Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ruud poškuľuje po prvenstve v rankingu, na úvod zdolal Čecha Macháča

Ruud poškuľuje po prvenstve v rankingu, na úvod zdolal Čecha Macháča
Ruud poškuľuje po prvenstve v rankingu, na úvod zdolal Čecha MacháčaProfimedia
Nór Casper Ruud (24) sa vytrápil v prvom kole Australian Open proti Tomášovi Macháčovi (22). Český tenista končí pri svojej tretej účasti v Melbourne už v prvom kole. Tento rok nestačil na svetovú trojku, hoci proti favoritovi prehral až po troch hodinách a pätnástich minútach 3:6, 6:7, 7:6, 4:6.

Casper Ruud (Nór.-2) - Tomáš Macháč (ČR) 6:3, 7:6 (6), 6:7 (5), 6:3

Čech prišiel o prvý set pre jedno stratené podanie. V druhom za stavu 5:6 predviedol čistú hru na returne a získal prvý brejk. V následnom tajbrejku vyrovnal z 1:5 na 5:5, ale nepodarilo sa mu sadu doviesť do víťazného konca. 

Macháč, 100. hráč sveta, sa nevzdal. Pred očami svojej priateľky Kateřiny Siniakovej v hľadisku dobre podával, získaval fiftíny vďaka prechodu na sieť a v skrátenej hre si vynútil štvrtý set. Za stavu 3:2 mal brejkbal, ale nevyužil ho. Ruud napokon dotiahol zápas k víťazstvu štyrmi hrami v rade. Macháčovi nepomohlo ani 52 víťazných loptičiek vrátane 10 es, na oplátku urobil o 24 nevynútených chýb viac ako súper (54:30).

Ruud môže byť na vrchole sveta

Ruud sa po turnaji môže stať svetovou jednotkou, potrebuje však postúpiť aspoň do finále a neprehrať v ňom so Stefanosom Tsitsipasom. Vlani sa podujatia nezúčastnil, jeho maximom zostáva osemfinále z 2021. V druhom kole sa stretne s Američanom Jensonom Brooksbym.

"Ďakujem všetkým divákom za podporu do neskorých nočných hodín. Vždy je skvelé hrať pred austrálskym publikom. Minulý rok som sa tu nemohol predstaviť, o to viac si vážim tohtoročnú šancu," povedal Ruud hodinu po polnoci miestneho času.

"Aj keď súper hral dnes veľmi dobre, udržal som si koncentráciu a našiel spôsob, ako vyhrať. Mal som slabšie chvíle, no vedomie, že sa cítim fyzicky silný a mám náskok, mi veľmi pomohlo," dodal Nór.

Macháč bol jediným českým hráčom, ktorý neuspel v prvom kole mužskej dvojhry. Jiří Lehečka a Dalibor Svrčina, ktorí zaznamenali svoje prvé grandslamové víťazstvá, v pondelok hladko triumfovali.