Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slováci na OH 2024: Kto cestuje do Paríža?

Aktualizované
Zuzana Rehák Štefečeková bude v Paríži obhajovať tokijské zlato z trapu.
Zuzana Rehák Štefečeková bude v Paríži obhajovať tokijské zlato z trapu.Profimedia
Slovensko vyšle na letné olympijské hry 2024 v Paríži 28 športovcov, Flashscore Správy mapovali ich cestu na podujatie pod piatimi kruhmi. Pre porovnanie, na LOH 2020 (v roku 2021) v Tokiu štartovalo 41 slovenských športovcov. Pripravili sme prehľad Slovákov, ktorí budú súťažiť o cenné kovy na XXXIII. letných olympijských hrách od 26. júla do 11. augusta 2024.

Športová streľba (6):

Juraj Tužinský - vzduchová pištoľ 10 m

Tužinský si 29. februára 2024 vybojoval striebornú medailu vo vzduchovej pištoli 10 metrov na ME v maďarskom Györi a zároveň získal aj miestenku na olympijské hry v Paríži. Predstaví sa už na svojej štvrtej olympiáde.

Patrik Jány - vzduchová puška 10 m

Jány získal 11. marca 2023 na ME v estónskom Tallinne striebornú medailu vo vzduchovej puške 10 m a vybojoval si miestenku na OH 2024.

Danka Barteková - skeet

Barteková vybojovala 18. augusta 2023 na MS v Baku titul v skeete a postupom do finále zároveň aj miestenku na LOH. Získala vôbec prvý titul a prvú individuálnu medailu na svetovom šampionáte od MS 2014 v Granade. Olympiáda v Paríži pre ňu bude už piata. Štartovala v Pekingu, Riu, Tokiu i Londýne, kde vybojovala bronzovú medailu.

Vanesa Hocková - skeet

Hocková obsadila 9. októbra 2022 na MS v brokových zbraniach v chorvátskom Osijeku štvrté miesto v skeete. Vo finále trafila 15 z 20 terčov. Medaila jej síce tesne unikla, ale vybojovala si miestenku na OH 2024 v Paríži.

Zuzana Rehák Štefečeková - trap

Rehák Štefečeková získala 28. septembra 2022 bronz na majstrovstvách sveta v brokových zbraniach v chorvátskom Osijeku. Úradujúca olympijská víťazka si zároveň vybojovala miestenku do Paríža 2024.

V Paríži by si Rehák Štefečeková mala pripísať štvrtú olympijskú účasť. Na hrách v Pekingu 2008 a v Londýne 2012 získala striebro, v Tokiu vybojovala zlato. V japonskej metropole navyše ako prvá strelkyňa v histórii trafila v piatich sériách všetkých 125 terčov v kvalifikácii a stanovila nový svetový i olympijský rekord. 

Marián Kovačócy - trap

Kovačócy získal 24. augusta 2023 na MS v Baku striebornú medailu v trape a zaistil si miestenku na OH 2024 v Paríži. Vo finále obsadil druhé miesto nástrelom 41 bodov. Olympiáda v Paríži bude preňho tretia, doposiaľ štartoval v Riu 2016 a Tokiu 2020. 

Vodný slalom (4):

Jakub Grigar - K1

Grigar získal 7. októbra 2023 miestenku na budúcoročné olympijské hry v Paríži v disciplíne K1. Zaistil si ju 19. miestom v semifinále Svetového pohára vo francúzskom Vaires sur Marne. V internej nominácii zdolal Martina Halčina a Adama Gonšenicu. Dvadsaťšesťročný Grigar sa kvalifikoval na tretie OH za sebou. V Tokiu získal striebro, keď ho zdolal len Čech Jiří Prskavec. Vo svojom premiérovom finále v brazílskom Riu de Janeiro (2016) skončil piaty, keď mu ušla medaila o 44 stotín sekundy.

