Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slováci v Davisovom pohári neporazili ani Čile, jedinú výhru na turnaji vybojoval Kovalík

Aktualizované
Jediné víťazstvo z deviatich duelov na finálovom turnaji vybojoval proti Čile Jozef Kovalík.
Jediné víťazstvo z deviatich duelov na finálovom turnaji vybojoval proti Čile Jozef Kovalík.TASR/AP
Slovenskí tenisti neuspeli ani v záverečnom vystúpení v C-skupine na finálovom turnaji Davisovho pohára. Na harde v čínskom Ču-chaji prehrali s Čile 1:2 a v tabuľke obsadili posledné štvrté miesto. O všetkom rozhodla štvorhra, v ktorej Norbert Gombos (34) s Lukášom Kleinom (26) podľahli páru Nicolás Jarry (28), Marcelo Barrios Vera (26) 4:6, 7:6 (3), 6:7 (5).

Gombos/Klein - Barrios Veta/Jarry 4:6, 7:6, 6:7

Slováci po prehrách 0:3 s Nemeckom a USA už nemali šancu na postup na finálový turnaj v Malage medzi elitnú osmičku, s turnajom sa však chceli rozlúčiť víťazstvom a vylepšiť si rebríčkové postavenie.

O osude prvého setu debla rozhodol desiaty gem, v ktorom Klein stratil servis. V druhom dejstve viedol slovenský tandem 5:3, Čiľania však otočili na 6:5 a vypracovali si tri mečbaly. Gombos s Kleinom ich odvrátili a vynútili si tajbrejk, v ktorom slávili úspech.

V treťom sete nevyužili Slováci za stavu 6:5 mečbal a v tajbrejku ťahali za kratší koniec. Jarry s Barriosom Verom premenili za stavu 6:5 piaty mečbal.

Kovalík - Tabilo 6:4, 6:7, 6:1

O vyrovnávajúci bod pre tím kapitána Tibora Tótha sa na harde v čínskom Ču-chaji zaslúžil Jozef Kovalík, ktorý v súboji tímových jednotiek zdolal Alejandra Tabila, čím sa revanšoval za prehru Norberta Gombosa v prvom súboji.

Kovalík podal proti 22. hráčovi svetového rebríčka ATP výborný výkon a získal jeden z najcennejších skalpov v kariére. Po prehratom tajbrejku druhého setu v rozhodujúcom dejstve dominoval a v siedmom geme premenil druhý mečbal.

"Aj proti Nemecku a USA sme odohrali dobré zápasy, ale nezískali sme body. Som rád, že sme to konečne prelomili, aj keď sme už nemali šancu na postup. Tento triumf pre mňa veľa znamená. Som vďačný kapitánovi Tiborovi Tóthovi za dôveru, dal mi príležitosť vo všetkých troch dueloch."

"Podmienky sú tú naozaj náročné, kurt mi až tak nesedí, o to som radšej, že som zdolal takého kvalitného hráča ako je Tabilo. V priebehu zápasu som si pri zlom pohybe zranil členok, no našťastie som to vďaka dobrému servisu dotiahol do úspešného konca," uviedol Kovalík v pozápasovom interview priamo na kurte.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Gombos - Garín 6:2, 1:6, 2:6

O úvodný bod pre Juhoameričanov sa na harde v čínskom Ču-chaji postaral Cristian Garín, ktorý v súboji tímových dvojok zdolal Norberta Gombosa.

Gombos získal v prvom sete duelu s Garínom od stavu 1:2 päť gemov za sebou a prvý set bol jasne v jeho réžii. Od začiatku druhého dejstva však dominoval Garín, ktorý profitoval z početných nevynútených chýb súpera a odplatil Gombosovi hladkú prehru z bratislavského NTC z roku 2021.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

"Začal som veľmi dobre, vyhral som prvý set relatívne ľahko. V druhom dejstve mi nevyšiel gem za stavu 1:2, kde ma súper brejkol. Odvtedy akoby chytil druhý dych, začal servovať veľmi dobre, rýchlo a presne. Hralo sa veľmi málo výmen a tam som možno trochu stratil rytmus."

"V treťom sete som prehral úvodný gem na vlastnom podaní, hoci som viedol 40:0. Garín bol potom na koni a až do konca zápasu si udržal servis. Bol lepším hráčom," uviedol Gombos v rozhovore pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu.