Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sme len bábky, vedia triatlonisti a vravia o hanbe. Čaká ich pre špinavú Seinu iba duatlon?

Budú triatlonisti plávať v Seine?
Budú triatlonisti plávať v Seine?Profimedia
Na tieto preteky čakajú tri roky. Triatlon pod olympijskými vlajkami sa stal pre svetovú špičku súbojom, ktorá sa uznáva najviac. Lenže už pred štartom OH sa špekulovalo, či sa podarí pripraviť adekvátne podmienky. Ide o vodu a jej čistotu. Prvý pokus nevyšiel. Ktovie, či vyjde ďalší. Medzi triatlonistami sa z úvodných vtipov pomaly začala šíriť veľká zloba…

Triatlon sa stal olympijským športom až v roku 2000, ale vďaka úžasným výkonom všetkých aktérov aj niekoľkým ikonickým pretekom sa stal neoddeliteľnou súčasťou sviatku pod piatimi kruhmi. Postarali sa o to najmä príbehy bratov Alistaira a Jonathana Brownleeovcov, ktorí spoločne dvakrát stáli na stupňoch víťazov.

Tento rok sa prvýkrát po dlhom čase uskutočnia triatlonové preteky bez ikonickej britskej dvojice, hlavnou témou však nie sú výkony športovcov, ale skôr snaha urobiť z rieky Seina dôstojné prostredie pre plaveckú časť pretekov. Nejde o to, že by rieka pripomínala stoku, ale namerané hodnoty koncentrácie enterokokov a baktérií E-coli sú miestami vyššie ako limit.

Odvážne gesto starostky Paríža Anny Hidalgovej, ktorá pred dvoma týždňami vliezla do Seiny, aby dokázala, že všetko je v poriadku, tak prišlo úplne navnivoč. Zbytočné sú dnes aj jej slová o tom, že necíti žiadne problémy. Pokiaľ sú pravdivé informácie o tom, že Paríž investoval 1,5 miliardy dolárov do čističky, ktorá pre olympiádu mala urobiť Seinu čistú, tak to vyzerá, že to boli peniaze skoro vyhodené z okna.

Pôvodný plán bol taký, že s úderom utorkovej ôsmej hodiny rannej skočí 56 triatlonistov pod mostom Alexandra III. do rieky pretekajúcej francúzskou metropolou, po 1 500 metroch plávania nasadnú na bicykel a po 40 kilometroch v sedle si obujú tretry a v uliciach Paríža zvedú na 10-kilometrovej trati bitku o zlato.

To sa však nestalo. Pred štvrtou bola rozoslaná depeša všetkým pretekárom, že sa preteky odkladajú. Niekto už bol hore a chystal sa na preteky, iní sa rozhodli zostať v posteli.

Nastavenie a pretekový režim je ale ťažké odbúrať. "Choď si zabehať! Už som mal aj kávu," poslal Dán Emil Holm odkaz Jamiemu Riddlemu, s ktorým sa mal stretnúť na trati pretekov. "Kamarát, mám v sebe toľko energie," odpovedal Juhoafričan.

Väčšina z triatlonistov potom okolo siedmej rannej hodiny zdieľala príbehy z improvizovaného tréningu. Do vody sa nešlo, ale výbeh prišiel vhod. Ono sa totiž do vody možno vôbec nepôjde...

Jedným z variantov, ako zachrániť triatlonové preteky, je vynechanie plaveckej časti. Keď sa o tom začalo špekulovať, začali sa dosť hlasno ozývať aj sami športovci. "Keby prioritou bolo zdravie športovcov, tak by sa preteky už dávno presunuli na iné miesto. Sme len bábky v bábkovom divadle," posťažoval sa jeden z favoritov Belgičan Marten Van Riel, šiesty muž z Ria a štvrtý z Tokia.

"Duatlon nie je triatlon a meniť veci len tak uprostred noci je neúctivé k rokom prípravy športovcov a všetkým fanúšikom, ktorí sa chystali preteky sledovať naživo alebo v televízii. Je to hanba pre triatlon na tej najväčšej scéne!" nebral si servítky pred ústa v rozhovore pre špecializovaný web Tri247.

Divné je, že zatiaľ čo súťaže v diaľkovom plávaní majú svoj záložný variant na veslárskom kanáli, pre triatlon žiadny variant B neexistuje.

A tak sa začína nové sústredenie na ďalší deň. Ak všetko dobre dopadne a počas jediného dňa sa podarí zo Seiny urobiť zdravie neohrozujúce prostredie, preteky sa začnú o 10:45. Ešte pred triatlonistami majú otestovať prostredie ženy, tie majú mať štart o 8. hodine ráno.

Sú to však len plány a priania. Predpoveď počasia pre Paríž totiž znova hovorí o daždi, ktorý nielen že kvalite vody nedodá, ale aj zrýchli tok a prostredie sa tak stane neregulárnym. "Problémom je aj rýchlosť vody. Prúd nesmie byť podľa pravidiel rýchlejší ako 1 meter za sekundu," pripomína triatlonový komentátor Barrie Shepley. Ako to celé dopadne, sa zrejme všetci aktéri i fanúšikovia dozvedia znova až nadránom.