Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Arnaldi nedovolil svetovej šestke ani jeden set, ďalej idú aj Sinner a Alcaraz

Aktualizované
Arnaldi vyrovnal osobné maximum.
Arnaldi vyrovnal osobné maximum.TASR
Matteo Arnaldi (23) sa postaral o prvé prekvapenie piatkového programu dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Taliansky tenista zdolal v 3. kole šiesteho nasadeného Andreja Rubľova (26) v troch setoch. Do ďalšej fázy smeruje aj Jannik Sinner (22), ktorý si poradil s Pavlom Kotovom (25).

Arnaldi - Rubľov  7:6, 6:2, 6:4

Favorit duelu sa od úvodu trápil, robil veľa chýb a nepomohla mu ani zmena podmienok, keďže v Paríži aj v piatok začalo pršať a na kurte Suzanne Lenglenovej museli zatiahnuť strechu. Arnaldi stratil podanie ako prvý počas siedmeho gemu, no hneď v ôsmej hre úvodného setu súpera rebrejkol a rozhodovať sa šlo až do tajbrejku. V ňom Talian odvrátil setbal Rubľova za stavu 5:6 a o pár chvíľ triumfoval pomerom 8:6. 

V druhom dejstve zobral Arnaldi oponentovi podanie trikrát, povolil mu iba dva gemy a hneď prvý setbal využil na vedenie 2:0. Tretí set ponúkol iba jednu stratu servisu, opäť sa však vyskytla na strane ruského hráča a prišla v zlomovom okamihu - počas siedmeho gemu.

Arnaldi potom o svoje podanie neprišiel a postup spečatil čistou hrou. Rodák zo Sanrema tak vyrovnal svoje grandslamové maximum, do osemfinále sa dostal aj vlani na US Open. V ďalšom zápase ho čaká lepší z dvojice Stefanos Tsitsipas a Čang Č'-čen.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Enetpulse

Kotov - Sinner 4:6, 4:6, 4:6

Sinner dorazil do Paríža po takmer mesačnej zdravotnej pauze zavinenej zranením bedra a ešte pred týždňom nebolo isté, či sa druhého grandslamového podniku roka zúčastní. V areáli Rolanda Garrosa sa však od prvej loptičky prezentuje solídnou formou a na ceste do osemfinále nestratil jediný set.

V úvodných dvoch kolách zdolal trápiaceho sa Christophera Eubanksa a domáceho veterána Richarda Gasqueta a viac ako štyri gemy v jednom sete nepovolil ani Pavlovi Kotovovi, ktorý sa prebojoval do tretieho kola Major podujatia prvýkrát v kariére.

Taliansky favorit si suverénne hájil vlastný servis a ruskému súperovi ponúkol iba jednu brejkbalovú šancu, ktorú odvrátil. Sám si vypracoval takýchto 13 príležitostí a v každom sete získal jeden brejk. Na postup potreboval dve hodiny a pol.

Sinner sa môže budúcu nedeľu stať prvým mužom v open ére, ktorý dokáže po premiérovom grandslamovom triumfe ihneď ovládnuť nasledujúci podnik veľkej štvorky. Na parížskej antuke je jeho maximom štvrťfinále, na ktoré dosiahol pri debute v roku 2020. V nasledujúcich dvoch ročníkoch vypadol v osemfinále a vlani senzačne prehral päťsetovú bitku v druhom kole s Danielom Altmaierom.

Pokiaľ by sa prebojoval do nedeľného finále, zosadí z tenisového trónu obhajcu titulu Novaka Djokoviča a stane sa úplne novou svetovou jednotkou. Vzhľadom k priaznivému žrebu by mal naraziť na prvú výraznejšiu hrozbu až v semifinále, kde môže čakať Carlos Alcaraz alebo Stefanos Tsitsipas.

O vyrovnanie svojho najlepšieho výsledku zabojuje Sinner, ktorý tento rok disponuje famóznou bilanciou 31:2, proti domácemu Corentinovi Moutetovi alebo Sebastianovi Ofnerovi. Proti víťazovi tohto súboja nenasadených hráčov bude jednoznačným favoritom.

Korda – Alcaraz 4:6, 6:7, 3:6

Hoci hráči ponúkli divákom len tri sety, hra trvala takmer tri hodiny. Alcaraz si v zápase vytvoril oveľa viac šancí na brejk (12) ako Korda (3) a na podaní zaváhal iba dvakrát. Američana s českými koreňmi nepustil do vedenia ani raz, zdolal ho tretíkrát v rade a vzájomnú bilanciu vylepšil na 4:1 vrátane duelu na juniorskom Turnaji majstrov.

V posledných rokoch je Alcaraz jedným z najlepších hráčov na antuke. Na najpomalšom povrchu už porazil Rafaela Nadala a Novaka Djokoviča a očakávalo sa, že na French Open získa svoj prvý grandslamový titul.

Dvojnásobný grandslamový šampión a bývalý líder rebríčka sa však na parížskej antuke nedostal ani do finále. V hlavnej súťaži štartuje štvrtýkrát a jeho najlepším výsledkom je vlaňajšie semifinále.

Meno ďalšieho súpera sa dozvie v sobotu. Zápas medzi Benom Sheltonom a Félixom Auger-Aliassimom sa pre daždivé počasie nedohral.