Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slávnostný štart hier sa uskutočnil na Seine, prvýkrát v histórii mimo hlavného štadióna

Aktualizované
Otvárací ceremoniál hier sa začal netradične na rieke Seine.
Otvárací ceremoniál hier sa začal netradične na rieke Seine.AFP
Otvárací ceremoniál 33. olympijských hier v Paríži sa začal netradične šesťkilometrovou púťou približne 160 lodí so športovcami po Seine. Ako prví sa na rieku vydali Gréci. S výnimkou zástupcov Ruska a Bieloruska, ktorých Medzinárodný olympijský výbor z prehliadky vylúčil pre vojnu na Ukrajine, doplávajú výpravy na Trocadéro. Tam sa uskutoční program a potrebné formality.

Pôvodne malo ceremoniál na brehu Seiny sledovať 600-tisíc ľudí, ale organizátori ich počet znížili približne o polovicu. Na bezpečnosť dohliada 30-tisíc policajtov, ktorých posilní 15-tisíc vojakov. Je to prvýkrát v histórii, čo sa otvárací ceremoniál koná mimo hlavného štadióna. Organizátori spestrujú sprievody kultúrnymi vystúpeniami, ako prvá sa predstavila americká speváčka Lady Gaga.

Vlajkonosičmi slovenskej výpravy sú vodní slalomári Jakub Grigar a Zuzana Paňková, ktorá je najmladšou športovkyňou s touto funkciou. 

Hry v Paríži, ktorý po rokoch 1900 a 1924 hostí olympiádu tretíkrát, potrvajú do 11. augusta. Počas 16 súťažných dní bude viac ako 10 500 športovcov bojovať o jednu z 329 medailových sád. 

Ceremoniál tradične spestril bohatý sprievodný program, ktorý zmapoval francúzsku históriu a kultúru. Heslom otváracieho ceremoniálu bolo "Ca ira", teda "Vyjde to". V úvodnom videosegmente sa objavil legendárny francúzsky futbalista Zinedine Zidane, ktorý odovzdal olympijskú pochodeň v parížskom metre skupinke detí. V rámci programu vystúpila americká popová hviezda Lady Gaga, ktorá zaspievala francúzsku kabaretnú pieseň "Mon Truc en Plumes".

Jej predstavenie bolo prekvapením, keďže nebola uvedená v programe prístupnom pre médiá. Zaspievali aj Aya Nakamurová či Celine Dion, nechýbal kankán v prevedení tanečníc z Moulin Rouge, zahral aj hudobný zbor republikánskej gardy. Triumf lásky dokumentovalo obrovské srdce nad francúzskou metropolou, nechýbali tóny Marseillaisy, ktorú zo strechy Grand Palais predniesla speváčka Axelle Saint-Cirelová. Organizátori si pripomenuli aj významné ženy francúzskej histórie.

Tajničkou zostávalo meno osobnosti, ktorá mala zapáliť olympijský oheň. V záverečnej etape pred ceremoniálom niesli pochodeň napríklad šéf MOV Thomas Bach, bývalá americká lyžiarka Lindsey Vonnová či americký rapper Snoop Dogg.

Kompletný program olympijských hier v Paríži