Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, sobota 27. júla: Cyklistická časovka, finále ragby a plavecký šláger

Evenepoel v olympijskom areáli počas tréningu na časovku.
Evenepoel v olympijskom areáli počas tréningu na časovku.Profimedia
Olympijské hry v Paríži sa v sobotu 27. júla začnú už naplno. Hneď v prvý oficiálny súťažný deň bude rozdaných 14 sád medailí. Flashscore Správy vyberajú tri hlavné udalosti, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. Pôjde sa cyklistická časovka, v Aquatic Centre sa očakávajú jedny z najprestížnejších pretekov celého plaveckého súboja a ragbisti si zahrajú finále, v ktorom môže dôjsť na zlatý hetrik pre maličkú oceánsku krajinu.

Cyklistika

Časovka jednotlivcov - muži

16:32, Invalidovňa - Pont Alexandre III, Paríž

Nečakajte žiadne horské profily. Toto je časovka, v ktorej bude rozhodovať rýchlosť a výdrž a pozor si budú musieť dať cyklisti skôr v ostrých zákrutách ulíc. Zo štartu na Invalidovni vedie trasa proti prúdu Seiny symbolicky k velodromu legendárneho Jacquesa Anquetila a za chrbtom zostane pretekárom Eiffelova veža. Po tom, čo prejdú parkom Polygone, sa zase otočia smerom k centru a po Boulevarde Saint-Germain sa budú po takmer päť kilometrov dlhej rovine ponáhľať na Pont Alexandre III. Áno, cieľ je po 32 kilometroch opäť symbolicky na moste cez Seinu.

Zatiaľ čo v Tokiu všetkým vypálil rybník Slovinec Primož Roglič, teraz sa hovorí o trochu iných favoritoch. Tým hlavným by mal byť časovkársky špecialista Filippo Ganna z Talianska, ktorý si bude chcieť vynahradiť piate miesto z Tokia. Veľké ambície však majú aj Američan Brandon McNulty a Brit Joshua Tarling. Spomínaná trojica sa pripravovala vyložene na parížske preteky. Vynikajúci belgickí časovkári Remco Evenepoel a Wout Van Aert majú v nohách celú Tour de France. Jeden z favoritov na poslednú chvíľu odstúpil, Tadej Pogačar po svojich tohtoročných triumfoch na Gire a Tour oznámil, že potrebuje viac času na regeneráciu. Mimo hry je aj obhajca zlata Roglič, ktorý si na TdF nešťastne zlomil stavec...

Sedmičkové ragby

Finále - muži

19:45, Stade de France, Paríž

Maličká oceánska krajina Fidži získala v histórii olympijských hier zatiaľ dve zlaté medaily a o obe sa zaslúžili ragbisti. V Riu de Janeiro svet prekvapili, v Tokiu potom svoj triumf potvrdili. Ak by sa tímu okolo kapitána Jerryho Tuwaia podarilo znova zvíťaziť, bol by to zlatý hetrik. V semifinále čaká na Fidži veľký a odhodlaný rival. Austrália prešla základnou skupinou bez straty bodu a vo štvrťfinále nedovolila skórovať mužstvu USA.

Druhú semifinálovú dvojicu tvorí Francúzsko a Juhoafrická republika. Domácu reprezentáciu vedie hviezdny Antoine Dupont, ktorý je okrem iného kapitánom národného tímu aj v klasickom "pätnástkovom" ragby a aj vďaka jeho príspevkom sa Les Bleus prvýkrát v histórii dostali do bojov o medaily.

Juhoafričania sa postarali vo štvrťfinále o zatiaľ najväčšiu senzáciu, keď vyradili Nový Zéland. All Black v Tokiu brali striebro a tentoraz v základnej skupine večného rivala relatívne ľahko porazili 17:5. Štvrťfinálovú bitku však najmä vďaka obrane lepšie zvládli Juhoafričania 14:7. Semifinálové boje sa v Parku princov odohrajú počas horúceho popoludnia od 15:30, boje o medaily sa začnú o 19:00 (finále štartuje o 19:45).

Plávanie

400 m voľný spôsob - ženy

20:52, Aquatic Centre, Paríž

Hneď prvý deň súťaží v Aquatic Centre ponúka jedny z najočakávanejších plaveckých pretekov celých hier. Ženské preteky na 400 metrov voľným spôsobom zvedú do jednej bitky tri najrýchlejšie plavkyne histórie na tejto trati. Ariarne Titmusová bude obhajovať tri roky staré zlato z Tokia. O svojej forme dala vedieť Austrálčanka v júnovej kvalifikácii v Brisbane, kde sa časom 3:55,44 min len na iba šesť stotín priblížila svojmu vlani vytvorenému svetovému rekordu (3:55,38 min).

Aj tak si však bude musieť dať pozor na novú vyzývateľku. Kanaďanka Summer McIntoshová vlani v marci vo svojich 16 rokoch vytvorila juniorský svetový rekord časom 3:56,08 min a tento rok v máji zaplávala náročnú trať znova pod štyri minúty (3:59,06 min).

Zabúdať sa nesmie ani na zlatú olympijskú medailistku z Ria Katie Ledeckú, ktorá sa drží v špičke už takmer dekádu a jej čas 3:58,35 min z júnovej americkej kvalifikácie naznačuje veľké ambície. Pre fanúšikov plávania potom na záver prvého dňa príde lahôdka v podobe finále štafiet žien aj mužov na 4 x 100 m voľný spôsob.

Program 2. dňa OH v Paríži: Schmiedlová v dueli s Britkou, v akcii aj Jenčušová či vodáci