Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapenie víkendu podľa dát: Rozhodnú derby medzi Slovanom a Trnavou štandardky?

Hlavičkuje Alexandar Čavrič zo Slovana, v pozadní Matej Čurma zo Spartaka.
Hlavičkuje Alexandar Čavrič zo Slovana, v pozadní Matej Čurma zo Spartaka.TASR
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto bude každý piatok prinášať v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Slovan - Trnava, sobota 16:30

Trnava sa drží čela slovenskej Fortuna ligy, ktorú vedie Dunajská Streda. Nasleduje ju Slovan Bratislava, na pôdu ktorého Spartak zavíta už túto sobotu. Duel 22. kola zároveň rozhodne o postavení oboch tímov pri prechode do skupiny o titul.

Tabuľka Fortuna ligy pred 22. kolom.
Tabuľka Fortuna ligy pred 22. kolom.Flashscore

Z hľadiska základných dátových modelov hodnotiacich kvalitu vytvorených a premenených šancí (po odrátaní pokutových kopov) sú si oba tímy podobné ako vajce vajcu. Podľa metriky očakávaných bodov mali oba tímy získať po 40, streliť 33 gólov (1,6 na stretnutie) a inkasovať 17 (0,8 na zápas). Medzi brankármi Chovanom a Takáčom sú len minimálne rozdiely.

Rozhodnú teda v prospech Slovana drobné detaily a výhoda domáceho prostredia? Z analýzy vyplýva, že domáci tím bude čeliť veľkým výzvam. Prvou z nich sú štandardné situácie. Žiadny iný tím si z nich v tomto ročníku nevytvoril toľko kvalitných šancí ako Trnava. Navyše ich dobre zakončuje a pri siedmich očakávaných góloch skórovala už 10-krát. Nikto nie je viac úspešný. 

Na druhej strane sú štandardky slabinou belasých. V bránení sú na piatom mieste zospodu z hľadiska počtu povolených šancí pre súpera a na štvrtej priečke zdola z hľadiska inkasovaných gólov. Viackrát lovili loptu zo siete len Zlaté Moravce, Michalovce a Liptovský Mikuláš.

Poradie tímov podľa povolených šancí súperom zo štandardiek.
Poradie tímov podľa povolených šancí súperom zo štandardiek.11Hacks

Trnava si zároveň vytvára najlepšie príležitosti z protiútokov, čo by mohlo byť faktorom ich prípadného úspechu, ale pravdepodobne nie až takým výrazným, keďže Slovan brejky bráni veľmi dobre. 

Čo je pre defenzívu Slovana obrovským problémom, je spôsob, akým Trnava dostáva loptu do pokutového územia. Najväčšie šance si vytvárajú prihrávkami pozdĺž krajných hraníc šestnástky, v čom sú silní z oboch strán. To je zároveň typ prihrávky, z ktorej Slovan v aktuálnej sezóne musel reagovať na najvyšší počet šancí súpera. Ak sa im nepodarí zachytiť tieto pasy, Trnava sa do šancí dostane.

Slovácko - Mladá Boleslav, nedeľa 15:00

Ôsma Mladá Boleslav zavíta v nedeľu na pôdu štvrtého Slovácka. Hoci má podľa stávkových kancelárií len zhruba 25-percentnú šancu na víťazstvo, v skutočnosti ide o veľmi vyrovnaný zápas, v ktorom by klub zo Stredočeského kraja mohol využiť svoje silné stránky.

Z hľadiska kvality vytvorených gólových príležitostí v sezóne 22/23 sú na tom oba tímy podobne. Mladá Boleslav doteraz nazbierala 22,24 očakávaných gólov, čo je o tri menej ako Slovácko. Na druhej strane svojim súperom umožňuje menej nebezpečných šancí. Podľa dátových modelov mala inkasovať 21 zásahov, zatiaľ čo Slovácko 23.

Kvalita brankárov je jednoznačne na strane Boleslavi. Jan Šeda je v aktuálnom ročníku spolu s Jindřichom Staněkom z Plzne a Michalom Reichlom z Hradca Králové na tomto poste najvýkonnejší. Ak by priemerný ligový brankár čelil rovnakým strelám, inkasoval by o tri góly viac. 

