Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Taliansko zlanárilo veľké meno. Hokejovú reprezentáciu povedie trojnásobný majster sveta

Jalonen má plno skúseností.
Jalonen má plno skúseností.AFP
Novým trénerom talianskej hokejovej reprezentácie sa stal Jukka Jalonen (61), ktorý priviedol Fínsko k trom titulom majstra sveta a olympijskému zlatu. Skúsený kouč po tohtoročnom šampionáte v Prahe a Ostrave opustil svoju pozíciu pri severskej krajine a netajil sa túžbou presťahovať do zámoria. Nakoniec však súhlasil so spoluprácou s Talianmi.

Talianska federácia na svojej webovej stránke neoznámila dĺžku spolupráce, ale podľa webu The Hockey News by mala trvať minimálne do olympijských hier v roku 2026, ktoré bude Taliansko hostiť. Zmluva však údajne obsahuje klauzulu, že Jalonen bude uvoľnený v prípade ponuky z NHL. Taliansko na MS v Česku zostúpilo z elitnej kategórie do nižšej divízie 1A, ale ako hostiteľská krajina olympijských hier má miesto isté.

Jalonen už v Taliansku pôsobil, v sezóne 1998/99 viedol Alleghe. Následne dosiahol úspechy na klubovej scéne či vo fínskej mládežníckej a seniorskej reprezentácii. Dvadsiatku i A-tím doviedol k zlatu na majstrovstvách sveta a s Fínskom ovládol aj olympijské hry 2022 v Pekingu. Pred dvanástimi rokmi ho uviedli do fínskej hokejovej Siene slávy.