Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Príbeh Mitchella Millera. Kruté šikanovanie, vyhadzov od Arizony a fiasko Bostonu

Boston Bruins si od verejnosti a médií vyslúžil obrovskú vlnku kritiky.
Boston Bruins si od verejnosti a médií vyslúžil obrovskú vlnku kritiky.Profimedia
Hokejovo by bol mladý obranca Mitchell Miller (20) jednou nohou v NHL. V skutočnosti sa do nej asi nikdy nedostane kvôli chybe z minulosti, ktorá mu pokazila kariéru. Znie to kruto, ale presne to sa Američanovi stalo a môže si za to sám.

Rodák z mestečka Sylvania v štáte Ohio už ako 14-ročný šikanoval svojho spolužiaka tmavej pleti menom Isaiah Meyer-Crothers, ktorý mal poruchu učenia: "Nútil ma robiť veci, ktoré som nechcel," povedala Millerova obeť po prevalení sa incidentu.

Šikana zašla tak ďaleko, že Meyer-Crothers bol nútený zjesť omočený cukrík. Miller ho mal podľa svedkov takisto biť a verbálne urážať slovami ako "brownie" či nepekným anglickým výrazom začínajúci na "N".

Millera v roku 2020 draftovala do NHL v štvrtom kole Arizona Coyotes. Napriek tomu, že všetky kluby profiligy boli oboznámené s tým, čo sa stalo. Meyer-Crothers a jeho rodina to znášali veľmi zle.

"Každý si myslí, aké super je byť draftované do NHL, ale ja si nemyslím, že to je dobré. Zlomilo mi to srdce," vyjadril sa vtedy. Arizona sa nakoniec pod tlakom médií vzdala práv na Millera a ten sa stal voľným hráčom. A nielen Coyotes, aj prestížna univerzita v Severnej Dakote (NCAA) odmietla napriek pôvodnej dohode prijať Millera do svojej školy.

Ročník 2020/21 úplne vynechal, naspäť na ľad sa dostal až v predošlej sezóne 2021/22, kedy za Tri-City Storm v USHL odohral šesťdesiat zápasov a nazbieral skvelých 83 bodov. Z toho bolo 39 gólov, čím stanovil historický rekord juniorských líg v USA v počte zásahov obrancu za sezónu.

O talente nemôže pochybovať nikto, no reputácia sa prepadla na dno. Napriek tomu mu veril Boston Bruins.

Hlavný komisár NHL Gary Bettman síce v minulosti oznámil, že Miller nie je vzhľadom na okolnosti oprávnený podpísať kontrakt s klubom profiligy, lenže vedenie "medveďov" ho nepočúvalo a podpísalo trojročný kontrakt v maximálnej možnej výške na úrovni NHL aj AHL.

"Dozvedeli sme sa to až v momente, keď podpísal zmluvu. Miller nie je v tejto chvíli spôsobilý k tomu, aby sa zapojil medzi nás. Neviem, či niekedy bude," nechal sa počuť Bettman.

Za dva dni bol zrušený. Na Bruins sa spustil obrovský tlak a kritika verejnosti. Počas pár hodín si Boston na dlhé roky dopredu pošpinil svoju výbornú povesť, zhodujú sa v zámorí. Bettman následne prezradil, že nikto z tímu sídliacom v TD Garden ho pred podpísaním zmluvy nekontaktoval a nežiadal o konzultáciu, či je to vôbec možné.

Boston a generálny manažér Don Sweeney spočiatku hovorili o tom, ako si v klube uvedomujú vážnosť situácie a budú s Millerom pracovať, ale nakoniec po zrušení zmluvy vystúpil Mitchell Miller s verejným ospravedlním pre Meyer-Crothersa a jeho rodinu.

Cez Instagram, čo matka mladíka označila za bezpredmetné, keďže sa nikdy neospravedlnil osobne. Neskôr ospravedlnenie pridal takisto riaditeľ Bostonu Cam Neely a Bruins zverejnili nové stanovisko.

"Rozhodnutie podpísať tohto mladého muža bolo prijaté po dôkladnom zvážení faktov, ako sme si ich boli vedomí, že vo veku 14 rokov urobil zlé rozhodnutie, ktoré viedlo k odsúdeniu mladistvých. Pochopili sme, že ide o izolovaný incident a že podnikol zmysluplné kroky na reformu a zaviazal sa k neustálemu osobnému rozvoju. Na základe tejto dohody sme mu ponúkli zmluvu."

"Na základe nových informácií sa domnievame, že v súčasnosti je najlepším rozhodnutím zrušiť príležitosť pre Mitchella Millera pôsobiť v našom klube Boston Bruins. Dúfame, že bude pokračovať v spolupráci s odborníkmi a programami na ďalšie vzdelávanie a osobný rast. Prehodnotíme naše interné procesy preverovania jednotlivcov, ktorí si želajú získať privilégium hrať v NHL za Boston Bruins."

"Je nám ľúto, že toto rozhodnutie zatienilo prácu, ktorú členovia našej organizácie robia na podporu úsilia o rozmanitosť a inklúziu. Naďalej budeme vystupovať proti šikanovaniu a rasizmu vo všetkých jeho formách," píše sa v stanovisku Bostonu Bruins.

Proti podpisu zmluvy s Millerom sa jasne vyjadrili aj lídri tímu Bergeron, Foligno a Marchand.

"Niekoľko dní predtým sa ma na tento krok spýtal náš generálny manažér. Mal som obavy, vyjadril som mu svoj názor. Nesúhlasil som s tým. Kultúra, ktorú budujeme v tejto organizácii, je absolútne proti tomuto typu správania. Tým a celý klub je založený na charaktere. To, čo spravil, je neprijateľné," povedal Patrice Bergeron, kapitán Bruins.

Miller kvôli svojej obrovskej chybe z minulosti prišiel druhýkrát po sebe o šancu zahrať si v NHL a všetko nasvedčuje tomu, že ju už nikdy nedostane. Hlúposťou si pokazil nielen hokejovú kariéru, ale celý život.