Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posun v prípade preplneného kalendára? FIFA bude čeliť sťažnosti troch organizácií

Tlak voči FIFA sa pre nabitý kalendár stupňuje.
Tlak voči FIFA sa pre nabitý kalendár stupňuje. Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / Markus Ulmer
Zastrešujúci orgán európskych líg, hráčska únia FIFPRO a španielska La Liga plánujú v pondelok podať spoločnú sťažnosť proti svetovému riadiacemu orgánu FIFA v súvislosti s preplnením futbalového kalendára.

Elitné kluby sú čoraz viac znepokojené vplyvom nabitého programu na zdravie hráčov. Viacerí z nich tvrdia, že bojujú s fyzickou a psychickou záťažou napriek obrovským platom, ktoré môžu zarobiť.

Odvolanie týchto troch organizácií na protimonopolné orgány EÚ predstavuje pre FIFA ďalšiu výzvu. Pred dvoma týždňami najvyšší európsky súd rozhodol, že predpisy FIFA o prestupoch hráčov porušujú zákony EÚ na základe námietky bývalého hráča Lassanu Diarru z Francúzska.

Nespokojní športovci a športové organizácie sa čoraz častejšie obracajú na protimonopolný orgán EÚ, aby im pomohol zabezpečiť rovnaké podmienky a oslabil moc riadiacich orgánov. 

Európske ligy, FIFPRO a La Liga tvrdia, že kalendár reprezentačných zápasov vrátane rozšírenej Ligy majstrov Majstrovstiev sveta klubov sa stal pre národné ligy neudržateľným a pre hráčov predstavuje zdravotné riziko. FIFA obviňujú zo zneužívania svojej trhovej sily.

Medzinárodná futbalová federácia však tvrdí, že kalendár jednomyseľne schválila jej rada po rozsiahlych konzultáciách vrátane FIFPRO a ligových orgánov.

Európska komisia, ktorá pôsobí ako orgán presadzovania hospodárskej súťaže v rámci bloku 27 krajín, môže nariadiť spoločnostiam, aby zastavili protisúťažné praktiky a taktiež im uložiť pokutu.

Zmienky