Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Preplnený futbalový kalendár? Zabíjame produkt a nemyslíme na hráčov, tvrdí šéf PFA

Na vysoký počet duelov doplatil aj Kevin De Bruyne.
Na vysoký počet duelov doplatil aj Kevin De Bruyne.Profimedia
Podľa Mahetu Molanga (41), šéfa Anglickej asociácie profesionálnych futbalistov (PFA), je program preplnený množstvom zápasov nielen zdravotným rizikom pre hráčov, ale poškodzuje aj kvalitu a hodnotu celkového produktu.

Nároky na najlepších hráčov sa v posledných rokoch neustále zvyšujú, rozširujú sa rôzne turnaje a vznikajú nové súťaže, čím sa zvyšujú príjmy klubov a riadiacich orgánov. Majstrovstvá sveta v roku 2026 po prvýkrát privítajú nie 32, ale až 48 tímov. EURO a Africký pohár národov v posledných rokoch zvýšili počet účastníkov zo 16 na 24. MS klubov FIFA sa v roku 2025 premiérovo stanú podujatím s 32 tímami a skupinová fáza Ligy majstrov bude od budúcej sezóny garantovať každému mužstvu osem zápasov. Doteraz sa ich hralo šesť.

Manažér Manchestru City Pep Guardiola tento týždeň hovoril o svojej frustrácii z nedostatku času na oddych po tom, čo jeho tím musel od návratu z dvojtýždňovej zimnej prestávky odohrať deväť súbojov za niečo vyše mesiaca. Lodivod Liverpoolu Jürgen Klopp povedal, že jeho káder potrebuje "zázrak", aby zostal konkurencieschopný do konca sezóny pre narastajúci počet zranení.

Šéf PFA Molango použil víťazstvo Citizens vo finále LM nad Interom Miláno 1:0 v minulej sezóne ako príklad toho, že zvýšené nároky na hráčov znižujú kvalitu produktu: "Finále Ligy majstrov by malo byť naším Super Bowlom. Nebolo to tak, pretože jeden z najlepších hráčov na svete De Bruyne odstúpil už v 36. minúte, Haaland bol vyčerpaný, Rodri po 60 minútach vravel, že má kŕče. Určite to nie je to, čo chceme vidieť." 

Molango taktiež uviedol, že obrovská zmluva o mediálnych právach NFL v USA by mala slúžiť ako príklad pre futbal, že predlžovanie súťaží a vytváranie nových podujatí nie je vždy najlepším spôsobom, ako generovať zisk. NFL má najlukratívnejší balík televíznych práv v športe, pričom v roku 2021 uzavrela s domácimi vysielateľmi 11-ročný kontrakt v hodnote 110 miliárd dolárov, hoci sa v nej hrá len 17 duelov základnej časti.

"Dostali sme sa do štádia, keď to už nie je len o zdraví hráčov, ale o tom, že zabíjame produkt. Dokonca aj z finančného hľadiska. Hovoril som s kolegami z hráčskej asociácie NFL a povedali, že hrajú 17 zápasov, zarobia viac ako 10 miliárd dolárov za sezónu. U nás sa prijímajú rozhodnutia bez toho, aby sa brali do úvahy hráči, ktorí sú aktívom tejto hry," vyjadril sa šéf PFA.