Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Potter, Guardiola či Klopp. Päť manažérov, ktorí by mohli nahradiť Southgatea

Graham Potter je k dispozícii
Graham Potter je k dispozíciiProfimedia
Gareth Southgate (53) skončil v utorok vo funkcii trénera Anglicka po takmer ôsmich rokoch. V priebehu nich dotiahol Three Lions do dvoch finále majstrovstiev Európy v rade či semifinále MS 2018. Veľkého triumfu sa však nedočkal.

Aktuálne je tak horúcou témou to, kto by mohol bývalého šéfa Middlesbrough nahradiť na poste šéfa anglickej reprezentácie. Je to jedno z najlákavejších miest v medzinárodnom futbale, ale zároveň aj jedno z obávaných. Anglická futbalová asociácia dúfa, že sa Southgatea podarí nahradiť s určitou naliehavosťou, aj keď spočiatku len krátkodobo.

Anglicko sa má 7. septembra stretnúť s Írskom v úvodnom zápase novej kampane Ligy národov. Ešte predtým sa však pozrime na niekoľko výrazných mien, ktoré by mohli zasadnúť na čelo Albionu.

Graham Potter

Potter počas svojho pôsobenia v Chelsea.
Potter počas svojho pôsobenia v Chelsea.Profimedia

Graham Potter, ktorý je v súčasnosti k dispozícii a má skúsenosti z Premier League, je pravdepodobne favoritom stávkových kancelárií na prevzatie funkcie po Southgateovi. Bývalý šéf Brightonu a Chelsea by mohol byť ideálnou náhradou pre Anglicko, ak chcú šéfovia FA pokračovať v podobnej futbalovej ceste, ktorá dostala Three Lions do dvoch finále Eura.

Bola by to možno najbezpečnejšia stávka, keďže Liga národov je už za rohom. Hoci nejde o titul majstrov sveta či Európy, pre Albion je to príležitosť "napraviť" nedostatky na medzinárodnej scéne. S Potterom by mohol prakticky nadviazať tam, kde skončil pod vedením Southgatea a opäť sa pokúsiť bojovať o najväčšiu slávu.

Eddie Howe

Šéf Newcastlu Howe.
Šéf Newcastlu Howe.AFP

Eddie Howe má ešte väčšie skúsenosti z Premier League, avšak šéf Newcastlu podporovaný Saudskou Arábiou momentálne nie je úplne k dispozícii. Manažéri môžu zároveň pracovať pre reprezentáciu a klub, ale je to nezvyčajné - a bolo by obzvlášť bizarné, keby sa tak deje v klube v najvyššej anglickej súťaži.

Newcastlu sa v minulej sezóne nedarilo podľa predstáv, čo pri mene Howea zanechalo v St. James' Parku mierny otáznik. Bývalý šéf Bournemouthu je už dlho spájaný s prácou pri reprezentácii Anglicka a ponuku od FA by bolo príliš ťažké odmietnuť. Okolo Howea je veľa neistoty, ale určite je to meno, o ktorom budú šéfovia FA diskutovať.

Pep Guardiola

Guardiola na návšteve Wimbledonu.
Guardiola na návšteve Wimbledonu.Profimedia

Vzhľadom na jeho úspechy v Premier League sa o veliteľovi Manchestru City Pepovi Guardiolovi medzi anglickými fanúšikmi už nejaký čas hovorí ako o potenciálnom Southgateovom nástupcovi. Uvidíme však, či bude mať Katalánec po skončení pôsobenia na Etihad Stadium chuť prijať túto prácu.

Na rozdiel od dvoch vyššie spomenutých manažérov Guardiola získal významné ocenenia - a nie málo. Zmena by mohla byť pre Albion prospešná, keďže Southgateova "bezpečná" pečať futbalu sa zdá byť schopná dostať Three Lions len do finále, ale nie k titulu.

Guardiola má ešte rok platnú zmluvu so City a v lete by mohol mať chuť na novú výzvu. Anglicko by však bolo nútené počkať a na nadchádzajúcu Ligu národov by si najalo dočasného trénera. V tomto prípade stojí za zmienku Lee Carsley, lodivod anglickej reprezentácie do 21 rokov. Jeho meno sa v najbližších týždňoch s určitosťou objaví medzi kandidátmi.

Jürgen Klopp

Klopp počas svojej rozlúčky na Anfielde.
Klopp počas svojej rozlúčky na Anfielde.AFP

Klopp, ktorého potenciálny nástup do reprezentácie zdôraznil nedávny odchod z Liverpoolu, je ďalším veľkým menom, o ktorom fanúšikovia Anglicka snívajú, že by mohol prevziať funkciu po Southgateovi. Nemcov "heavy metalový" štýl futbalu by bol pre priaznivcov úplným opakom dnes už bývalého šéfa lavičky. Podobne ako Guardiola, aj on počas kariéry získal mnoho významných ocenení a FA by ho mohla považovať za muža, ktorý Anglicku konečne prinesie vytúženú trofej.

Predpokladá sa, že má však záujem jedného dňa prevziať post manažéra Nemecka a možno sa bude chcieť udržať k dispozícii, ak by Julian Nagelsmann skončil. Okrem toho nie je dlho mimo horúceho kresla The Reds a predtým jasne naznačil, že mu "dochádza energia".

Sarina Wiegmanová

Wiegmanová vo farbách Anglicka.
Wiegmanová vo farbách Anglicka.Profimedia

Bolo by ťažké vytvoriť užší zoznam toho, kto by mohol Southgatea nahradiť a nezaradiť doň človeka, ktorý dokázal so ženským tímom dosiahnuť viac ako s mužským. Sarina Wiegmanová doviedla Albion do dvoch veľkých finále - na majstrovstvá sveta i Európy žien - z ktorých druhé menované spoločne vyhrali.

Uvidíme, či by si želala takýto krok, ale stala by sa prvou ženou v histórii, ktorá by viedla mužský národný tím. Anglický ženský výber je však uprostred kvalifikácie na EURO 2025 a nadchádzajúci zápas proti Švédsku by mohol byť kľúčový.

***

Divoká karta: Mauricio Pochettino, Thomas Tuchel, Gary O'Neil, Lee Carsley