Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Southgate končí na lavičke Anglicka, reprezentáciu viedol takmer osem rokov

Aktualizované
Southgate ukončil pôsobenie pri reprezentácii Anglicka.
Southgate ukončil pôsobenie pri reprezentácii Anglicka.Profimedia
Gareth Southgate (53) nebude pokračovať ako tréner anglickej reprezentácie. V utorok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA) na svojich oficiálnych profiloch. Stalo sa tak po takmer ôsmich rokoch a 102 zápasoch na lavičke Albionu, s ktorým dvakrát dokráčal do finále Eura (2020, 2024) a semifinále majstrovstiev sveta (2018).

"Ako hrdý Angličan som mal tú česť za Anglicko hrať a aj ho trénovať. Znamenalo to pre mňa všetko a dal som do toho všetko. Je však čas na zmenu a na novú kapitolu. Nedeľňajšie finále v Berlíne proti Španielsku bolo mojím posledným zápasom vo funkcii anglického manažéra," lúči sa Southgate s fanúšikmi a reprezentáciou.

"Mužstvo, ktoré sme vzali do Nemecka, je plné vzrušujúcich mladých talentov a môže získať trofej, o ktorej všetci snívame. Som na nich hrdý a dúfam, že budeme stáť za hráčmi a tímom zo St. George's Parku a FA, ktorí sa každý deň snažia zlepšiť anglický futbal a chápu, akú silu má futbal na dosiahnutie pozitívnych zmien," pokračuje v rozlúčke už bývalý tréner Albionu.

"Máme najlepších fanúšikov na svete a ich podpora pre mňa znamená celý svet. Som fanúšikom Anglicka a vždy ním budem. Teším sa na to, ako budem sledovať a oslavovať, keď hráči budú pokračovať vo vytváraní ďalších výnimočných spomienok, spájať a inšpirovať národ tak, ako vieme, že to dokážu. Anglicko, ďakujem ti za všetko," uzavrel Southgate.

Prvý duel v pozícii trénera anglickej reprezentácie absolvoval 8. októbra 2016 proti Malte, ktorú porazil 2:0. Lúči sa bolestivou finálovou prehrou 1:2 na Eure proti Španielsku. Dokopy viedol ako kouč Anglicka 102 stretnutí, vyhral 64, remizoval v 20 prípadoch a 18-krát prehral pri skóre 230:86.

Najdôležitejšie sú však športové úspechy, na ktoré Southgate nedosiahol. Dvakrát ťahal za kratší koniec vo finále Eura: 2020 (hralo sa v 2021) proti Talianom na penalty, toto leto proti Španielom v riadnom hracom čase.

Na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku sa prebojoval do semifinále, kde nestačil po predĺžení na Chorvátsko a v boji o bronz na Belgicko. V edícii Ligy národov 2018/2019 porazili jeho zverenci v zápase o 3. miesto na penalty Švajčiarov.

Pri kormidle nahradil počas jesene 2016 Sama Allardycea, jeho súčasný nástupca zatiaľ jasný nie je. Britské médiá však o tom od začiatku týždňa naplno špekulujú. V hre sú mená ako Thomas Tuchel, Eddie Howe a Graham Potter, medzi ďalšími kandidátmi sú Steven Gerrard, Frank Lampard, Mauricio Pochettino i Lee Carsley, tréner reprezentácie do 21 rokov.