Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slováci sa v Malage nepredstavia, proti USA v Davis Cupe nezískali ani bod

Aktualizované
Klein na McDonalda nestačil.
Klein na McDonalda nestačil.TASR - Pavel Neubauer
Slovenskí tenisti stratili šancu na postup na novembrový finálový turnaj Davisovho pohára do Malagy. V druhom vystúpení v C-skupine totiž prehrali na harde v čínskom Ču-chaji s USA 0:3. O rozhodujúci druhý bod pre americké farby sa zaslúžil Brandon Nakashima (23), ktorý v súboji tímových jednotiek zdolal Jozefa Kovalíka (31) 6:3, 6:3. V záverečnej štvorhre za rozhodnutého stavu podľahli Lukáš Klein (26) s Norbertom Gombosom (34) páru Austin Krajicek (34), Rajeev Ram (40) 7:6 (4), 6:7 (4), 1:10.

Krajicek/Ram - Gombos/Klein 6:7, 7:6, 10:1

V tajbrejku druhého setu viedli Gombos s Kleinom 4:2, boli dve loptičky od mečbalu, no v ďalšom priebehu zápasu získali proti strieborným medailistom z OH 2024 v Paríži už iba jedinú loptičku. 

V nedeľu o 5:00 nastúpia Slováci v záverečnom zápase proti Čile, Juhoameričania už tiež nemajú šancu kvalifikovať sa medzi elitnú osmičku. Okrem Američanov postúpili v piatok do Malagy v predstihu aj Nemci, ktorí zvíťazili nad Slovenskom aj Čiľanmi 3:0, hoci im chýbajú traja rebríčkovo najvyššie postavení hráči Alexander Zverev, Jan-Lennard Struff a Dominik Köpfer.

Kovalík - Nakashima 3:6, 3:6

Nakashima bol od začiatku duelu s Kovalíkom na dvorci lepší hráč. Ťažil z vysokej percentuálnej úspešnosti prvého podania a vo výmenách robil minimum nevynútených chýb. Za stavu 2:2 čistou hrou prelomil Kovalíkovo podanie a v ďalšom priebehu prvého setu mu stačilo držať si servis. O osude druhého dejstva rozhodol Nakashimov brejk v šiestom geme. Za stavu 5:3 premenil Američan po víťaznom forhende pri vlastnom podaní druhý mečbal.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

McDonald - Klein 6:4, 6:3

Kleinovi nevyšiel úvod zápasu, keď v prvom geme stratil podanie. Slovenský reprezentant hneď vzápätí kontroval rebrejkom, no za stavu 2:2 opäť prišiel o servis a McDonald už dotiahol prvý set do úspešného konca. Klein robil vo výmenách priveľa nevynútených chýb, čo bola voda na mlyn Američana, ktorý takmer vôbec nekazil.

V úvodnej hre druhého dejstva Američan nevyužil na returne vedenie 30:0, v piatom geme však po tretí raz v zápase prelomil Kleinovo podanie a šancu na víťazstvo už z rúk nepustil. Za stavu 4:3 aj vďaka dvom esám otočil z 0:30 a v deviatom geme premenil pri podaní Kleina v poradí druhý mečbal.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

"Dnes to bol z mojej strany zlý výkon. O to viac ma to mrzí, že ide o Davis Cup. Nedokázal som si pomôcť servisom, súper má dobrý return. Keď sa to spojilo, mal som problémy takmer na každom servise. Trápil som sa, spravil som aj ľahké chyby. Dopadlo to tak, ako to dopadlo. Nominácia McDonalda ma trošku prekvapila, čakal som, že bude hrať skôr Opelka. Je to však v podstate jedno, treba vyhrať s každým. Súper hral rýchlo, dobre a vyhral zaslúžene," uviedol Klein pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu.

Kapitán slovenského tímu Tibor Tóth bol po prehre s Američanmi sklamaný. "Bohužiaľ, dvojhry nám vôbec nevyšli. Lukáš Klein stále nevie chytiť tajming, nie je v hernej pohode, čo sa ukázalo aj v dnešnom dueli. Nedokázal dostať McDonalda pod tlak a vyprodukoval viac chýb ako súper, čo rozhodlo o jeho prehre. Nakashima proti Kovalíkovi veľmi solídne servoval. Jojo nemal veľa šancí pri jeho servise a bol pod tlakom na vlastnom podaní. Urobil aj viac chýb."

"Potešila ma štvorhra. Bolo tam veľa energie. Prekvapil ma Norbi Gombos, ktorý štvorhry toľko nehráva, no podal veľmi dobrý výkon a pomohlo to aj Lukimu Kleinovi. Bolo to veľmi tesné. V tajbrejku druhého setu za stavu 4:2 zahrali chalani tesný aut. Musíme vylepšiť niektoré veci, aby sa v nedeľu dokázali zvíťaziť nad Čile," poznamenal Tóth pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu.