Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal v 38 rokoch prežil štvorhodinovú bitku s Navonem a po dvoch rokoch je v semifinále

Rafael Nadal ukončil dvojročné čakanie na finále v Bastade.
Rafael Nadal ukončil dvojročné čakanie na finále v Bastade.Profimedia
Rafael Nadal (38) sa vo svojej možno poslednej sezóne vrátil na podujatie ATP 250 v Bastade prvýkrát od triumfu v roku 2005 a po treťom víťazstve na švédskej antuke ukončil dvojročné čakanie na semifinále. Tvrdo sa však naň nadrel. Osem dní pred začiatkom olympijského turnaja si španielsky veterán otestoval fyzickú kondíciu vo štvorhodinovej bitke, v ktorej zdolal nasadeného Argentínčana Mariana Navoneho (23) 6:7, 7:5, 7:5 napriek tomu, že stratil osem podaní, pričom zaznamenal len druhý tohtoročný skalp hráča TOP 40.

Nadal - Navone 6:7, 7:5, 7:5

Prvý vzájomný zápas Rafaela Nadala s Marianom Navonem ponúkol festival stratených podaní a obratov. Skúsený Španiel si v úvodnom sete trikrát za sebou neudržal servis a prehrával 1:4. Po zmazaní deficitu dvoch brejkbalov a dvoch setbalov viedol 6:5 a dvakrát bol loptičku od vedenia 1:0 na sety, ale prehral osem bodov v rade a s tým i celý set. 

V druhom a treťom dejstve to bol naopak Nadal, kto neudržal trojgemový náskok s dvoma brejkami v hrsti. Najskôr stratil vedenie 3:0, potom nemal vyhrané ani v rozhodujúcom sete po obrate z 0:2 na 5:2. Keď však po desiaty raz zobral o 15 rokov mladšiemu Argentínčanovi servis, na tretí pokus už stretnutie pri vlastnom podaní ukončil.

Zostrih zápasu.
Flashscore

"Som šťastný, že sa zápas skončil, bolo to naozaj vyrovnané. Chvíľu som to mal pod kontrolou ja, chvíľu on. A nakoniec to nemal pod kontrolou ani jeden," rozosmial Nadal publikum. "V druhom sete som viedol 3:0, v treťom 5:2. Zakaždým som mal náskok dvoch brejkov, ale vedenie som si neudržal. Bolo to ťažké, ale som šťastný, že som napokon vyhral."

Nadal absolvoval svoje druhé najdlhšie stretnutie hrané na dva víťazné sety. Len jeho semifinálová bitka s Novakom Djokovičom v Madride 2009 trvala o tri minúty dlhšie. Španiel vyhral aj vtedy, aby neskôr vo finále podľahol Rogerovi Federerovi.

"Celý zápas som si koncentráciu neudržal, ale fyzicky som vydržal až do konca. Uvidíme, ako sa budem cítiť zajtra. Dnes žijem a som v semifinále. To je super dôležité," dodal vyčerpaný Nadal.

Nadal postúpil do semifinále prvýkrát od Wimbledonu 2022, z ktorého však nakoniec pred bitkou o finále s Nickom Kyrgiosom odstúpil. V Bastade štartuje štvrtýkrát v kariére a prvýkrát od roku 2005, keď vo finálovom dueli dvoch tínedžerov vo Švédsku zdolal Tomáša Berdycha a získal jeden z 11 titulov počas jednej sezóny.

O prvé finále od celkového 14. triumfu na French Open v roku 2022 bude Nadal hrať s Dujem Ajdukovičom. Chorvátsky kvalifikant v premiérovom štvrťfinále na okruhu ATP zdolal Brazílčana Thiaga Monteira 6:2, 4:6, 6:4, ktorý nenadviazal na skalp bývalého šampióna a nasadenej dvojky Caspera Ruuda.