Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovičova päťsetová bitka prepísala rekord turnaja. Srb vyrovnal aj maximum Federera

Djokovič a Musetti predviedli parádne divadlo.
Djokovič a Musetti predviedli parádne divadlo.Profimedia
Novak Djokovič (37) a Lorenzo Musetti (22) sa zapísali do knihy rekordov grandslamového French Open. Ich zápas 3. kola sa skončil sedem minút po tretej hodine rannej, čo je najneskorší koniec duelu v celej histórii turnaja. Päťsetovú bitku pre seba nakoniec získal Srb, ktorý po 18. raz v kariére postúpil v Paríži medzi 16 najlepších. Vyrovnal aj maximum Rogera Federera (42) v počte víťazstiev na turnajoch veľkej štvorky.

Djokovič - Musetti 7:5, 6:7, 2:6, 6:3, 6:0

Vyčerpávajúca bitka odštartovala pre nabitý program na zastrešených kurtoch až pred 23. hodinou večer a vzhľadom na vyrovnaný priebeh sa hrala 4 hodiny a 32 minút. Obaja súperi pritom výrazne prekonali najneskôr skončený zápas na French Open z roku 2020, keď Nadal vo štvrťfinále porazil Sinnera a súboj sa skončil v rannom čase 01:26.

Po úvodných dvoch maratónskych dejstvách, v ktorých rozhodovali koncovky a v súčte sa hralo takmer dve a pol hodiny, bol lepším hráčom Musetti. Ten na poslednú chvíľu odvrátil v tajbrejku hrozbu Djokovičovho vedenia 2:0 na sety a naopak po odvrátenom setbale získal druhú časť merania síl pre seba. V tretej potom vďaka nadobudnutej energii udával tempo hry, jasne mu patrila a získal ju pomerom 6:2.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Enetpulse

Zápas sa začal lámať v polovici štvrtého setu, keď mladý Talian bojoval s podaním a hlavne pri jeho druhom servise začal chodiť Djokovič do rizika a podarilo sa mu dvakrát v rade získať brejk. Medzitým ale Musetti zahral aj jeden z neuveriteľných úderov, keď po smeči svojho súpera z takmer nemožnej pozície vrátil loptu bekhendom do kurtu okolo siete.

Musetti však po druhej hodine rannej akoby stratil silu a presnosť a naopak Djokovič hlasno podporovaný aj svojou manželkou Jelenou uháňal k triumfu. Srbský tenista vyhral 10 z posledných 11 hier, získal aj sedem záverečných gemov a skompletizoval svoje 369. víťazstvo na grandslamových turnajoch. Vyrovnal tak svojho dlhoročného rivala Rogera Federera a v pondelok sa proti argentínskemu vyzývateľovi Franciscovi Cerúndolovi bude usilovať o rekordnú 370. výhru.

Po stretnutí Djokovič, ktorý si okrem iného udržal nádej, že po French Open zostane svetovou jednotkou, prehovoril k publiku po francúzsky. Pochválil svojho súpera a s nadhľadom okomentoval neskorý koniec zápasu: "Zostalo vás tu veľa. Kto teraz pôjde spať? S takým adrenalínom sa to nedá. Ak niekde bude párty, tak prídem," povedal s humorom.