Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rusnák jediným Slovákom v MLS, súťaž prišla o Higuaína či Balea. Nováčikom je St. Louis

Albert Rusnák bude naďalej nastupovať za Seattle Sounders.
Albert Rusnák bude naďalej nastupovať za Seattle Sounders.Profimedia
V závere februára štartuje nový ročník zámorskej MLS, ktorá sa už tradične hrá systémom jar - jeseň a vyvrcholí novembrovým finále. Nováčikom je klub St. Louis City SC. Stal sa 29. účastníkom súťaže.

Mužstvo povedie tréner Bradley Carnell. Najznámejším menom v kádri je švajčiarsky brankár Roman Bürki, ktorý prišiel po siedmich rokoch v Borussii Dortmund. Brazílsky útočník Klauss pôsobil vo viacerých európskych kluboch a mladý český záložník Tomáš Ostrák hral aj za Kolín. Stále má len 23 rokov.

Obhajcom titulu je Los Angeles FC. Celok z "mesta anjelov" vo finále porazil Philadelphiu Union po penaltovom rozstrele. Gareth Bale síce ukončil kariéru, ale káder ostal viac-menej pokope. Pokračuje skúsený obranca Giorgio Chiellini, pričom dorazili zaujímavé posily.

Chorvátsky krídelník Stipe Biuk bol v hľadáčiku mnohých európskych tímov, no vybral si LAFC. Konkurenciou mu bude Denis Bouanga zo Saint-Étienne. Súťaž na brankárskom poste zvyšuje Švajčiar Eldin Jakupovič z Evertonu, zadarmo prišiel aj odchovanec Barcelony Sergi Palencia či vetrom ošľahaný americký stopér Aaron Long.

Kvalitu kádra zvýšil Inter Miami. Majiteľ David Beckham zatiaľ sledoval len to, ako jeho tím skončil dvakrát devätnásty a raz dvanásty. Kariéru ukončil argentínsky forvard Gonzalo Higuaín, nahradiť ho má Josef Martínez z konkurenčnej Atlanty United. Skúsenosti do defenzívy priniesol ukrajinský stopér Sergej Kryvcov, dlhoročná opora Šachtaru Doneck. Atlanta dokázala pozíciu útočníka číslo jeden nahradiť, z Celticu prichádza Giorgos Giakoumakis.

Španielsky stredopoliar Víctor Vázquez vzbudil záujem tým, že zmenil adresu z Los Angeles Galaxy na Toronto FC, kde už pôsobil medzi rokmi 2017 a 2018. D.C. United posilnil poľský záložník Mateusz Klich z Leedsu, do MLS sa vrátil Ekvádorčan Carlos Gruezo. Po štyroch rokoch v Augsburgu bude súčasťou San Jose Earthquakers.

Dlhoročný hráč Premier League Ashley Westwood si oblečie dres Charlotte. Mládežnícky reprezentant Brazílie Evander si na odchod z dánskeho Midtjyllandu vybral Portland Timbers. Posilu na kraj defenzívy má New York City FC, je ňou Argentínčan Brian Cufré hosťujúci z Malorky.

Zakončovateľ Dante Vanzeir nedávno debutoval v národnom tíme Belgicka, z domácej súťaže mieri do New Yorku Red Bulls, zatiaľ čo austrálsky defenzívny futbalista Alex Gersbach, ktorý svoj potenciál nenaplnil v Európe, bude zabávať fanúšikov Colorada Rapids. Rovnako aj Ír Connor Ronan. Bývalý futbalista Dunajskej Stredy bol od roku 2016 na šiestich hosťovaniach z Wolverhamptonu, až teraz mení zamestnávateľa natrvalo.

Americký brankár Sean Johnson vymenil NYCFC za Toronto, odkiaľ odišiel do materského Janova obranca Domenico Criscito. Kostaričan Ronald Matarrita bol v MLS dokopy osem rokov, prekvapivo prestúpil do ukrajinského mužstva SC Dnipro. Za Gironu bude hrať La Ligu peruánsky bek Alexander Callens.

Mladý Kolumbijčan Jhon Durán sa skvele javil v Chicagu, takže po ňom siahla Aston Villa a zaplatila štrnásť miliónov eur. Za São Paulo bude hrávať Alan Franco z Atlanty, domov do Malmö sa vrátil Anton Tinnerholm.

Výrazne sa oslabil Montreal. Ten opúšťajú dvaja kanadskí reprezentanti hrajúci aj na MS v Katare. Ismaël Koné si vybral Watford a Alistair Johnston je súčasťou Celticu. Do holandského AZ Alkmaar zamieril Djordje Mihailovič. Talentovaný 19-ročný Paxten Aaronson sa bude rozvíjať po Philadelphii vo Frankfurte.

New York City prišiel celkovo o šiestich hráčov základnej zostavy. Odišli útočníci Maxi Morález s Héberom a stredopoliar Nicolás Acevedo. Portugalský obranca João Moutinho po dobrých výkonoch v Orlande zamieril do Spezie.

Rusnák bude jediným Slovákom v MLS

Albert Rusnák odohrá v zámorskej súťaži už svoju siedmu sezónu. V januári 2017 prestúpil z Groningenu do Realu Salt Lake, za ktorý odohral 140 zápasov so 41 strelenými gólmi. Minulý ročník bol jeho premiérový za Seattle Sounders a tešil sa z víťazstva v Lige majstrov CONCACAF. Prvýkrát ju vyhral americký tím a nie mexický. Nedávno mohol štartovať na MS klubov, no v marockom Rabate vypadol proti Al-Hilalu už vo štvrťfinále.

Na druhej strane Seattle premiérovo vo svojej histórii nedokázal postúpiť do play-off, v MLS má čo naprávať. Rusnák by mal mať naďalej pevné miesto v základnej zostave, väčšinu ročníka odohral na pozícii stredopoliara.

Od roku 2020 pôsobil v Chicagu Fire obranca Boris Sekulič, ktorý angažmán v tíme ukončil. Bývalý futbalista Košíc i Slovana sa narodil v Srbsku, no získal slovenské občianstvo a štyrikrát obliekol dres krajiny spod Tatier. V minulosti si MLS zahral aj Ján Greguš. Takisto nedávno skončil v San Jose Earthquakers, predtým hrával aj v Minnesote United. Ešte skôr boli súčasťou tejto súťaže Adam Nemec či Ľubomír Reiter.