Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prelom v prestupovom systéme? Diarra uspel, pravidlá FIFA sú v rozpore s právom

Aktualizované
Diarra chce zmeniť prestupové pravidlá.
Diarra chce zmeniť prestupové pravidlá.PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia
Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) v piatok zverejnil svoje rozhodnutie ohľadom žaloby bývalého futbalistu Lassanu Diarru (39) na svetovú federáciu FIFA. Verdikt dal za pravdu Francúzovi a uvádza, že niektoré prestupové pravidlá sú v rozpore s právom EÚ. Podľa agentúry Reuters môže uznesenie viesť k veľkým zmenám v celom prestupovom systéme, ktorý pod dohľadom FIFA funguje v súčasnej podobe od roku 2001.

Diarra spomínaný systém spochybnil už v roku 2017, keď na belgickom súde v prvej inštancii uspel s tvrdením, že mu prestupové pravidlá FIFA zabránili nájsť si nový klub po predčasnom ukončení zmluvy v Lokomotive Moskva v roku 2014.

SDEÚ sa vo svojom rozhodnutí odvolal na zásadu voľného pohybu v rámci únie: "Spomínané pravidlá sú také, že bránia voľnému pohybu profesionálnych futbalistov, ktorí chcú rozvíjať svoju činnosť tým, že idú pracovať do nového klubu."

Reguly svetovej federácie stanovujú, že ak klub ukončí zmluvu s hráčom z dôvodu porušenia jej podmienok, záujemca o jeho služby je spoločne s hráčom zodpovedný za zaplatenie kompenzácie tomuto mužstvu. Táto situácia nastala, keď chcel Diarru po skončení pôsobenia v Lokomotive získať belgický klub Charleroi.

FIFA totiž nariadila Diarrovi zaplatiť Lokomotivu, s ktorým sa rozišiel v zlom údajne pre snahu klubu znížiť mu plat, odškodnenie vo výške 10 miliónov eur. Charleroi chcelo od federácie a belgického zväzu garanciu, že sa nebude musieť na tejto sume podieľať, a keď ju nedostalo, od podpisu zmluvy s Diarrom odstúpilo.

V reakcii na piatkový verdikt FIFA uviedla, že stanovisko súdu bude analyzovať v koordinácii s ostatnými zainteresovanými stranami. Vyjadrila však spokojnosť s tým, že zákonnosť kľúčových princípov prestupového systému bola potvrdená: "Rozhodnutie spochybňuje iba dva odseky dvoch článkov pravidiel FIFA o štatúte a prestupoch hráčov."

Medzinárodná federácia profesionálnych futbalistov (FIFPro) rozhodnutie SDEÚ privítala: "FIFPro v mene profesionálnych futbalových hráčov na celom svete víta zistenia súdu. Tento zásadný rozsudok o regulácii trhu práce zmení prostredie profesionálneho futbalu."

Bývalý hráč Chelsea, Arsenalu či Realu Madrid sa proti rozhodnutiu FIFA odvolal na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne, na ktorom neuspel. V roku 2016 zažaloval na belgickom súde svetovú federáciu i belgický zväz a žiadal náhradu vo výške šesť miliónov eur za ušlý zisk preto, že pre nutnosť zaplatiť kompenzáciu Lokomotivu nemohol na sezónu 2014/15 podpísať zmluvu so žiadnym klubom.

Belgický súd požiadal v prípade Súdneho dvora o radu. Generálny advokát SDEÚ Maciej Szpunar už v apríli konštatoval, že pravidlá FIFA, upravujúce zmluvné vzťahy medzi hráčmi a klubmi, môžu byť v rozpore so zákonmi EÚ o voľnom pohybe osôb a pracovníkov. Szpunar uviedol, že prestupový poriadok FIFA obmedzuje možnosť hráčov zmeniť zamestnávateľa, a naopak, klubom zamestnať hráča, z obavy pred finančným rizikom.