Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal je prvýkrát od Roland Garros 2022 vo finále, v Bastade bude hrať o titul po 19 rokoch

Rafael Nadal postúpil do svojho 131. finále.
Rafael Nadal postúpil do svojho 131. finále.Profimedia
Necelý deň po štvorhodinovom maratóne na antuke vo švédskom Bastade Rafael Nadal (38) otočil ďalší trojsetový zápas a víťazstvom 4:6, 6:3, 6:4 nad chorvátskym kvalifikantom z druhej stovky rebríčka Dujem Ajdukovičom (23) postúpil prvýkrát od triumfu na French Open 2022 do finále. Španielsky šampión z roku 2005 si o titul v generálke na parížsku olympiádu zahrá proti Portugalčanovi Nuno Borgesovi (27) alebo Argentínčanovi Thiagovi Agustínovi Tirantemu (23).

Nadal - Ajdukovič 4:6, 6:3, 6:4

Rafael Nadal vynechal takmer celú minulú sezónu pre operáciu bedrového kĺbu a tieto mesiace sa pohráva s myšlienkou, že rok 2024 bude jeho posledným na profesionálnom okruhu. Vzhľadom na to, že olympijský turnaj sa koná na jeho obľúbenej antuke v dejisku Roland Garros, vzdal sa aj trávnatých podujatí s vyvrcholením vo Wimbledone. Až mesiac a pol po French Open sa tento týždeň opäť predstavil na menšom podujatí ATP 250 v Bastade.

Vo Švédsku síce štartovali dvaja členovia TOP 10 a bývalí šampióni Andrej Rubľov a Casper Ruud, obaja však nezvládli hneď úvodné vystúpenia a Nadal v oslabenom poli štartujúcich vyhral štyri stretnutia po sebe prvýkrát od júla 2022.

Nadal otočil súboj s Ajdukovičom.
Flashscore

V sobotu nastúpil na prvé semifinále od Wimbledonu 2022 len 19 hodín po štvorhodinovom štvrťfinále s Argentínčanom Marianom Navonem, po ktorom si nebol istý v ďalšom pokračovaní. Aj vo veku 38 rokov sa však dokázal zotaviť, nastúpiť a otočiť ďalší trojsetový duel proti o 15 rokov mladšiemu Dujemu Ajdukovičovi.

Proti chorvátskemu kvalifikantovi, ktorý až do tohto týždňa nebol na podujatiach ATP ani len vo štvrťfinále, prehrával o set a brejk, ale opäť našiel silu na zvrat. V rozhodujúcom dejstve síce neudržal vedenie 3:0 s dvoma brejkmi v rukáve, čo sa mu stalo už tretíkrát za posledné dva dni, ale zase raz sa dopracoval k triumfu. Po dva a štvrťhodine zvíťazil pred očami manželky i syna 4:6, 6:3, 6:4.

"Bolo to náročné. Súper má jeden z najlepších bekhendov, aké som kedy zažil," chválil Nadal Ajdukoviča v rozhovore. "Nastúpil s veľkým sebavedomím. Snažil som sa naňho tlačiť. Bolo to veľmi, veľmi ťažké. Našiel som však spôsob, ako to prežiť, a po dlhom čase som vo finále. Mám z toho veľkú radosť."

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

V Bastade štartuje štvrtýkrát v kariére a prvýkrát od roku 2005, keď vo Švédsku vo finále dvoch tínedžerov zdolal Tomáša Berdycha, čím vtedy získal svoj 8. titul a jednu z 11 trofejí v jednej sezóne. Teraz je po 19 rokoch od návratu do Švédska opäť vo finále. Celkovo si zahrá 131. finále a prvé od French Open 2022, keď slávil 92. titul a 22. grandslamový triumf. 

"Vždy je to skvelý pocit byť vo finále. Vyhral som tu štyri zápasy v rade, čo sa mi dva roky nepodarilo. Za ten čas sa stalo veľa vecí. Pred rokom som podstúpil veľmi dôležitú operáciu bedrového kĺbu a stále sa zotavujem. Niektoré veci nejdú tak jednoducho, ale bojujem. Zápasy ako včera a dnes mi pomáhajú zlepšiť veľa vecí na kurte. Som s tým spokojný a uvidíme, či zajtra budem schopný hrať opäť o niečo lepšie," dodal Nadal.

Tirante - Borges 3:6, 4:6

V nedeľňajšom finále sa skúsený Španiel stretne s 51. hráčom sveta Nunom Borgesom. S o 11 rokov mladším Portugalčanom, ktorý hrá životný turnaj, sa stretne premiérovo.

Dvadsaťsedemročný Borges porazil v súboji debutantov v semifinále turnaja ATP Argentínčana Thiaga Agustína Tiranteho, ktorý v druhom kole získal životný skalp Rubľova, 6:3, 6:4 a druhýkrát si vylepšil maximum na hlavnom okruhu. Vo štvrťfinále bol doteraz len dvakrát - tento rok v Los Cabos a Estorile.

Nadal zo štvorhry odstúpil

Nadal mal v sobotu popoludní hrať aj o postup do finále štvorhry s Nórom Casperom Ruudom, ale z deblu odstúpil zrejme pre veľké vyťaženie. Brazílčania Orlando Luz a Rafael Matos tak postúpili do stretnutia o titul bez boja.