Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Shearer favorizoval iného kandidáta. Angažovanie Tuchela označil ako odvážny krok

Tuchel sa stal novým hlavným trénerom Anglicka.
Tuchel sa stal novým hlavným trénerom Anglicka.REUTERS / Angelika Warmuth
Podľa bývalého kapitána Alana Shearera (54) je rozhodnutie Anglicka vymenovať za hlavného trénera Nemca Thomasa Tuchela (51) odvážnym krokom a úspechom bude len zisk dlho očakávanej trofeje.

Bývalý manažér Chelsea bol v stredu oficiálne vymenovaný za plnohodnotného nástupcu Garetha Southgatea a stal sa tretím zahraničným trénerom Anglicka.

"Potrebujeme trofej - je to jednoduché. Potrebujeme manažéra, ktorý to dokáže," povedal Shearer pre podcast The Rest Is Football krátko pred potvrdením informácie o novom lodivodovi. "Niet pochýb o tom, že má neuveriteľný životopis, ale toto bude pre neho úplne iná skúška. Je to odvážny krok zo strany FA. Musí vyhrať turnaj, na to bol najatý. Videli, že táto partia hráčov je najlepšia, akú Anglicko malo za veľmi dlhý čas.“

Tuchel, ktorému bude asistovať anglický tréner Anthony Barry, začne z pozície šéfa lavičky zarezávať v januári pred štartom kvalifikácie na MS 2026.

Anglicko si pod vedením Southgatea obnovilo svoju reputáciu vo svetovom futbale. Na prvú trofej od svetového šampionátu v roku 1966 mu chýbalo len málo - dostalo sa do finále Eura 2020 a 2024 a do semifinále MS 2018.

Gary Lineker povedal, že vďaka vynikajúcim hráčom ako Harry Kane, Jude Bellingham, Phil Foden a Cole Palmer má Nemec šancu dosiahnuť to, čo sa nepodarilo žiadnemu koučovi od čias Alfa Ramseyho. "Tuchel sa pozrel na toto mužstvo a videl, koľko je v ňom talentu. Ide o neuveriteľnú príležitosť vyhrať najväčšiu trofej zo všetkých,“ povedal ďalší bývalý kapitán reprezentácie.

Angažovanie bývalého obrancu do tejto pozície znamená, že Futbalová asociácia sa odklonila od modelu povyšovania trénero z vnútorných štruktúr. Lodivod výberu do 21 rokov Lee Carsley viedol reprezentáciu iba dočasne.

"Naozaj dúfam, že viedli rozhovory s anglickými manažérmi. Spoľahlivo mi bolo povedané, že sa vôbec nerozprávali s Eddiem Howeom z Newcastlu, ani ho nevypočuli. Je to pre mňa veľké prekvapenie, pretože on by bol vynikajúcim kandidátom," predostrel svoj pohľad Shearer.

Podľa slov bývalého futbalistu Micaha Richardsa vrhá vymenovanie Tuchela zlé svetlo na anglických trénerov. "Najhoršie je, že nemáme dostatočne silného domáceho kandidáta, ktorý by túto prácu prevzal. To je jedna z najzaujímavejších vecí,“ povedal.