Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pri debute na OH takmer medaila. Paňková vo finále C1 tesne za stupňami víťaziek

Paňková sa medzi elitou nestratila.
Paňková sa medzi elitou nestratila.AFP
Slovenská vodná slalomárka Zuzana Paňková (19) skončila vo finále C1 na olympijských hrách v Paríži tesne za stupňami víťazov. Debutantka pod piatimi kruhmi obsadila 4. miesto, na medailu jej chýbalo 1,12 sekundy. Rozhodujúcu jazdu prešla bez penalizácie a na zlatú Jessicu Foxovú (30) z Austrálie stratila 10,01 sekundy.

Striebro získala Elena Liliková z Nemecka a bronz Evy Leibfahrtová z USA. Paňková dosiahla po bronze Mateja Beňuša zatiaľ druhé najlepšie slovenské umiestnenie na prebiehajúcich hrách. "Tečú mi slzy šťastia. Štvrté miesto zabolí, ale je to nádherné štvrté miesto. Lepší výkon som už dať nevedela, naozaj som išla tak ako som chcela. Bola to veľmi dobrá jazda a som rada, že sa mi to podarilo. Som neskutočne šťastná. Trošku som v cieli dúfala, že to možno vyjde aj na medailu, ale hlavne som si užívala moment a atmosféru, ktorá tu panovala. Štvrté miesto ma určite nakopne a ide sa makať ďalej," povedala Paňková v prvej reakcii pre STVR.

V úvode si dala pozor na prejazd druhej bránky, kde predtým dostala dve trestné sekundy, lepšie jej vyšla aj náročná pasáž na bránkach šesť až osem. Na prvých dvoch medzičasoch sa držala na čele, no potom stratila na protiprúdnej 14. bránke a pribrzdil ju aj valec pred sedemnástkou. Menšiu časovú stratu nabrala aj pred bránkou číslo 20 a po dojazde do cieľa na kanáli vo Vaires-sur-Marne tak bola časom 111,07 sekundy priebežne druhá za Američankou Leibfarthovou.

Paňková následne čakala, ako sa bude dariť jej ďalším konkurentkám z 12-členného poľa. Napokon ju však predbehli už iba dve súťažiace, keďže viaceré spolufavoritky svoje jazdy pokazili.

Paňková nebola od cenného kovu vôbec ďaleko.
Paňková nebola od cenného kovu vôbec ďaleko.AFP / Flashscore

Vlajkonosička slovenskej výpravy sa do semifinále prebojovala z utorňajšej kvalifikácie s prehľadom zo štvrtého miesta, keď predviedla dve čisté jazdy. V stredajšom semifinále jej nevyšiel podľa predstáv úvod s "ťukom" na druhej bránke, ale spodnú pasáž išla technicky lepšie a postup do finále si ustrážila. V tejto sezóne má "obojživelníčka" Paňková na konte najvýraznejší úspech zo slovenských slalomárok, zverenka trénera Petra Murcka si vybojovala striebro v K1 na májových ME v slovinskom Tacene.