Na druhej strane Filip Nguyen inkasoval už o štyri viac, ako mu predikujú modely v závislosti na tom, ako dobre umiestnili svoje pokusy hráči súpera. Zatiaľ sa mu veľmi zle darí proti zakončeniam zvnútra šestnástky aj proti koncovkám z diaľky. Hoci je Slovácko považované za defenzívne veľmi schopný tím, Mladá Boleslav je na tom v prebiehajúcej sezóne ešte o niečo lepšie.

Poradie tímov na základe počtu očakávaných a reálne získaných bodov.
Poradie tímov na základe počtu očakávaných a reálne získaných bodov.11Hacks

Kompletný obraz nám poskytne až ďalšia analýza útoku. Boleslav je jedným z najviac kontrujúcich tímov v českej lige. Vyšší počet kontier do otvorenej obrany podniká v priemere na duel len pražská Slavia. Hoci ich hráči Boleslavi neriešia vždy ideálne a zakončujú zo zlých pozícií, údaje ukazujú, že Slovácko má s bránením týchto situácií dlhodobo veľký problém. 

Inkasovali z nich totiž už 17-krát, čo je po Pardubiciach druhý najhorší výsledok. A túto slabinu potvrdzujú aj ďalšie fakty - z pohľadu očakávaných inkasovaných gólov (xGA) z protiútokov sú horšie len Teplice a České Budějovice. Na podobnej úrovni sú aj Pardubice.

Slovácko má problémy s bránením štandardných situácií, z ktorých povoľuje protivníkom pomerne vysoký počet šancí (osem ďalších tímov F:L ich bráni lepšie). Aj to môže byť cesta pre Boleslav.

Slovácko vyhralo posledné štyri duely proti Mladej Boleslavi.
Slovácko vyhralo posledné štyri duely proti Mladej Boleslavi. Flashscore

Proti tímom hrajúcim vo vysokom defenzívnom bloku, ako sú okrem Boleslavi a hlavných ašpirantov na titul aj Sigma, Bohemians či Hradec, predpisuje Martin Svědík svojim zverencom skôr defenzívnu taktiku, čo je dôvodom nízkeho počtu šancí. V priemere má Slovácko 0,99 xG a 1,16 xG inkasovaných. 

Mužstvo z Uherského Hradišťa patrí k tímom, ktoré vo finálnej tretine využívajú predovšetkým centrované lopty. Tie proti Boleslavi nie sú príliš účinnou stratégiou. Stredočesi majú po Plzni druhú najvyššiu úspešnosť defenzívnych hlavičkových súbojov v lige. Len Sparta a Slavia častejšie vyhrávajú odrazené lopty vo vlastnej obrannej tretine. Slovácko musí hľadať iné cesty do pokutového územia súpera. Bude zaujímavé sledovať, akú taktiku v zápase použije.

Zürich - Servette, nedeľa 16:30

FC Servette a FC Zürich odohrajú veľmi dôležité stretnutie. Ženevčania sa budú snažiť udržať si druhú priečku znamenajúcu miestenku do kvalifikácie Ligy majstrov pred dotierajúcim St. Gallenom, zatiaľ čo ich súpera delia od zostupu dva body.

Duel je nielen dobrým príkladom vyrovnanosti švajčiarskej najvyššej súťaže, ale aj toho, do akej miery ovplyvňuje výsledky tímov šťastie a smola. Z hľadiska kvality vypracovaných šancí má Zürich lepšiu obranu. O niečo väčší rozdiel je v kvalite útoku, kde si Servette vytvorilo o tri očakávané góly viac. V skutočnosti Zürich v porovnaní so súperom strelil o päť zásahov menej, inkasoval o päť viac a v tabuľke zaostáva o 12 bodov.

Postavenie tímov v tabuľke.
Postavenie tímov v tabuľke. Flashscore

Z hľadiska dát je Servette favoritom. Zürich patrí v tejto sezóne k tímom, ktoré často inkasujú zo štandardných situácií a Servette si z nich vytvára veľa dobrých príležitosti. V úspešnosti útočných hlavičkových súbojov sú vo všeobecnosti lepší len St. Gallen a Young Boys Bern - počas celého zápasu budú preto veľkým nebezpečenstvom zo vzduchu.

Servette sa zároveň neobmedzuje len na centre. Do najväčších príležitostí sa v tomto ročníku dostáva aj po spätných prihrávkach zo strán v pokutovom území a kolmých pasoch zo stredu poľa. To sú situácie, v ktorých je Zürich na druhej strane zraniteľnejší.