Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Preplnený futbalový kalendár spôsobuje problémy, hráči pohrozili štrajkom

Futbalových zápasov čoraz viac pribúda.
Futbalových zápasov čoraz viac pribúda.Profimedia
Asociácia profesionálnych futbalistov Anglicka (PFA) pohrozila Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) štrajkom hráčov v súvislosti s preplneným kalendárom v nasledujúcej sezóne. Svetový riadiaci orgán je pod čoraz väčším tlakom, aby riešil nadmerné zaťaženie elitných hráčov, pričom mu hrozia právne kroky.

PFA chce prijať opatrenia na zmenu preplneného kalendára, najmä v súvislosti s rozšírenými MS klubov s 32 mužstvami, ktoré sa majú konať budúce leto. Na štvrtkovom podujatí PFA a Medzinárodnej hráčskej únie (FIFPRO) v Londýne odznelo, že hráči sa nachádzajú "v bode zlomu". Výkonný riaditeľ PFA Maheta Molango pripomenul nedávny rozhovor s hráčmi nemenovaného klubu, ktorým kládol otázku: "Ako ďaleko by ste chceli ísť?"

Odpoveď niektorých z nich smerovala k možnému štrajku. "Ďalší sa zase posťažovali, že je síce pekné, že sú milionári, ale nemajú čas na to, aby tie peniaze míňali. Dospeli sme do bodu, keď nemôžeme poľaviť v žiadnej akcii," vyjadril sa Molango.

V liste, ktorý nedávno Asociácia svetových líg a FIFPRO zaslali prezidentovi FIFA Giannimu Infantinovi, sa uvádza, že celosvetový futbalový program je už za hranicou. FIFA v odpovedi uviedla, že svojím "harmonickým" plánovaním zaručí blaho hráčov.

"Máme pred sebou najhoršiu sezónu, pokiaľ ide o nový kalendár zápasov, keď do neho vstúpi nový formát Ligy majstrov a rozšírené MS klubov," uviedol Alexander Bielefeld, riaditeľ pre globálnu politiku a strategické vzťahy vo FIFPRO.

Počet zápasov v Lige majstrov, Európskej lige a Európskej konferenčnej lige UEFA sa zvýši vplyvom navýšenia účastníkov na 36 tímov. "Zväzy cítia viac ako kedykoľvek predtým, že s pracovným zaťažením hráčov treba niečo urobiť, je potrebné ho regulovať," dodal Bielefeld.

Zmienky