Eliška Mintálová - K1

Mintálová získala 23. septembra 2023 na MS v britskom Lee Valley striebornú medailu v K1. Zároveň si zabezpečila víťazstvo v internej kvalifikácii a tým aj účasť v Paríži. 

Matej Beňuš - C1

Tretiu účasť na OH za sebou spečatil Beňuš 6. októbra 2023, bronzový olympionik z Ria. Za uplynulých 28 rokov tak "zabetónoval" spolu s Michalom Martikánom C1 takmer výlučne na dvoch pretekárov. Okrem nich štartoval pod piatimi kruhmi od OH 1996 len Juraj Minčík, bronzový kanoista zo Sydney. 

Zuzana Paňková - C1

Paňková skončila 7. októbra 2023 šiesta v disciplíne C1 vo finále Svetového pohára vo francúzskom Vaires sur Marne. Devätnásťročná kanoistka si postupom medzi najlepšiu dvanástku zaistila miestenku na debutové olympijské hry v Paríži.  Paňková zdolala v internej nominácii Soňu Stanovskú, ktorá skončila v semifinále na 14. mieste.

Cestná cyklistika (2):

Lukáš Kubiš - preteky s hromadným štartom

Slovenský zväz cyklistiky na základe výkonnosti a interných kritéri rozhodol o tom, že Slovensko bude na OH 2024 v Paríži v cestnej cyklistike reprezentovať Lukáš Kubiš. Z pôvodnej trojice pretekárov, v ktorej boli aj Martin Svrček a Matúš Štoček, dosiahol v úvode sezóny najlepšie výsledky. V nominácii sa jednohlasne zhodla komisia cestnej cyklistiky a Výkonný výbor SZC.

Nora Jenčušová - preteky s hromadným štartom

Ženy bude v Paríži reprezentovať Jenčušová, keď ako jediná pretekárka splnila ku koncu decembra 2023 kritériá Slovenského zväzu cyklistiky (SZC). Nominačné kritériá vychádzali z výsledkov počas kvalifikačného obdobia spojených s pozíciou slovenských reprezentantov v rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) k 31. decembru 2023.

Atletika (6): 

Gabriela Gajanová - 800 m

Gajanová si 4. septembra 2023 vybojovala miestenku na olympijské hry do Paríža, predtým štartovala v Tokiu. Na mítingu World Athletics Continental Tour vo švajčiarskej Bellinzone zabehla v behu na 800 m čas 1:58,78 min a ostrý limit prekonala o 1,02 sekundy. 

Viktória Forsterová - 100 a 100 m prekážky

Forsterová získala 4. augusta 2023 zlatú medailu v behu na 100 metrov prekážok na 31. Svetových univerzitných hrách FISU v čínskom meste Čcheng-tu. Vo finále triumfovala v národnom rekorde 12,72 s náskokom štyri stotiny pred domácou Číňankou Jen-ni Wu. Zároveň splnila limit (12,77) na OH 2024 v Paríži.

Dominik Černý a Hana Burzalová - miešaná štafeta v chôdzi na maratónskej trati

Chodci Dominik Černý a Burzalová vybojovali pre Slovensko 15. a 16. istú miestenku na olympijské hry v Paríži. V pretekoch miešaných štafiet na MS v tureckej Antalyi obsadili 21. apríla 2024 celkovo 21. miesto časom 3:05:38 h. Istotu účasti pod piatimi kruhmi získalo 22 dvojíc, Černý s Burzalovou boli v redukovanom poradí na 19. mieste. 

V nominácii na miešanú chodeckú štafetu na maratónskej trati boli ešte k 16. júlu Hana Burzalová s Miroslavom Úradníkom a ako náhradníci boli uvedení Mária Katerinka Czaková a Dominik Černý. Všetko sa zmenilo po tom, čo pre nezrovnalosti v biologickom pase bola Úradníkovi pozastavená činnosť. Čítajte viac v článku.

