Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prvé finále od januára 2019? Schmiedlová si v Budapešti chce vylepšiť svoje maximum

Dostane sa Schmiedlová do prvého finále na podujatiach WTA 250 a vyššie od januára 2019?
Dostane sa Schmiedlová do prvého finále na podujatiach WTA 250 a vyššie od januára 2019?Profimedia
Slovenka Anna Karolína Schmiedlová (29) bude chcieť postúpiť do prvého finále na podujatiach WTA 250 (a vyšších) od januára 2019, v Budapešti má na to všetky predpoklady. Minulý rok v maďarskej metropole skončila vo štvrťfinále, teraz svoje maximum vylepšila a ešte tak môže urobiť dvakrát. Rodáčka z Košíc bude čeliť v prvom semifinále podujatia WTA 250 Bieloruske Aljaksandre Sasnovičovej (30).

Anna Karolína Schmiedlová má tento týždeň v Budapešti vo zvyku dávať súperkám falošné nádeje a potom ich vyradiť. Vo všetkých troch kolách stratila prvý set, ale zakaždým sa vrátila do zápasu a postúpila do semifinále, pričom porazila Kamillu Rachimovovú, Saru Sorribesovú Tormovú aj Jelinu Avanesjanovú.

Po celkovo šiestich hodinách a 29 minútach boja Slovenka vylepšila v maďarskej metropole maximum z roku 2023, keď vypadla vo štvrťfinále s Claire Liuovou. Aktuálne prekonáva očakávania po tom, čo na podujatie prišla bez toho, aby na siedmich z ostatných ôsmich turnajov vyhrala aspoň dva zápasy po sebe.

Tento týždeň je len jej druhým prípadom prechodu cez druhé kolo podujatí WTA v sezóne po semifinále v Austine začiatkom marca. Aby toho nebolo málo, za posledných 10 mesiacov sa dostala len do dvoch finále. Zhodne na antuke a na podujatiach WTA 125k, ktoré možno prirovnať mužom a ich Challengerom 125, respektíve 175. A bolo to opäť totožne v Parme, kde v máji celkovo triumfovala. 

Aljaksandra Sasnovičová pred Budapešťou tiež nehrala svoj najlepší tenis, ale o účasť v semifinále musela tvrdo bojovať. V dvoch z troch kôl musela ísť do tretieho setu, a to s druhou nasadenou Viktorijou Tomovovou v úvodnom a Suzan Lamensovou vo štvrťfinále.

Jej jediné dvojsetové víťazstvo prišlo proti vychádzajúcej hviezde Marii Timofejevovej, no aj vtedy musela odvracať osem z desiatich brejkbalov, aby vyhrala 6:3, 6:4. Pre 30-ročnú tenistku je to piata účasť na turnaji WTA v Budapešti na tvrdom povrchu i antuke dokopy, pričom až teraz prekonala maximum z halového štvrťfinále z roku 2017.

Bieloruska mala pred týmto týždňom v hlavných súťažiach na úrovni Tour v roku 2024 nepriaznivú bilanciu 2:5 (obe výhry prišli v Ríme), preto jej patrí 134. miesto v rebríčku. Zahrá si deviate semifinále v kariére (4:4), prvé od Rosmalenu 2023, a usiluje sa o prvé finále od Clevelandu na jeseň 2022.

Sasnovičová nielenže vedie vo vzájomnej bilancii 6:1, ale vyhrala každý z posledných štyroch vzájomných antukových stretnutí - vrátane víťazstva 6:2, 7:6 v Ríme v lete tohto roku. Trojnásobná šampiónka podujatí WTA Schmiedlová má semifinálovú bilanciu 5:4, ale od Hobartu v januári 2019 sa nedostala do finále na úrovni 250 a vyššie.

Víťazka tohto zápasu sa vo finále stretne s lepšou z dvojice Diana Šnajderová - Eva Lysová (najskôr 14:30). Zatiaľ čo Ruska Šnajderová bola už vo štvrťfinále poslednou nasadenou hráčkou (a zároveň jednotkou) v zostávajúcom pavúku, Nemka Lysová v piatok večer vyradila z turnaja inú Slovenku - Rebeccu Šramkovú v troch setoch 4:6, 6:3 a 7:6.

Schmiedlová - Sasnovičová (13:00)