Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Darček k 23. narodeninám. Sinner ako prvý Talian ovládol Cincinnati, má tretí titul z Masters

Sinner má svoju tretiu trofej z podujatí Masters 1000.
Sinner má svoju tretiu trofej z podujatí Masters 1000.Profimedia
Jannik Sinner sa stal tri dni po oslave 23. narodenín prvým talianskym víťazom podniku ATP Masters 1000 v Cincinnati. Vo finále porazil domáceho Francesa Tiafoea (26) a prvýkrát v kariére vyhral päť turnajov počas jednej sezóny. Celkovo získal 15. titul, z toho tretí z tisícok, po triumfe v generálke na US Open si upevnil post svetovej jednotky.

Sinner - Tiafoe 7:6, 6:2

Sinner pre angínu prišiel o olympijský turnaj a prípravu na US Open zahájil pred 11 dňami v Montreale. Už vo štvrťfinále však prehral s Rubľovom a neobhájil tak minuloročný triumf z Toronta. Okrem toho ho trápili bolesti bedrového kĺbu, pre ktoré sa na jar odhlásil z turnaja Masters v Madride a vynechal aj domácu tisícku v Ríme.

Už po štyroch dňoch sa však na kurty vrátil a hoci po úvodnom víťazstve nad Michelsenom nebol stopercentne fit, v Cincinnati nemal premožiteľa a našiel si cestu k triumfu. V posledných troch dňoch navyše absolvoval tri náročné zápasy vrátane dvoch trojsetových bitiek so svetovou šestkou Rubľovom, s ktorým mohol prehrať druhýkrát v priebehu dvoch týždňov, a štvorkou Zverevom, s ktorým neuspel štyrikrát v rade.

Vo finále si Sinner poradil v dvoch setoch a bez straty podania s domácim 26. hráčom sveta Tiafoeom. V úvode zápasu síce musel častejšie bojovať o svoj servis, ale všetky tri brejkbaly odvrátil a v tajbrejku odpor o tri roky staršieho Američana zlomil. Po využití až štvrtého mečbalu zvíťazil.

Víťaz januárového Australian Open vylepšil svoju skvelú bilanciu vo finálových dueloch na 15:4. Tento rok v nich uspel aj na piaty pokus a ziskom ďalšieho titulu prekonal svoje maximá zo sezón 2021 a 2023. Turnaj Masters 1000 vyhral tretíkrát po triumfoch v Toronte 2023 a Miami 2024. Ako svetová jednotka sa z víťaznej trofeje raduje druhýkrát po júnovom prvenstve na tráve v Halle.

"Chcem poďakovať svojmu tímu, že ma podporoval v ťažkých chvíľach... V poslednej dobe sme ich mali celkom dosť. Ďakujem aj ľuďom, ktorí sú mi nablízku a každý deň pre mňa majú porozumenie. Som šťastný, že som vyhral tento turnaj," povedal prvý taliansky šampión, ktorý v piatok oslávil 23. narodeniny.

"Je to pre mňa výnimočný týždeň... Môj narodeninový. Obvykle narodeniny nemám veľmi rád, ale teraz je to pre mňa špeciálny pocit," priznal Sinner, ktorý je v roku 2024 prvým viacnásobným víťazom podnikov Masters. V Cincinnati vyhral ako najmladší od roku 2008 (Andy Murray).

Talian urobil ďalší veľký krok k premiérovému zakončeniu sezóny na čele svetového rebríčka. V hodnotení aktuálneho roka má na prvom mieste náskok 1 440 bodov na druhého Španiela Carlosa Alcaraza a 1 685 bodov na tretieho Nemca Zvereva. Teraz sa presunie do New Yorku na posledný Grand Slam sezóny. Jeho maximom na US Open je štvrťfinále z roku 2022, vlani vypadol už v osemfinále so Zverevom.

Američan Tiafoe v Cincinnati na iba piatom z 20 tohtoročných turnajov porazil viac ako jedného súpera a v Ohiu prvýkrát od debutu v roku 2017 prekonal druhé kolo. Vyradil bronzového medailistu z olympiády Lorenza Musettiho, zvládol trojhodinovú bitku s Jiřím Lehečkom  po odvrátení dvoch mečbalov proti Holgerovi Runemu si zahral svoje najväčšie finále. Až v tomto zápase našiel premožiteľa.

"V poslednej dobe som sa veľmi trápil, ale makal som, aby som mohol hrať tieto veľké duely. Teraz som prehral, ​​ale som na seba pyšný, čo som tento týždeň dokázal," povedal Tiafoe, ktorý sa vráti do TOP 20.

Zostrih súboja Sinner - Tiafoe.
Flashscore