Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Koniec favoritiek v Cincinnati. Muchová vyradila Sabalenkovú a o titul vyzve Gauffovú

Karolína Muchová postúpila v Cincinnati prvýkrát do finále turnaja WTA 1000.
Karolína Muchová postúpila v Cincinnati prvýkrát do finále turnaja WTA 1000.Profimedia
Karolína Muchová (26) zdolala v semifinále turnaja WTA 1000 v Cincinnati rovnako ako v júni na antuke v Paríži svetovú dvojku Arynu Sabalenkovú (25) a zabezpečila si premiérový postup do TOP 10. Česká tenistka si v súboji zdolaných finalistiek posledných dvoch ročníkov French Open zahrá o najcennejší titul s domácou Coco Gauffovou (19), ktorá až na ôsmy pokus porazila svetovú jednotku Igu Šwiatekovú (22).

Muchová - Sabalenková 6:7 (4), 6:3, 6:2

Kariéru Karolíny Muchovej brzdili časté zdravotné problémy, no tento rok jej telo drží a vďaka každodennej spolupráci s fyzioterapeutom a kondičným trénerom prežíva životnú sezónu.

V Cincinnati zdolala už päť súperiek a okrem výhry nad krajankou Mariou Bouzkovou musela ísť zakaždým do troch setov. Dokázala však zdolať Brazílčanku Beatriz Haddadovú Maiovú, Chorvátku Petru Martičovú, svetovú osmičku Mariu Sakkariovú z Grécka a svetovú dvojku Arynu Sabalenkovú. A to aj napriek tomu, že hrala s boľavým brušným svalom.

Muchová zvládla aj svoj druhý tohtoročný súboj so Sabalenkovou, víťazkou januárového Australian Open. Kým v júni v semifinále French Open unikla mečbalu, v Cincinnati v rovnakej fáze turnaja otočila vývoj z 0:1 na sety.

V úvodnom sete sa česká tenistka nemohla spoľahnúť na svoje podanie, ale v druhom a treťom nečelila brejkbalu, pri svojom servise získala 36 zo 47 fiftínov a po dvoch hodinách a 37 minútach boja zvíťazila 6:7, 6:3, 6:2. Hoci zahrala menej winnerov (17:30), urobila aj výrazne menej chýb (24:51).

Zostrih zápasu Muchová - Sabalenková.
Flashscore

"Je to neuveriteľné. Ani teraz nedokážem poriadne premýšľať o tom, čo som dokázala. Je to úžasný pocit a ďakujem skvelému publiku za atmosféru. Bola to ťažká bitka, musela som bojovať, meniť hru a tempo, pretože Aryna hrá veľmi rýchlo a je dôležité ju nejako rozhodiť," povedala Muchová v pozápasovom rozhovore na kurte.

Dvadsaťšesťročná rodáčka z Olomouca odohrala od 8. júna 13 zápasov, z ktorých 10 išlo do tretieho setov a šesťkrát ho Muchová získala. Od 10. mája odohrala 22 stretnutí a vždy získala aspoň set. Svoju bilanciu proti hráčkam TOP 10 upravila na 11:13.

Muchová hrala semifinále na okruhu WTA siedmykrát v kariére a len druhýkrát od Australian Open 2021. Vybojovala svoje štvrté finále a prvé na podujatí WTA 1000. Svoj zatiaľ jediný titul slávila v roku 2019 na "dvestopäťdesiatke" v juhokórejskom Soule.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Vo svetovom rebríčku si už zabezpečila posun na 10. miesto za Markétu Vondroušovú a pred duo Petra Kvitová a Barbora Krejčíková, čím si zlepšila svoje maximum o šesť miest.

Finalistka tohtoročného Roland Garros bude hrať o svoju druhú a najcennejšiu trofej v prvom vzájomnom súboji so svetovou sedmičkou a zdolanou finalistkou vlaňajšieho Roland Garros Coco Gauffovou. Prvýkrát v kariére môže na jednom turnaji zdolať tri hráčky elitnej desiatky.

"Som nadšená. Je to moje prvé finále na tisícke. V Cincinnati to milujem," snažila sa Muchová získať fanúšikov na svoju stranu. "Verím, že zajtra mi bude niekto fandiť, aj keď hrám proti domácej tenistke. Veľmi sa na to teším," dodala Muchová, ktorá bude novou českou dvojkou.

Rozhovor s Karolínou Muchovou.
Flashscore

Výsledky turnaja WTA 1000 v Cincinnati