Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovenská výprava v Paríži je najmenšia v histórii, medailové ambície jej však nechýbajú

Najlepšiu formu spomedzi atlétov má aktuálne Gabriela Gajanová.
Najlepšiu formu spomedzi atlétov má aktuálne Gabriela Gajanová.Profimedia
Výpravu Slovenska na Hry XXXIII. olympiády v Paríži tvorí 28 športovcov, čo je najmenej v histórii. Najpočetnejšie zastúpenie má atletika a strelectvo (po 6), vodný slalom budú reprezentovať štyria športovci. Dvoch zástupcov má plávanie, ostatné športy sú zastúpené po jednom. Hry vo francúzskej metropole sa začnú 26. júla a skončia sa 11. augusta.

Na konci júna malo účasť v Paríži istých iba 25 športovcov, ďalší sa dostali na zoznam po skončení kvalifikačného procesu a po prerozdelení prípadne nevyužitých miesteniek zo strany iných národných olympijských výborov. Doteraz najmenej slovenských športovcov bolo pred troma rokmi v Tokiu, kde sa s ročným oneskorením konali OH 2020 a zúčastnilo sa na nich 41 športovcov.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) na základe nominácie Slovenského atletického zväzu (SAZ) potvrdil štarty Viktórie Forsterovej na 100 m i na 100 m prekážok, Gabriely Gajanovej na 800 m. Mária Katerinka Czaková, Hana Burzalová a Dominik Černý sa predstavia v chôdzi na 20 km.

V nominácii na miešanú chodeckú štafetu na maratónskej trati sú Burzalová s Černým a ako náhradníci sú uvedení Czaková a Michal Morvay. Ten v pôvodnej nominácii nefiguroval, ale nahradil Miroslava Úradníka, ktorému len pár dní pred odletom pozastavili športovú činnosť vzhľadom na nezrovnalosti v biologickom pase. Miešaná štafeta bude mať na OH 2024 olympijskú premiéru. V programe nahradí preteky mužov na 50 km. Atletické súťaže sú na programe od 1. do 11. augusta 2024.

Tesne ušla účasť na OH šprintérovi Jánovi Volkovi a prekážkarke Daniele Ledeckej. Obaja boli vo svetových rebríčkoch k 30. júnu na 100 m, 200 m, resp. 400 m prekážok tesne pod čiarou postupu a na účastnícke miesta sa neposunuli ani po administratívnom sprocesovaní u Svetovej atletiky (WA) a potvrdzovaní záujmu o štart jednotlivých pretekárov.

Spolu s atlétmi má Slovensko najpočetnejšie zastúpenie v športovej streľbe, v ktorej sa predstaví šesť reprezentantov - Zuzana Rehák Štefečeková, Marián Kovačócy, Danka Barteková, Vanesa Hocková, Juraj Tužinský a Patrik Jány. Strelci majú medailové ambície, zlato z Tokia bude obhajovať trapistka Rehák Štefečeková.

V Japonsku sa slovenská reprezentantka zapísala do histórie aj svetovým rekordom v kvalifikácii, keď ani raz neminula a zostrelila všetkých 125 terčov. Dobrú formu hlási aj Barteková. V uplynulej sezóne sa po piaty raz v kariére stala majsterkou Európy a premiérovo získala aj titul na MS. Je to najlepšia slovenská športovkyňa za rok 2023. Jány získal nedávno na európskom šampionáte dve zlaté medaily. Podarilo sa mu to v puške v ľahu na 50 m, kde získal titul aj v tímovej súťaži. V ľubovoľnej malokalibrovke 3x20 rán získal bronz.

V stolnom tenise vybojoval jedinú miestenku do mužskej dvojhry Wang Jang. V cestnej cyklistike vybojované miestenky pre jedného muža i ženy využijú Lukáš Kubiš a Nora Jenčušová. V džude bude jediným slovenským zástupcom Marius Fízeľ (nad 100 kg), v jachtingu Róbert Kubín vo windsurfingovej triede iQFOiL. V lukostreľbe si olympijskú účasť z Tokia v individuálnej súťaži v olympijskom luku zopakuje Denisa Baránková.

Vo vodnom slalome získali miestenky Matej Beňuš, Zuzana Paňková, Jakub Grigar a Eliška Mintálová. Tento šport je stále najúspešnejší v počte medailí z OH. Slováci v ňom získali 8 zlatých, 4 strieborné a 3 bronzové medaily. V Paríži by na túto bilanciu chceli nadviazať.

Slovenský tenis bude zastupovať Schmiedlová.
Slovenský tenis bude zastupovať Schmiedlová.TASR

V plávaní dostalo Slovensko miestenku pre jedného muža a jednu ženu. Na základe najvyššieho rebríčkového postavenia ich získali Matej Duša (50 m v. sp.) a Tamara Potocká (200 m pol. pret.). V skejtbordingu sa ako historicky prvý Slovák v tomto športe predstaví Richard Tury v disciplíne street.

V tenise sa vo dvojhre žien predstaví Anna Karolína Schmiedlová, v zápasení bude reprezentovať SR len voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov (do 74 kg).

Slovenskú výpravu v Paríži povedie športový riaditeľ SOŠV Roman Buček. Na základe požiadavky Medzinárodného olympijského výboru bude vo výprave aj tzv. welfare officer, starajúci sa o duševnú pohodu členov výpravy. Túto funkciu bude vykonávať psychologička.

Plénum SOŠV schválilo aj zloženie disciplinárnej komisie SOŠV na OH v Paríži 2024. Členmi komisie, ktorá by sa zaoberala prípadnými disciplinárnymi prehreškami členov slovenskej výpravy, budú Roman Buček (vedúci výpravy), Roman Fano (hlavný lekár výpravy), Danka Barteková (zástupkyňa športovcov), Jozef Repčík (zástupca trénerov) a Anton Siekel, resp. Jozef Liba (za SOŠV).