Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rekordne rýchla prehra vo finále challengeru. Kontroverzný Tomic opäť úradoval

Tomic pokračuje vo svojej kontroverznej kariére.
Tomic pokračuje vo svojej kontroverznej kariére.LUIS ASCUI / EPA / Profimedia
Bernard Tomic (31) sa znova dostal do hľadáčika médií. Ako je u neho obvyklé, nie je to záujem s pozitívnym pozadím. Do pestrej zbierky kontroverzií a excesov pridal ďalší odchodený a odfláknutý zápas, v americkom Fairfielde austrálsky tenista už po 39 minútach prehral najrýchlejšie finále v histórii challengerových podujatí.

Tien - Tomic 6:0, 6:1

Meno Tomica sa opäť zapísalo do historických tabuliek červeným písmom. V roku 2014 v Miami utrpel doposiaľ najrýchlejšiu prehru na okruhu ATP, keď po dvojmesačnej pauze podľahol po necelých 28 minútach hry 0:6, 1:6 Fínovi Jarkkuovi Nieminenovi.

O 10 rokov neskôr kontroverzný tenista zaznamenal ďalší smutný rekord - prehral najrýchlejšie finále na úrovni challengerov. Austrálsky hráč sa vo Fairfielde dostal do svojho najväčšieho boja o titul od triumfu na podniku ATP v Chengde 2018, zápas o trofej však v San Franciscu nezvládol. S domácim talentom Learnerom Tienom prehral po 39 minútach hry zdrvujúco 0:6, 1:6.

"Akonáhle som prehral prvé dva-tri gemy, bolo psychicky ťažké udržať sa na správnej ceste. Mrzí ma, že som nedokázal udržať krok," ospravedlňoval sa Tomic, že ​​mu došli sily po náročnom priebehu turnaja. Až doteraz najrýchlejšie finále na challengeri vyhral Francúz Jo-Wilfried Tsonga, ktorý v Cassis 2019 zmietol izraelského protivníka Dudiho Selu za 43 minút.

Tien si vlani zahral finále na juniorskom Australian Open aj US Open a teraz sa stal iba štvrtým Američanom po Andym Roddickovi, Samovi Querreym a Taylorovi Fritzovi, ktorý vyhral tri challengerové turnaje ešte pred oslavou 19. narodenín. "Som vážne veľmi spokojný s tým, ako teraz hrám. Mám pred sebou ešte koniec sezóny. Dúfam, že v tom budem pokračovať," pochvaľoval si.

Vo svetovom rebríčku Američan Tien vyletel už na 124. miesto, syn vietnamských rodičov pritom štartoval len na domácich turnajoch. Podobnou cestou sa na vrchol dral iný Američan Ben Shelton, aktuálne 17. hráč sveta sa prvýkrát mimo domáceho prostredia predstavil na začiatku sezóny 2023 a hneď to dotiahol až do štvrťfinále Australian Open.

Tomic? Ego nikdy nepotlačil

Bývalý najlepší junior sveta Tomic patril medzi tenisové talenty. V 17 rokoch vyhral challenger, pár týždňov po oslave 20. narodenín mal na konte titul z turnaja ATP. Vo svetovom rebríčku sa vyšplhal na 17. miesto.

Lenže Austrálčan doplatil na svoju ľahkovážnosť, nadmerne vysoké ego a prostorekosť. Namiesto zbierania tenisových úspechov plní titulné stránky bulvárnych plátkov. Hlučný večierok a konflikty s políciou, divoké nezhody s austrálskym tenisovým zväzom, odfláknuté zápasy a ďalšie rôzne excesy.

V Delray Beach 2017 po zisku prvého setu odchodil zvyšok duelu proti Stevovi Darcisovi, v Acapulcu potom po prvom sete skrečoval pre "nezvládateľnú horúčavu" (27 stupňov Celzia) a po vyradení v prvom kole Wimbledonu vyhlásil, že sa na kurte nudil.

Dostal pokutu, prišiel o sponzora (Head), ale nepoučil sa. O dva roky neskôr na tráve v All England Clube psychicky nezvládol súboj proti Tsongovi a v jednom z najrýchlejších zápasov na londýnskom Grands Slame prehral za 54 minút. V roku 2020 vypustil merania síl v kvalifikáciách turnajov v New Yorku a Delray Beach.

Prenasledovanie súpera, hádka s priateľkou

V lete roku 2024 na challengeri v Dominikánskej republike deň po štvrťfinálovom vyradení prenasledoval svojho premožiteľa Andrésa Andradeho z Ekvádoru v semifinálovom zápase. Po tribúnach sa pohyboval ako jeho tieň tak dlho a otravne, až ho museli usporiadatelia z areálu vyviesť.

Hneď na ďalšom challengeri v Las Vegas sa počas štvrťfinále pohádal s priateľkou ohľadom pôvodu svojej choroby a na začiatku druhého setu sa vzdal. Teraz v sebe nenašiel snahu pobiť sa o lepší výsledok ani vo finálovom dueli.