Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal sily v prvom finále po dvoch rokoch nenašiel, Borges v Bastade oslavuje prvý triumf

Nadal nedotiahol finále proti Borgesovi do zdarného konca.
Nadal nedotiahol finále proti Borgesovi do zdarného konca.Profimedia
Rafael Nadal (38) antukový turnaj ATP 250 v Bastade po 19 rokoch znovu nevyhral. Španielsky veterán v prvom finále od Roland Garros 2022 nenašiel po tuhých bojoch v predchádzajúcich dvoch dňoch sily na zdolanie o 15 rokov mladšieho Portugalčana Nuna Borgesa (25), ktorý premiérové finále premenil na triumf a hneď so skalpom hviezdneho súpera.

Borges - Nadal 6:3, 6:2

Rafael Nadal stratil takmer celú minulú sezónu pre operáciu bedrového kĺbu a tento rok sa pohráva s myšlienkou, že rok 2024 bude jeho posledným na profesionálnom okruhu. Vzhľadom na to, že olympijský turnaj sa koná na obľúbenej antuke v areáli Roland Garros, vzdal sa aj trávnatých podujatí s vrcholom vo Wimbledone a mesiac a pol po French Open sa opäť objavil až tento týždeň na menšom podujatí ATP 250 v Bastade.

Tridsaťosemročný Španiel vyhral vo Švédsku štyri zápasy za sebou prvýkrát od júla 2022 a premiérovo od triumfu na French Open 2022 sa dostal do finále, ale v ňom mu došla para. Po trojsetových bitkách vo štvrťfinále a semifinále, v ktorých počas predchádzajúcich dvoch dní strávil na kurte dohromady šesť hodín, nestačil na Nuna Borgesa.

Zostrih zápasu.
Flashscore

Nadal v úvodnom geme nevyužil brejkbal, trikrát za sebou si neudržal servis, a keď nezareagoval na celkovo tretí brejk, prvý set prehral. Dopustil sa počas neho 12 nevynútených chýb a trafil jediný víťazný úder.

Ani v druhej sade skúsený Španiel nezvýšil úroveň svojej hry. Od stavu 2:2 nezískal ani gem a po hodine a pol prehral 3:6, 2:6. Zahral iba päť winnerov a 19 nevynútených chýb.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

"Neviem, čo mám povedať. Keď proti mne nastúpil Rafa, časť môjho ja si želala, aby Rafa vyhral," priznal Borges. "Som však šťastný, že som takého hráča porazil a došiel si pre prvý titul. Počas celého turnaja som sa cítil skvele," dodal Portugalčan.

"Poraziť Rafu na antuke je splnený sen. Tento moment si naozaj užívam a nikdy naň nezabudnem. Rafa je inšpiráciou pre ďalšiu generáciu a veľkou legendou," povedal Borges v náručí už so svojou prvou trofejou pre víťaza turnaja ATP.  

"Najmä teraz gratulujem Nunovi a želám mu, aby si užil tento výnimočný okamih," zdôraznil Nadal s trofejou pre porazeného finalistu. "Bolo to pre mňa veľmi ťažké. Hral skvele a mne nič nefungovalo," hodnotil veterán na kurte. Nadal prehral finále na antuke prvýkrát od roku 2015.