Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gauffová na ôsmy pokus zdolala Swiatekovú. Američanku čaká šieste finále

Coco Gauffová zdolala Igu Swiatekovú premiérovo v kariére.
Coco Gauffová zdolala Igu Swiatekovú premiérovo v kariére.Profimedia
Coco Gauffová (19) na ôsmy pokus vyhrala proti Ige Swiatekovej (22). Americká tínedžerka zvíťazila na turnaji WTA 1000 v Cincinnati po takmer trojhodinovej bitke 7:6, 3:6, 6:4. Po zisku mečbalu získala svoj prvý skalp svetovej jednotky a postúpila do svojho šiesteho finále. O piaty a najcennejší titul si zahrá s Karolínou Muchovou (25) alebo Arynou Sabalenkovou (26).

Swiateková - Gauffová 6:7, 6:3, 4:6

Coco Gauffová po prehre v prvom kole Wimbledonu siahla po zmene trénera a pod vedením Pere Riba a Brada Gilberta sa výborne pripravila na turnaj série US Open. Vyhrala už 10 z 11 zápasov, pričom v nich stratila len tri sety a dokonca našla dlho márne hľadaný recept na Igu Swiatekovú.

Devätnásťročná Američanka prehrala s o tri roky staršou Poľkou všetkých sedem duelov vrátane vlaňajšieho finále na Roland Garros a nezískala v nich ani set. Iba v ich prvom stretnutí v Ríme 2021 uhrala viac ako šesť gemov.

V Cincinnati teraz s podporou domáceho publika zvíťazila na ôsmy pokus. Úvodný set vyhrala v tajbrejku, keď dvakrát zmazala manko brejku a za stavu 5:6 odvrátila dva setbaly. V druhej sade si opäť dvakrát neudržala podanie a vyhrala len 2 z 18 fiftínov, ale dokázala sa opäť skoncentrovať na rozhodujúci set.

V ňom bola hra vyrovnaná šesť gemov a obe hráčky nemali problém strážiť si svoje podanie. Gauffová dosiahla rozhodujúci brejk v siedmej hre a udržala si vedenie, hoci po boji. V oboch hrách čelila pri svojom podaní brejkbalu a v záverečnej nedokázala premeniť mečbal, Poľka jej pri štvrtej šanci pomohla nevydareným nábehom na sieť.

Zostrih zápasu
Gauffová - Swiateková

Semifinálový duel dvoch hráčok elitnej desiatky ponúkol urputný boj, no aj veľké množstvo chýb. Gauffová prehrala na "winnery" 18:27, urobila 37 nevynútených chýb, kým Swiateková až 46. Svetová sedmička z Ameriky upravila svoju bilanciu proti hráčkam z prvej desiatky na 11-20. Jednotku zdolala druhýkrát v kariére a prvýkrát po využití mečbalu, keďže Austrálčanka Ashleigh Bartyová jej v Ríme 2021 skrečovala napriek priaznivému skóre 6:4 a 2:1.

Tínedžerka sa do finále dostala po šiesty raz v kariére, jedinú prehru doteraz utrpela vlani na Roland Garros práve proti Swiatekovej. Svoj doteraz najcennejší titul získala pred dvoma týždňami na "päťstovke" vo Washingtone a v nedeľu bude v Cincinnati útočiť na prvú "tisíckovú" trofej. Jej predchádzajúce triumfy prišli na "dvojstovke" v Linzi 2019, Parme 2021 a Aucklande 2023.

Gauffová sa stala len siedmou tínedžerkou, ktorá sa dostala do finále turnaja WTA 1000. Pred ňou si o titul zahrali Victoria Azarenková, Caroline Wozniacká, Belinda Benčičová, Jelena Ostapenková, Bianca Andreescuová a Iga Swiateková.