Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Swiateková v Cincinnati prežila bitku s Andrejevovou, Sabalenková zaistila vzájomný súboj

Iga Swiateková musela o postup bojovať takmer tri hodiny.
Iga Swiateková musela o postup bojovať takmer tri hodiny.AFP
Iga Swiateková (23) po dvoch hodinách a 40 minútach boja zdolala na tisícke v Cincinnati tínedžerku Mirru Andrejevovú (17) 4:6, 6:3, 7:5 a postúpila do semifinále, čím vyrovnala svoj najlepší výsledok na tomto mieste a minuloročný výsledok. O prvé finále od triumfu na French Open si najvyššie nasadená hráčka zahrá s bývalou svetovou jednotkou Arynou Sabalenkovou (26), ktorá porazila Ľudmilu Samsonovovú (25) 6:3, 6:2.

Swiateková - M. Andrejevová 4:6, 6:3, 7:5

Iga Swiateková zatiaľ na tisícke v Cincinnati nie je úplne presvedčivá a už druhýkrát musela ísť do rozhodujúceho setu. Výnimkou je len osemfinále, v ktorom hladko zdolala svoju obľúbenú súperku Martu Kosťukovú. Kým zápas proti Varvare Gračevovej napriek prehratému druhému setu kontrolovala, proti iba 17-ročnej Mirre Andreevovej musela bojovať takmer tri hodiny.

Poľská favoritka vyprodukovala v úvodnom dejstve dvakrát viac nevynútených chýb ako víťazných úderov a nevyužila ani jeden zo štyroch brejkbalov, z ktorých väčšinu mladá Ruska zlikvidovala s pomocou skvelého podania. Po pauze na toaletu sa však skoncentrovala a od začiatku druhého setu bola o chlp lepšia.

Svetová jednotka Swiateková čelila ďalšej brejkovej hrozbe až v záverečnom geme duelu. S komplikáciou si poradila, potvrdila brejk z predchádzajúcej hry a takmer hodinový set získala 7:5.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Rodáčka z Varšavy ovládla French Open tretí rok po sebe a potvrdila antukovú dominanciu z posledných rokov. Podobne ako vlani však po druhom grandslame sezóny prežíva slabšie obdobie. V posledných týždňoch sa musela vyrovnať s prehrou v treťom kole Wimbledonu a predovšetkým s neúspešnou snahou o zisk zlatej medaily na olympijskom turnaji v obľúbenom dejisku Roland Garros (získala bronz).

V aktuálnej sezóne exceluje najmä na turnajoch série WTA 1000, kde vyhrala posledných 15 zápasov a celkovo tridsať v tomto roku. Štyri z piatich titulov v tomto roku získala na tisíckach, zbierku trofejí z týchto podujatí rozšírila na 10 kusov. Ďalšiu môže bývalá šampiónka US Open pridať teraz v Cincinnati.

Postupom do semifinále vyrovnala svoje maximum na Western & Southern Open, kde vlani nestačila na neskoršiu víťazku turnaja Coco Gauffovú. O prvé finále od triumfu na French Open bude usilovať proti bývalej svetovej jednotke Aryne Sabalenkovej. S bieloruskou súperkou má pozitívnu bilanciu 8:3, keď ju tento rok zdolala vo finále v Madride a v rovnakej fáze v Ríme.

Sabalenková - Samsonovová 6:3, 6:2

Kým Swiateková musela v dvoch z troch zápasov ísť do rozhodujúceho dejstva, Aryna Sabalenková vyraila všetky tri súperky bez straty setu. Bývalá svetová jednotka nedovolila viac ako sedem gemov Elisabette Cocciarettaovej, Eline Svitolinovej ani Ľudmile Samsonovovej.

V zápase s Ruskou, s ktorou vyrovnala vzájomnú bilanciu na 2:2, získala rýchlo navrch. Po dvoch odvrátených brejkboloch za stavu 1:1 čelila už len jednej hrozbe a aj s tou si dokázala poradiť. Na kurte sa zdržala len hodinu a 20 minút, teda presne polovicu času svojej ďalšej súperky.

Šampiónka posledných dvoch edícií Australian Open sa dostala minimálne do štvrťfinále už na ôsmom turnaji v rade, napriek tomu stále čaká na prvý triumf od januárovej úspešnej obhajoby v Melbourne Parku. V Cincinnati je v semifinále štvrtýkrát, tretí rok po sebe, ale v tejto fáze ešte nikdy neuspela.

Sabalenkovej sa v poslednom čase nedarí. Pre zranenie ramena musela skrečovať v Berlíne a vynechať slávny Wimbledon, v predchádzajúcich generálkach pred US Open skončila v semifinále vo Washingtone a vo štvrťfinále v Toronte.

Na prvú finálovú účasť po troch mesiacoch zaútočí proti Ige Swiatekovej. S Poľkou má negatívnu bilanciu 3:8 a prehrala s ňou posledné dve finále. Treba však podotknúť, že na betóne to je z pohľadu Bielorusky pomer 2:3. Vzájomnú bilanciu skresľuje dominancia Swiatekovej na antukových dvorcoch, kde Sabalenkovú zdolala v piatich zo šiestich prípadov.

Pegulová - Fernandezová 7:5, 6:7, 7:6

Jessica Pegulová si skomplikovala postup do premiérového semifinále na tisícke v Cincinnati a zároveň cestu za ôsmym víťazstvom v rade.

Američanka, ktorá pred pár dňami obhájila titul na National Bank Open v Toronte a v piatok musela v Cincinnati odohrať dva zápasy, neudržala vedenie 4:0 v druhom sete ani 3:0 v rozhodujúcom dejstve a Leylah Fernandezovú zdolala až po viac ako troch hodinách 7:5, 6:7, 7:6. O finále sa stretne s Paulou Badosovou, ktorá porazila Anastasiu Pavľučenkovovú za hodinu a sedem minút hladko 6:3, 6:2.