Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič prekonal ďalší Federerov rekord. Po neskutočnom obrate je vo štvrťfinále French Open

Djokovič sa raduje z ďalšieho víťazstva.
Djokovič sa raduje z ďalšieho víťazstva.AFP
Novak Djokovič (37) bol na tohtoročnom French Open blízko k vyradeniu už v treťom kole s Lorenzom Musettim a ešte viac ho ohrozil Francisco Cerúndolo (25) v osemfinále. Obhajca titulu však napriek problémom s pravým kolenom predviedol ďalší pozoruhodný obrat a Argentínčana zdolal z 1:2 a manka brejku vo štvrtej sade 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3. Na parížskej antuke tak zvládol aj svoje 18. osemfinále a do štvrťfinále postúpil pätnástykrát v rade.

Djokovič - Cerúndolo 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3

Novak Djokovič prežíva v tejto sezóne jedno z najťažších období svojej kariéry. Prvýkrát od 2018, keď sa vracal po zranení lakťa, pricestoval na French Open bez titulu v sezóne. Už v predchádzajúcom kole mal problémy proti Lorenzovi Musettimu, ale otočil stav z 1:2 na sety a slávil postup.

Na jeho kondícii sa možno podpísal práve veľmi neskorý koniec (najneskorší v histórii French Open) a následne naplánované osemfinále už v rámci denného programu. Majiteľ rekordných 24 grandslamových trofejí spočiatku dominoval proti Franciscovi Cerúndolovi. Na začiatku druhého setu si však privodil zranenie pravého kolena, s ktorým mohol mať problém už pred nástupom na kurt. Argentínčan vycítil svoju šancu a rozohral sa k skvelému výkonu. Druhú sadu získal po prvom brejku, na ktorý potreboval celkom 13 šancí.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Djokovič sa nevzdával, ale pre viditeľne obmedzený pohyb nemohol súperovi dlho vzdorovať. Niektoré loptičky vôbec nedokázal dobehnúť a s takýmto hendikepom nemal proti skvelému a takmer bezchybnému Cerúndolovi šancu. Napriek tomu naštartoval obrat, keď vo štvrtom sete otočil z 2:4 na 5:4, zvrátil vývoj zápasu a v 11. hre slávil ďalší brejk.

Svoju pozitívnu energiu dokázal preniesť aj do rozhodujúcej sady. Hoci neudržal vedenie 2:0, posledné tri gemy získal od stavu 3:3 a napokon zvíťazil po 4 hodinách a 39 minútach boja 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

"Musím sa hlavne poďakovať fanúšikom a zároveň súperovi za skvelý zápas. Je to vaše víťazstvo," povedal Djokovič vo francúzštine v pozápasovom rozhovore na kurte. "Zase som prehrával 1:2 na sety. Tá štvrtá sada bola strašne náročná, energia sa ale v jej priebehu úplne zmenila. Je to niečo, čo spojuje dnešný a sobotný zápas proti Musettimu," pokračoval. 

"Bol som tri, štyri body od prehry a ešte raz ďakujem Franciscovi za to, ako hral. Bol to skvelý výkon a určite sa ešte stretneme. Jediným dôvodom obratu ste vy," zatlieskal publiku.

Problémy s kolenom sú pre Djokoviča veľmi zlou správou a to nielen pre jeho šance na obhajobu minuloročného triumfu. V Paríži si budoval formu po mizerných úvodných mesiacoch sezóny a v priebehu niekoľkých týždňov ho čakajú ďalšie hlavné ciele tohto tenisového roka - Wimbledon, olympijský turnaj v dejisku Roland Garros a obhajoba na US Open. Dohraním zápasu si mohol ešte viac zhoršiť stav pravého kolena.

Na French Open hral osemfinále po osemnásty raz v kariére a opäť neokúsil chuť prehry. Celkovo má po víťazstve nad Cerúndolom v grandslamovom osemfinále bilanciu 59-5. Konkrétne v Paríži sa minuloročný šampión a trojnásobný víťaz dostal do štvrťfinále pätnástykrát v rade.

Navyše prekonal Rogera Federera v počte grandslamových víťazstiev (teraz ich má 370) a je novým rekordérom. Zároveň oddialil stratu pozície svetovej jednotky, po ktorej v Paríži túži úradujúci šampión Australian Open Jannik Sinner. Ak bude Djokovič schopný nastúpiť v stredajšom štvrťfinále, zahrá si reprízu minuloročného finále proti Casperovi Ruudovi.