Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prečo Anglicko stavilo na Tuchela? Kľúčmi môžu byť držanie lopty a obnovená spolupráca s Kaneom

Tuchel a anglický kapitán Kane sa stretli už v Bayerne.
Tuchel a anglický kapitán Kane sa stretli už v Bayerne.Tom Weller / PA Images / Profimedia
Thomas Tuchel (51) bol vymenovaný za hlavného trénera reprezentácie Anglicka, ktorej sa upísal na 18 mesiacov. Novú éru po Garethovi Southgateovi (54) odštartuje v januári a po zosnulom Švédovi Svenovi-Göranovi Erikssonovi (†76) a Talianovi Fabiovi Capellovi (78) sa stane tretím zahraničným lodivodom Albionu. Nemecký stratég v minulosti dokázal, že vyhrávať na najvyššej úrovni vie. Čo iné ešte môže ponúknuť?

Tuchel sa už pri oficiálnom predstavení snažil nalákať fanúšikov na svoju stranu a hneď presmeroval reč na dlhé čakanie na trofej. Ako cieľ si pritom stanovil majstrovstvá sveta, ktoré v roku 2026 hostia USA, Kanada a Mexiko.

Méta je to vskutku odvážna, zvlášť keď sadá na trénerskú lavičku na medzinárodnej scéne prvýkrát, ale jeho úspechy na klubovej úrovni naznačujú, že čisté bláznovstvo to nie je.

Tuchel je v Anglicku známym menom z čias, keď pôsobil v Chelsea. V Nemecku sa dostal do povedomia fanúšikov počas svojho päťročného pôsobenia v Mainzi, čo mu v roku 2015 vynieslo prácu v Dortmunde, kde bol označovaný za najlepšiu možnú náhradu za Jürgena Kloppa.

Borussia pod jeho vedením v roku 2017 ovládla Nemecký pohár, čo bola Tuchelova prvá veľká trofej v kariére. Úspešný angažmán mu vyniesol presun do Francúzska, kde sa v roku 2018 ujal kormidla PSG. Pod Eiffelovou vežou pridal do svojej vitríny dva tituly z Ligue 1, dve víťazstvá v Trophée des Champions a po jednom v Coupe de France a Coupe de la Ligue.

S francúzskou metropolou sa rozlúčil v decembri 2020 s najlepšou víťaznou bilanciou v kariére (74,8 %), bez pôsobiska dlho nezostal. Na lavičku ho zlákala Chelsea a úvod cesty na Stamford Bridge si nemohol predstaviť lepšie, The Blues totiž neprehrali prvých 14 zápasov a nakoniec ovládli Ligu majstrov.

Tuchel oslavuje triumf vo finále Ligy majstrov.
Tuchel oslavuje triumf vo finále Ligy majstrov.ČTK / AP / Susana Vera

V nasledujúcej sezóne sa Tuchel zaslúžil o prvé víťazstvo Chelsea na MS klubov a doviedol tím do finále EFL Cupu a FA Cupu, ale v oboch prípadoch padol s Liverpoolom po penaltách. Zo Stamford Bridge odišiel v septembri 2022 a svoje pôsobenie zakončil so 60-percentnou víťaznou bilanciou, čo je štvrtá najvyššia úspešnosť kouča Chelsea, ktorý bol na lavičke aspoň v 100 zápasoch.

V marci 2023 sa Tuchel vrátil do Nemecka, aby po odchode Juliana Nagelsmanna viedol Bayern Mníchov a v posledných dueloch ročníka doviedol klub k 11. bundesligovému titulu v rade. V minulej sezóne však tím z Bavorska skončil až na treťom mieste tabuľky a Nemec bol opäť bez práce.

Tuchelova výkladná skriňa hovorí sama za seba a vedenie tých najelitnejších klubov ho radí medzi najlepších trénerov súčasnosti. Od príchodu do Dortmundu v sezóne 2015/16 je jeho 65,6-percentná víťazná bilancia lepšia ako pri väčšine trénerov z TOP piatich európskych súťaží, pričom lepšie sú na tom iba Pep Guardiola a Massimiliano Allegri.

Thomas Tuchel s Pepom Guardiolom.
Thomas Tuchel s Pepom Guardiolom.Ryoichiro Kida / The Yomiuri Shimbun via AFP

Solídnu bilanciu má aj v Lige majstrov, v ktorej vyhral 40 zo 67 zápasov (úspešnosť 59,7 %). Víťazstvo nad Manchestrom City vo finále 2021 ukazuje, že vie, ako docieliť úspech. Pokiaľ ide o Premier League, prekonáva jeho 55,6-percentnú bilanciu výhier len osem koučov. To ho radí na hviezdny zoznam, na ktorom sú Sir Alex Ferguson, José Mourinho, Arsene Wenger a spomínaní Guardiola s Kloppom.

Tuchel je známy svojou flexibilitou. Zatiaľ čo v Dortmunde a PSG väčšinou preferoval obrannú štvorku, v Chelsea rád nastupoval s tromi stopérmi. Jedna vec sa však očakávať dá, Anglicko bude dominovať v držaní lopty. The Blues ju pod vedením nemeckého kormidelníka mali priemerne v moci v 62,2 %, čo je druhé najvyššie číslo medzi trénermi, ktorí odkoučovali aspoň 50 stretnutí, pričom nad ním zostáva len Guardiola.

Tuchelove mužstvá bývajú veľmi dobre štruktúrované, čo je k úspechu na medzinárodnej scéne kľúčové. Držanie lopty môže byť často tou najlepšou formou obrany, Chelsea počas prvých 24 zápasov pod jeho vedením udržala 18 čistých kont. Takú disciplínu bude chcieť Tuchel preniesť aj do Anglicka.

Z príchodu Tuchela by mohol dosť vyťažiť kapitán Harry Kane. Obaja spolu už pracovali v Bayerne, kde anglický kanonier zaznamenal 44 gólov v 45 zápasoch. Z toho 36 ich dal v 32 bundesligových stretnutiach, priemerne teda skóroval každých 79 minút. Ide o jeho najlepší priemer pod akýmkoľvek koučom v kariére. Medzi hráčmi, ktorí v Bundeslige odohrali aspoň dvetisíc minút pod jedným lodivodom, prekonáva Kanea iba Robert Lewandowski pod Hansim Flickom.

Napriek tomu sa Kaneovi v drese Albionu nie vždy darilo, najmä na Eure 2024, na ktorom sa herne výrazne nepresadil a sťahoval sa skôr do stredu ihriska. To viedlo k debatám, či by špičkový útočník jeho kvalít mal vôbec nebezpečné priestory pred bránou opúšťať - práve to je niečo, čo môže Tuchel vyriešiť.

V Bayerne si totiž starostlivo strážil, aby bol Kane obklopený rýchlymi hráčmi, ktorí sa vedia tlačiť dopredu, rovnaký prístup by mohol zaviesť aj v Anglicku. K dispozícii má množstvo ofenzívne ladených futbalistov, pôjde len o to, ako ich správne poskladať a nájsť rovnováhu.