Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Serie A chce po MS v Katare uplatniť modernú technológiu rozhodovania

Serie A bola prvou európskou súťažou so systémom VAR.
Serie A bola prvou európskou súťažou so systémom VAR.Profimedia
Predseda Talianskej futbalovej federácie Gabriele Gravina (68) dúfa, že poloautomatická ofsajdová technológia sa bude v tamojšej najvyššej súťaži používať už od januára 2023.

Po uvedení systému VAR a technológie bránkovej čiary zohrávajú moderné zariadenia vo futbale čoraz väčšiu úlohu. Najnovší výdobytok futbalového prostredia a pomocník pri dodržiavaní pravidiel bude aktívny na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Katare.

Systém bude poskytovať automatické upozornenie na ofsajd tímu rozhodcov v miestnosti VAR, aby sa počas zápasov šampionátu rýchlejšie rozhodovalo o sporných momentoch súvisiacich s postavením hráčov mimo hry.

FIFA oznámila, že bol úspešne otestovaný na iných turnajoch a je pripravený na spustenie pre účely najvyššej medzinárodnej scény. K dispozícii bude aj 3D animácia na zlepšenie komunikácie s fanúšikmi na štadióne aj pri sledovaní doma na televíznych prijímačoch.

V prejave počas summitu o sociálnom futbale v Ríme bol prezident talianskej federácie Gravina požiadaný o využitie tejto technológie aj v Serie A.

"Experimentovať sa začne v deň, keď bude technológia dokončená. Dúfam, že to bude od 4. januára, keď sa skončia majstrovstvá sveta vo futbale," vyjadril sa najvyššie postavený muž talianskeho futbalu na spomínanom zasadnutí v hlavnom meste.

Serie A bola prvou ligou v Európe, ktorá pravidelne využívala technológiu VAR. Uvidíme však, či by toto poloautomatické upozornenie vyriešilo problém, ktorý sa vyskytol počas zápasu Juventusu so Salernitanou, keď kabína VAR nemala prístup ku kamerám, ktoré ukazovali, že Antonio Candreva v blízkosti rohovej zástavky drží všetkých útočiacich hráčov v hre.