Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Stanley Cup buď teraz, alebo nikdy: Toronto s príchodmi ešte nekončí, chce ďalšiu posilu

Dokáže Toronto konečne prejsť cez 1. kolo a získať Stanley Cup?
Dokáže Toronto konečne prejsť cez 1. kolo a získať Stanley Cup?Profimedia
Toronto Maple Leafs by veľmi rado oslavovalo zisk Stanley Cupu. O tom snívajú v kanadskom meste už veľmi dlho, no aj keď má mužstvo na papieri dlhodobo nesmierne kvalitný káder, jednoducho sa nevie dostať cez prvé kolo play-off. To by sa malo tentoraz zmeniť.

Generálny manažér Kyle Dubas je pod veľkým tlakom, aj keď sám si ho nepripúšťa. Je však prakticky jasné, že ak príde v tohtoročnom play-off ďalšie sklamanie, bude nahradený. Preto robí všetko, aby sa mohol na konci sezóny tešiť. Už tak kvalitný tím okolo Austona Matthewsa, Williama Nylandera, Mitcha Marnera či Johna Tavaresa dostal pred uzávierkou prestupov ďalšie posily.

Ryan O'Reilly stál voľbu v 1. a 2. kole tohtoročného draftu, ako aj v treťom toho budúceho i útočníkov Abramova s Gaudetteom. Zo St. Louis prišiel tiež Noel Acciari, ktorý je vhodný do nižších formácií na "čiernu robotu". Následne Toronto zalovilo v Chicagu, odkiaľ dorazil defenzívne spoľahlivý obranca Jake McCabe a aj útočník Sam Lafferty, ďalší bojovník do nižších radov.

Blackhawks na oplátku obdržali ďalšiu voľbu v prvom kole, tentoraz roku 2025 a druhom 2026, takisto Joeyho Andersona a Pavla Gogoleva, i keď týmto dvom budúcnosť v drese Maple Leafs nekvitla. Dubas tak v snahe dosiahnuť úspech poslal preč všetky svoje prvokolové voľby v rokoch 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 a 2025.

Keďže z platu O'Reillyho má Toronto iba jednu štvrtinu, teda 1,875 milióna dolárov a zmluva McCabea sa rozdelila na polovicu a kanadskej organizácii pripadli len dva milióny, tak "javorové listy" stále plánujú posilniť svoj tím. Pod platovým stropom im zostávajú necelé tri milióny a to napriek tomu, že celkovo sa blížia k hranici 90 miliónov.

Pomohli si však napríklad tým, že zraneného obrancu Jakea Muzzina zapísali na listinu dlhobo zranených hráčov (LTIR). Vynechá celý záver základnej časti a do hry bude môcť naskočiť najskôr až v play-off. Na vyraďovaciu fázu sa navyše platový strop nevzťahuje.

Ďalším dôležitým a málo oceneným dôvodom, prečo majú Leafs na papieri takú kvalitu a pritom výrazne ušetria, je zmluva Marka Giordana. Skúsený obranca je nesmierne platný smerom dozadu a pri oslabeniach. Sám v lete súhlasil, že podpíše na dva roky za takmer ligové minimum 800 tisíc dolárov, pričom predtým mal sedemročný kontrakt za priemerne 6,75 milióna dolárov.

Ten podpísal ešte ako kapitán Calgary, odkiaľ sa zmluva preniesla do Seattlu, ktorý si ho vybral na expanznom drafte. Maple Leafs ho získali výmenou pred rokom. O jeho dôležitosti svedčí aj fakt, že v nedeľu 2 045. zablokovanou strelou prekonal historický rekord NHL.

Dubas hovorí, že Toronto ostane aktívne až do piatkovej uzávierky prestupov a pokúsi sa ešte zvýšiť kvalitu tímu. "Opakuje sa to každý rok. Chceme získať čo najvyššiu šancu vyhrať. Ostávame na trhu a snažíme sa nájsť ďalšie spôsoby, ako zlepšiť mužstvo," nechal sa počuť.

Trinásťnásobný víťaz Stanley Cupu, naposledy však z roku 1967, získal aj vďaka výmenám z posledných dní veľkú hĺbku vo svojich radoch. Celkovo do hry v prebiehajúcom ročníku zasiahlo už 35 korčuliarov, ku ktorým sa v dohľadnej dobe pridajú McCabe i Lafferty a štyria brankári.