Komisia, v ktorej má zastúpenie Medzinárodný olympijský výbor (MOV), Svetová atletika (WA) a organizačný výbor OH 2024, vydala súhlasné stanovisko k návrhu, aby Michal Morvay mohol nahradiť Úradníka. V sobotu 20. júla o tom informoval oficiálny server Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Očakáva sa, že v novej atletickej disciplíne bude Slovensko pod piatimi kruhmi nakoniec reprezentovať dvojica, ktorá vybojovala miestenku, teda Hana Burzalová a Dominik Černý. Morvay bude pripravený zaskočiť za Černého, ktorý bude rovnako ako Mária Katerinka Czaková štartovať najprv na trati 20 km. Čítajte viac v článku.

Súťaž miešaných štafiet na maratónskej trati chodcov pozostáva zo štyroch úsekov. Najprv ide muž 11,45 km, potom žena 10 km, nasleduje opäť muž na 10 km a záverečný úsek absolvuje žena 10,745 km.

Mária Katerinka Czaková, Hana Burzalová, Dominik Černý - chôdza na 20 km

Tridsaťpäťročná atlétka sa predstaví v pretekoch na 20 kilometrov a bude to jej štvrtá olympijská účasť. Pod piatimi kruhmi nechýbala od OH 2012 v Londýne. Zverenka trénera Mateja Spišiaka z banskobystrickej Dukly bola pod piatimi kruhmi najúspešnejšia na OH 2020 v Tokiu, keď obsadila 45. pozíciu. V londýnskej premiére skončila na 53. mieste a o štyri roky neskôr v Riu de Janeiro zlepšila svoj výkon o päť priečok. Na olympiáde štartovala vždy v pretekoch na 20 km.

Chodci Hana Burzalová a Dominik Černý sa na 20-kilometrovú trať kvalifikovali na základe svetového rebríčka. 

Windsurfing (1):

Robert Kubín - windsurfingová trieda iQFOiL

Kubín si miestenku vybojoval v záverečných kvalifikačných pretekoch vo francúzskom Hyeres 25. apríla 2024. Slovenský windsurfing bude mať vďaka nemu zastúpenie pod piatimi kruhmi po dlhých 16 rokoch.

Zápasenie (1):

Tajmuraz Salkazanov - voľný štýl do 74 kg

Salkazanov si miestenku zaistil v sobotu 11. mája 2024 na turnaji svetovej olympijskej kvalifikácie v Istanbule, keď v semifinále kategórie do 74 kg zdolal domáceho Turka Sonera Demirtaša 4:2. Dvadsaťosemročný bojovník využil poslednú šancu pre slovenské zápasenie zaistiť si miestenku a pod piatimi kruhmi ho čaká premiéra. Nadviaže na Borisa Makojeva, ktorý sa predstavil v Tokiu taktiež vo voľnom štýle.

Stolný tenis (1):

Wang Jang - dvojhra

Wang Jang si v nedeľu 19. mája 2024 vybojoval miestenku, keď v zápase o 3. miesto na druhom turnaji európskej olympijskej kvalifikácie v Sarajeve zdolal Maďara Adama Szudiho 4:0. Na olympiáde sa predstaví tretíkrát za sebou. Na OH 2020 v Tokiu postúpil vo dvojhre do 3. kola, na OH 2016 v Riu de Janeiro skončil v 2. kole.

Džudo (1):

Marius Fízeľ - kategória nad 100 kg

Slovensko bude mať vďaka Fízeľovi zástupcu v džude pod piatimi olympijskými kruhmi prvýkrát od roku 2012. Fízeľovi patrí v rebríčku Svetovej džudistickej federácie (IJF) 16. miesto vo svojej kategórii nad 100 kg so ziskom 3 313 bodov, čo mu zaručuje účasť v Paríži na meno. Zoznam účastníkov OH 2024 by IJF mala zverejniť 25. júna, malo by však už ísť iba o formalitu, keďže po majstrovstvách sveta v Abú Zabí už nie je v kalendári žiadne významné podujatie. 

