Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V Singapure vyhral, napriek dodatočnej penalizácii, Sergio Pérez

Aktualizované
V Singapure vyhral, napriek dodatočnej penalizácii, Sergio Pérez
V Singapure vyhral, napriek dodatočnej penalizácii, Sergio PérezProfimedia
Mexický pretekár Sergio Pérez (32) vyhral nedeľnú VC Singapuru seriálu F1. Pilot Red Bullu sa najlepšie vyrovnal s premenlivými podmienkami a v skrátenej dĺžke pretekov triumfoval pred Charlesom Leclercom (24) a Carlosom Sainzom (28) na Ferrari. DOPLNENIE: Na Pérezovom triumfe nezmenila nič ani päťsekundová penalizácia, ktorú dostal dodatočne.

Holanďan Max Verstappen, ktorý mohol v Singapure obhájiť majstrovský titul, skončil siedmy. Jeho stíhaciu jazdu spomalila chyba po druhom výjazde bezpečnostného vozidla. F1 sa vrátila na ázijský mestský okruh po troch rokoch. Preteky poznačili daždivé podmienky, havárie a poruchy.

Do cieľa prišlo len 14 pilotov. Pérez sa dostal do vedenia hneď na štarte a Leclerc naňho vyvíjal vyšší tlak len v chvíľu. Tridsaťdvaročný pilot Red Bullu získal štvrtý triumf v kariére a spolu s Leclercom si udržali matematickú šancu na zisk titulu.

Komisári prešetrovali dodatočne jazdu víťaza za bezpečnostným vozidlom – Mexičan neudržal počas výjazdu safety car maximálnu vzdialenosť a dostal penalizáciu. Na výsledkoch to však nič nezmenilo, keďže pôvodne mal v cieli na Leclerca náskok 7,595 sekundy.

Z mnohých vypadnutí ťažil McLaren, ktorého piloti získali dohromady 22 bodov, i Aston Martin. O dobrý výsledok sa pripravil jazdeckou chybou Lewis Hamilton. Veľkú časť pretekov figuroval na štvrtej pozícii a nakoniec prišiel do cieľa na deviatom mieste.

Sergio Pérez: "Môj najlepší výkon v kariére. Záverečné kolo bolo naozaj intenzívne. Stále mám šancu na titul, no myslím si, že Max ho v Japonsku získa. Bude to pekné pre Hondu."

Charles Leclerc: "Boli sme pozadu a po pokazenom štarte to bolo náročné. Veľmi ťažké preteky po fyzickej stránke."

Carlos Sainz: "Je šialené, ako dlho tieto preteky trvali. Trať bola šmykľavá, podmienky náročné. Hlavný je dobrý výsledok pre tím v rámci pohára konštruktérov."

Výsledky VC Singapuru F1 (59 kôl, 1 kolo: 5,063 km, spolu: 298,7 km):

1. Sergio Pérez (Mex./Red Bull), 2. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +2,595 s, 3. Carlos Sainz (Šp./Ferrari) +10,305, 4. Lando Norris (V. Brit./McLaren) +21,133, 5. Daniel Ricciardo (Aus./McLaren)

Nedokončili: Yuki Tsunoda (Jap./AlphaTauri), Esteban Ocon (Fr./Alpine), Alexander Albon (Thaj./Williams), Fernando Alonso (Šp./Alpine), Nicholas Latifi (Kan./Williams), Guanyu Zhou (Čína/Alfa Romeo)

KOMPLETNÉ VÝSLEDKY