Prekvapenie víkendu podľa dát: Zlyhá Monako proti ôsmemu tímu tabuľky?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapenie víkendu podľa dát: Zlyhá Monako proti ôsmemu tímu tabuľky?

Aktualizované
Zápas Monaka s Remešom bude zaujímavý z viacerých hľadísk.
Zápas Monaka s Remešom bude zaujímavý z viacerých hľadísk.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto bude každý piatok prinášať v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Monako vs Remeš (nedeľa, 17:05)

Jedným z vrcholov 27. kola francúzskej Ligue 1 bude súboj medzi tretím Monakom a ôsmym Remešom. Kniežací klub sa bude na domácom ihrisku snažiť udržať v tesnom kontakte s druhým Marseille a zároveň zostať o malý krôčik pred Lensom, ktorý momentálne zaostáva len vďaka horšiemu skóre. Hoci je Monako podľa stávkových kancelárií veľkým favoritom zápasu, údaje hovoria, že pôjde o súboj dvoch vyrovnaných klubov.

Po tom, čo Remeš v polovici októbra minulého roka angažoval iba 30-ročného trénera Willa Stilla, neprehral už 16 zápasov v rade. Podľa matematického modelu očakávaných bodov (xPoints), ktorý zohľadňuje kvalitu vytvorených a povolených šancí, mali oba celky v tomto období získať rovnaký počet.

Os X zobrazuje góly strelené nad očakávanú hodnotu, os Y zobrazuje góly strelené nad očakávanú hodnotu, normalizované na 90 minút hry.
Os X zobrazuje góly strelené nad očakávanú hodnotu, os Y zobrazuje góly strelené nad očakávanú hodnotu, normalizované na 90 minút hry.11Hacks

Hoci súperom dovolil veľmi podobný počet nebezpečných šancí, Remeš má jasne navrch na brankárskom poste. Zatiaľ čo Alexandrovi Nübelovi sa v aktuálnom ročníku príliš nedarí, Yehvann Diouf spolu s Mory Diawom z Clermont Foot dominujú vo všetkých dôležitých ukazovateľoch hodnotiacich kvalitu chytania. 

Ak by priemerný ligový brankár čelil rovnakým strelám ako Diouf, dostal by o 5 gólov viac. Na druhej strane Nübel v tejto štatistike pustil o 4 zásahy viac, ako by mal podľa očakávanej hodnoty. Kým teda Remeš od decembrového reštartu súťaže skóroval len 5-krát, jeho súperi dopravili loptu do siete Monaka 13-krát.

Obrane Monaka nepomáha ani zranenie kľúčového stopéra Guillerma Maripána, ktorý vynechal posledné tri zápasy, v ktorých jeho klub inkasoval šesť gólov. Čisté konto si neudržal ani proti Stade Brestois a Troyes.

Silnou ofenzívnou zbraňou hostí sú štandardné situácie, z ktorých si doteraz vytvorili šiesty najvyšší objem šancí spomedzi všetkých klubov Ligue 1. Hroziť by mali najmä z rohov - ich priemer xG na roh je totiž najvyšší v celej súťaži, čo je najlepší ukazovateľ ich kvality. Navyše, len sedem ďalších tímov je horších ako Monako, pokiaľ ide o počet striel a očakávaných gólov zo štandardných situácií.

Po získaní lopty sa Remeš snaží ísť rýchlo hore a hroziť z brejkových situácií. V priemere podnikne 5 protiútokov na zápas, čo je jednoznačne najviac v celej lige a jeho priemerná rýchlosť útoku je tiež najvyššia. S podobne hrajúcimi súpermi Monako v tejto sezóne inkasuje pomerne vysoký počet gólov. Okrem toho Remeš často vedie svoje útoky po krídlach a analýza prihrávok ukazuje, že najnebezpečnejšie šance si vytvára prostredníctvom centrov a prihrávok zo strán, čo sú situácie, ktoré Monako príliš nezvláda.

Oslabená obrana Monaka navyše veľmi zle zachytáva krížne prihrávky do stredu ihriska, čo bude voda na mlyn pre mladého útočníka Folarina Baloguna, ktorý je s 15 presnými zásahmi štvrtý v tabuľke strelcov.