Box (1):

Jessica Triebeľová - kategória nad 66 kg

Slovenský box mal doteraz v ére samostatnosti zastúpenie na OH iba v dvoch prípadoch. V roku 1996 sa v Atlante predstavili Gabriel Križan a Peter Baláž. Teraz sa to podarilo aj Triebeľovej, ktorá si svoju miestenku vybojovala triumfom nad francúzskou protivníčkou Emilie Sonvicovou vo štvrťfinálovom zápase svetovej olympijskej kvalifikácie v thajskom Bangkoku. Po dvoch kolách bol stav vyrovnaný, v poslednom treťom kole Slovenka dokázala vyhrať u všetkých rozhodcov a zabezpečila si tak postup.

Lukostreľba (1):

Denisa Baránková - lukostreľba

Tretíkrát v rade bude mať slovenská vlajka zastúpenie na OH v rámci lukostreľby žien. Účasť medzi elitou v Paríži si 16. júna v záverečnej kvalifikácii v tureckej Antalyii vybojovala Denisa Baránková. Dvadsaťdvaročná športovkyňa sa predstavila aj na olympiáde v Tokiu v roku 2021. Počas aktuálnej kvalifikácie musela zdolať aj krajanku Kristínu Druskovú. Pred tromi rokmi obsadila nasamotných OH v Japonsku 33. pozíciu. Prvou Slovenkou na olympiáde v histórii ženskej lukostreľby bola Alexandra Longová v Riu de Janeiro 2016.

Skejtbording (1)

Richard Tury - skejtbording

Tury si zabezpečil miestenku na OH 2024 postupom do finále disciplíny street na podujatí olympijskej kvalifikačnej série v Budapešti. V prvej časti kvalifikačnej série v Šanghaji skončil na 19. priečke, v olympijskom rebríčku mu pred podujatím v Maďarsku patrila 12. pozícia. Na OH sa kvalifikuje v každej disciplíne 20 najlepších podľa renkingu. Po postupe medzi finálovú osmičku v Budapešti je jasné, že olympiáda mu už nemôže ujsť.

Plávanie (2)

Tamara Potocká - 200 m polohové preteky

O účasti Potockej na olympiáde rozhodla Slovenská plavecká federácia (SPF), ktorá obdržala univerzálne miestenky do plaveckých súťaží pre jedného muža a jednu ženu. Pred júnovými ME v Belehrade bola najlepšou Slovenkou Andrea Podmaníková, Potocká však v srbskej metropole podala výborné výkony. Vo finále šprintu motýlika skončila štvrtá, bronz jej ušiel o tri stotiny. V polohových pretekoch na 200 m stanovila nový národný rekord (2:12,42 min) a obsadila konečné piate miesto.

Matej Duša - 50 m voľný spôsob

Limity Medzinárodnej plaveckej federácie (WA) na olympiádu sa nepodarilo splniť ani jednému slovenskému plavcovi, federácia však chce mať pod piatimi kruhmi čo najviac krajín, a tak do Paríža putuje aj Duša. Ten je momentálne najrýchlejší Slovák v bazéne. Na ME v Belehrade vybojoval 16. miesto na 50 m v. sp. s časom 22,33 s.

Tenis (1)

Anna Karolína Schmiedlová - dvojhra

Slovensko bude mať na OH 2024 zastúpenie aj v tenise. V ženskej dvojhre sa v Paríži predstaví Schmiedlová. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) v stredu 3. júla 2024 potvrdila olympijskú miestenku pre najlepšiu slovenskú singlistku. Schmiedlová bola k 10. júnu vo svetovom rebríčku WTA, na základe ktorého sa prideľujú miestenky na OH, na 80. mieste. Právo štartu podľa rebríčka má 56 tenistiek, pričom platí zásada, že z jednej krajiny môžu získať miestenku maximálne štyri hráčky. Slovenka sa do olympijského pavúka dostala na základe toho, že viaceré krajiny majú v prvej osemdesiatke viac ako štyri zástupkyne a niektoré tenistky sa práva štartovať v Paríži vzdali.