Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Putincevová v Birminghame s prvým triumfom na tráve, Tomljanovičová prehrala i piate finále

Putincevová (vľavo) porazila vo finále Tomljanovičovú.
Putincevová (vľavo) porazila vo finále Tomljanovičovú.Profimedia
Julia Putincevová (29) oslavuje zisk tretieho titulu a prvého mimo antuky. Kazaška ovládla trávnaté podujatie WTA 250 v Birminghame z pozície nenasadenej tenistky, keď ani raz nemusela čeliť rebríčkovo lepšie postavenej súperke. Vo finále zdolala Austrálčanku Ajlu Tomljanovičovú (31) 6:1, 7:6, ktorá prehrala aj piate finále na hlavnom okruhu.

Putincevová - Tomljanovičová 6:1, 7:6

Priebežne 41. hráčka sveta Julia Putincevová bola v Birminghame nenasadená, ale ani raz nehrala proti súperke, ktorá by bola v rebríčku vyššie ako ona. Postupne zdolala Claru Burelovú (43.), Anhelinu Kalininovú (47.), Caroline Dolehideovú (64.), Elisabettu Cocciarettovú (44.) a vo finále si poradila aj s Aljou Tomljanovičovou (190.).

Kým prvý set Putincevová vyhrala za necelú polhodinu, na druhý sa nadrela podstatne viac. Po premrhaní náskoku 2:0 stratila kontrolu nad duelom a razom prehrávala 3:5. V desiatom geme pri podaní súperky a v tajbrejku dokonca čelila setbalu, ale oba zlikvidovala a zvíťazila 6:1, 7:6.

"Bol to skvelý zápas. Začala som výborne, ale potom Ajla zvýšila úroveň svojej hry. Hrala úžasne a nedala mi čas niečo urobiť či vymyslieť. Na konci to bolo vyrovnané a mala som aj trochu šťastia," komentovala Putincevová, ktorá vyhrala piaty zo šiestich vzájomných súbojov.

"Neviem, čo cítim, pretože som to vôbec nečakala. Je to skvelé a zároveň mätúce, pretože som bola vždy dobrá na antuke. Zrazu som však dobrá aj na tráve a to beriem," usmiala sa Putincevová.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Kazaška získala tretí titul v celkovo šiestom finále a prvom na tráve. Doteraz sa radovala len na antuke v Norimbergu 2019 a Budapešti 2021. Všetky tri finále na tvrdom povrchu prehrala.

Tridsaťjedenročná Tomljanovičová hrala finále na turnaji WTA piatykrát v kariére a prvýkrát od januára 2019, ale štvrťfinalistka Wimbledonu z rokov 2021 a 2022 nedosiahla na premiérový triumf. Tento rok hrala bývalá 32. hráčka sveta len na štvrtom turnaji po tom, ako vlani odohrala iba 10 zápasov pre operáciu pravého kolena. Vo februári podstúpila odstránenie maternicových myómov.

"Je skvelé ťa zase vidieť späť po rôznych zdravotných problémoch. Zaslúžiš si titul rovnako ako ja, len ja som dnes bola o niečo lepšia. Dúfam však, že sa tiež raz dočkáš," dodala kazašská šampiónka smerom k austrálskej súperke.

Putincevová sa teraz presunie na podujatie WTA 250 do nemeckého Bad Homburgu, kde ju v prvom kole čaká Američanka Peyton Stearnsová. Tomljanovičová absolvuje generálku na Wimbledon na päťstovke v Eastbourne, pričom v úvodnom kole vyzve najvyššie nasadenú Anastasiu Pavľučenkovovú.