 Club Bruggy vs Lutych (nedeľa, 13:30)

Po ligovej prehre 0:3 s Oostende a utorňajšom debakli 1:5 s Benficou v semifinále Ligy majstrov sa vedenie Brúgg rozhodlo prepustiť anglického trénera Scotta Parkera, ktorý sa k tímu pripojil na prelome rokov. Štvrtý tím v Jupiler Pro League navyše teraz čaká náročný zápas proti šiestemu Lutychu.

Bruggy sa pokúsia zvýšiť svoj jednobodový náskok v tabuľke pod dohľadom doterajšieho asistenta Rika De Mila. Pod jeho a Parkerovým vedením bola defenzíva klubu mimoriadne slabá. Tím dovolil súperom v priemere 1,3 očakávaného gólu na zápas, čo bol siedmy najhorší výsledok v tomto období. Vo vzorke celej sezóny patrila obrana Brúgg medzi priemerné, keď inkasovala 32 gólov, o jeden viac ako Lutych. 

Z hľadiska metriky očakávaných bodov očistených o penaltové pokusy mali Bruggy v tejto sezóne zatiaľ len o tri body viac ako Lutych, takže pôjde o vyrovnaného súpera. Ten je navyše v oveľa lepšom rozpoložení, keď v posledných troch zápasoch získal sedem bodov z náročných duelov proti Union Saint-Gilloise, Anderlechtu a Westerlo.

Na druhej strane, Bruggám v tejto sezóne vychádzajú protiútoky, z ktorých si viac kvalitných šancí vytvorili len Genk, Union Saint-Gilloise a mestský rival Cercle. Lutych však patrí medzi najsilnejšie tímy ligy v defenzíve, takže svoje silné stránky nevyužíva v takej miere ako proti slabším súperom.

Navyše Lutych si v aktuálnej sezóne vytvára najviac šancí z pravej strany, teda z priestoru, odkiaľ Bruggy skórujú najviac. To ide ruka v ruke s analýzou typov prihrávok, ktoré Lutych používa na vytváranie šancí. Najväčšie strelecké príležitosti si vytvárajú po vysokých centroch alebo v situáciách, keď sa hráči dostanú k prihrávke vo vnútri ihriska. Ide o dvojicu situácií, s ktorými majú Bruggy najväčšie problémy.

Určitým problémom pre hostí je vylúčenie brankára Arnauda Bodarta, ktorého v bráne pravdepodobne nahradí Laurent Henkinet. Ak však podá dobrý výkon, mohol by potenciálne stáť pri veľkom víťazstve.

Levante vs Albacete (nedeľa, 18:30)

Zápas dvoch vyrovnaných tímov, ktoré sa snažia postúpiť do La Ligy. Levante sa môže pochváliť najlepším útokom v lige z hľadiska celkového počtu očakávaných gólov, ale Albacete je piate s miernym odstupom 2 xG. Odohraných bolo už 30 ligových kôl.

V defenzíve oba celky viditeľne zaostávajú za najlepšími a pohybujú sa okolo ligového priemeru, pričom rozdiel v kvalite inkasovaných gólových šancí je ešte menší ako v prípade útoku.

Albacete však vyťahuje eso v podobe brankára Bernabé Barragána, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo "Segunda" ponúka, a bez jeho prispenia by si tím určite nezabezpečil miesto v play-off.

Vpredu sa Albacete môže pochváliť najlepšími protiútokmi v lige. Spomedzi 22 tímov si vytvorilo najviac nebezpečných šancí z pohľadu xG a strelilo 16 gólov. Pre porovnanie, na ďalšom mieste je Granada so 14 gólmi, Mirandés a Ponferradina majú na konte 10 zásahov a ďalšie štyri tímy po 9. Práve z rýchlych protiútokov sa v nedeľu pokúsia zachytiť vysoký blok Levante, ktoré týmto spôsobom strelilo šiesty najvyšší počet gólov.

Slabinou domácich je bránenie na pravej strane ihriska, kde súperom umožňujú výrazne vyšší počet prihrávok a nábehov ako priemerný ligový tím. Z analytického hľadiska je najsilnejšou prihrávkou Albacete v záverečnej tretine center zo strany a z hĺbky ihriska, čo zase prináša Levante najviac gólov. Mladý tréner Ruben Albes (38) preto naplno využije kreativitu ľavého krídelníka Manu Fustera, ktorý je v tomto type prihrávok výborný a mal by byť jedným z kľúčových mužov stretnutia.