Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovák Jurko boxoval na galavečere Usyk vs. Joshua 2, teraz získal medzinárodný titul v Česku

Jurko sa dočkal sladkého pocitu šampióna.
Jurko sa dočkal sladkého pocitu šampióna.Archív Jozefa Jurka
V auguste 2022 Jozef Jurko (30) hrdo reprezentoval Slovensko na boxerskej udalosti roka, ktorou bola odvetná bitka svetových hviezd - slávny galavečer Usyk vs Joshua 2 v Saudskej Arábii. Prešli dva roky a košický boxer oslavuje medzinárodný český titul v poloťažkej váhe. Aká bola jeho cesta od zápasu na pamätnom podujatí, kde sa predviedol pred ikonami tohto športu?

Na unikátnej akcii si slovenský športovec zmeral sily s ukrajinským súperom Danielom Lapinom, ktorý v tom čase trénoval so samotným Oleksandrom Usykom. Jurko prijal zápas iba štyri týždne pred jeho konaním, triumfu sa síce nedočkal, no rodnej krajine urobil dobré meno a na jeho vystúpenie prijímal pozitívne ohlasy. Čo nasledovalo v období po tomto životnom zážitku a doposiaľ kariérnom míľniku?

"Prišlo zranenie záprstnej kosti. Potom som zmenil trénera a prostredie, v ktorom som trénoval, aby som sa posunul vpred a dosiahol na vrchol. Spojil som sa s veľmi kvalitným koučom, v minulosti bol vyhlásený za najtechnickejšieho boxera na Slovensku, je to Peter Takáč," priblížil základne zmeny a pokračoval slovami o profesionálnom partnerstve s novým kormidelníkom:

"Spolupracuje sa mi s ním veľmi dobre. Sadli sme si spolu aj po ľudskej stránke, čo je pre mňa dosť dôležité. Máme medzi sebou super vzťah. Prvý zápas pod jeho vedením som mal v marci tohto roka."

Trénerská zmena už Jurkovi priniesla prvé ovocie.
Trénerská zmena už Jurkovi priniesla prvé ovocie.Archív Jozefa Jurka

Jurko vysvetlil aj dôvody, ktoré viedli k nadviazaniu novej spolupráce s trénerom Takáčom: "Išiel som k nemu hlavne preto, aby som zaznamenal progres a načerpal z jeho vedomostí o boxe maximum. Takisto aj preto, aby som si zlepšil techniku a pohyb, no hlavne celkové vnímanie boxu. Pracujeme spolu ešte len rok, chce to čas, kým do zápasov prenesiem všetko, čo ma naučil a čo trénujem."

Pod taktovkou slovenského kouča odboxoval rodák z Košíc dva súboje. "Prvý v marci 2024 na šesť kôl, keď som dominoval a všetky kolá som vyhral na body, druhý bol titulový na 10 kôl, ten som tiež zvládol vyhrať a mal som prevahu skoro po celý čas," povedal k bitke, ktorá mu priniesla opasok medzinárodného českého šampióna.

Jurko sa po titulovom súboji tešil z triumfu.
Jurko sa po titulovom súboji tešil z triumfu.Archív Jozefa Jurka

Z tohto titulu sa tešil 3. augusta 2024 v Ústí nad Labem na podujatí, na ktorého organizácii sa podieľala aj promotérska značka Tohle je box. Ako sa Jurkovi naskytla príležitosť bojovať o tento cenný primát?

"Prišlo to po spomínanom marcovom víťazstve nad kvalitným súperom Jiřím Kordom. Ponuku som dostal aj preto, že pred zranením záprstnej kosti som bol českým šampiónom. Nasledovala teda možnosť bojovať o medzinárodný český titul v poloťažkej váhe," vysvetlil.

Tvrdý boxer ponuku prijal, súperom mu bol krajan Vladimír Belujský, ktorého napokon zdolal a radoval sa z pásu pre šampióna Českej únie boxerov profesionálov. "Veľká radosť a motivácia pracovať ďalej a dosiahnuť v boxe ešte veľké veci. Je to aj odmena pre trénera za celú prípravu a jeho snahu posúvať ma výkonnostne dopredu," opísal svoje pocity.

Jurko nezaháľal a absolvoval aj vynášku na Téryho chatu.
Jurko nezaháľal a absolvoval aj vynášku na Téryho chatu.Instagram / @dodik_jurko

Na kariérnych cestách menej známych športovcov i boxerov sa nájde množstvo prekážok. Bez zakrývania si očí je nad slnko jasnejšie, že dôležitým faktorom sú financie. "Sponzori sú hlavným aspektom mojej kariéry, bez nich sa nedá fungovať a nastaviť prípravu. Na východe Slovenska je to náročnejšie, ale čím viac by som ich mal, tým lepšie by som sa vedel pripraviť na zápasy. V dnešnej dobe a profi boxe to je hlavne o nich a o ich podpore, práve vďaka nim môže byť všetko kvalitnejšie," vravel.

Aké sú kariérne ďalšie ciele bojovníka s prezývkou Slovakian Bulldog? "Hlavne robiť kvalitné zápasy a vyhrávať ich. Chcem predvádzať pre oko diváka atraktívne duely a presláviť východ Slovenska vo svete v tom najlepšom smere. Samozrejme, že mám ambíciu získať ešte nejaké tituly," uzavrel.

Obrovský úspech Slováka! Jozef Jurko boxoval na galavečere Usyk vs. Joshua 2