Tatier.

Pred takmer osemtisícovou návštevou otvoril skóre v 19. minúte Boženík po asistencii Hamšíka. Práve druhý menovaný potom krátko pred koncom pečatil výhru svojím gólom a stal sa mužom zápasu. Totožným výsledkom však Walesania zdolali Maďarov, o bod tak predskočili slovenský národný tím a z druhého miesta spolu s prvými Chorvátmi smerovali na EURO, ktoré sa pre pandémiu konalo až v roku 2021.

Hamšík bol kľúčom k zisku troch bodov.
Hamšík bol kľúčom k zisku troch bodov.Profimedia / TASR / Michal Svítok

"Vedeli sme, že to bude ťažké a že zápas treba čím skôr zlomiť. Hrali sme lepšie v prvom polčase, v druhom nám chýbal pohyb. Ale našťastie sme to zvládli, súper mal len jednu šancu, podržal nás Maťo Dúbravka. Pri mojom góle som mal šťastie, ale aj taký poteší,“ vravel kapitán Hamšík. Na kontinentálnom šampionáte si napokon zahrali aj Slováci, ktorí si o rok neskôr v baráži poradili s Írskom po penaltovom rozstrele a so Severným Írskom po predĺžení.